głównym składnikiem jest marchewka. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, ale tez bardzo atrakcyjnie wygląda. Bardzo mi smakuje i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasto składa się z 2 marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego(...)stopni-do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy. Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka(...)stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Serek mascarpone umieszczamy w miseczce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół
ChilliJemywypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone (np. 250 g serka i 200-250 ml śmietany), dlatego przygotowując większą porcję, należy odpowiednio(...)wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i pokrojone truskawki . Jogurtowiec z jagodami Deser
Moja smaczna kuchniamąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek(...)ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie nożem okrój
Food Squarepossano esservi utili in vista delle feste. Tort piernikowy (Torta alle spezie) Tradycyjne włoskie panettone (Panettone con lievito di birra) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa(...)papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema
La grande e la piccola cuocanaprawdę szybki w przygotowaniu deser, do którego nawet nie potrzebujecie włączać miksera (chociaż z nim jest oczywiście jeszcze szybciej). Muffiny wychodzą wilgotne i mocno kakaowe Muffiny z mascarpone Składniki na 12 babeczek: Ciasto: – 1,5 szklanki mąki – 3/4 szklanki cukru – 3-4 łyżki kakao (w zależności jak lubimy, ja daję 4) – łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – pół szklanki wody(...)pół szklanki jogurtu naturalnego – 1/3 szklanki oliwy (lub oleju lub roztopionego masła) Nadzienie: – 125 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru – 1 łyżeczka mąki pszennej – 1 jajko ( a właściwie białko. Żółtko można dodać do ciasta) Najpierw przygotowujemy serek. Widelcem lub trzepaczką ubijamy białko (nie musi być ubite dokładnie) dodajemy do niego serek, cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
Relaxtimetartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy(...)krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem tak aby nie urosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez ok. 13 min aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę (można dodać do niej śmietanofix - będzie wtedy sztywniejsza). Masę wykładamy na ostudzonych babeczek
IMPRESJA SMAKUWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego
Marta Gotujepotrzebujecie, aby cieszyć się domowym ciastem (lub poczęstować nim niespodziewanych gości). Oczywiście doliczcie tutaj czas chłodzenia, ale akurat to nie wymaga Waszej pracy W tym czasie możecie np. poćwiczyć jogę albo obejrzeć ulubiony serial Raffaello bez pieczenia przepis na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm 100 g krakersów 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany(...)mleka w proszku 30 g mleka kokosowego w proszku (można pominąć) 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru kokosowego opakowanie śmietan-fixu Do wysokiego naczynia przelej śmietanę, dodaj serek mascarpone, mleko w proszku, mleko kokosowe w proszku i cukier. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą ubijaczki lub widelca. Naczynie wstaw do lodówki na ok 1h, aby masa stężała. Blachę wyłóż papierem
365 dni dookoła kuchniPyszne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie mleczka kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa(...)wiórki kokosowe, przekładamy serek mascarpone i wsypujemy cukier kokosowy lub trzcinowy. Całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego
VioletoweKucharzeniejego nietypową konsystencję, w innym wypadku można poczuć się z lekka „zapchanym”;) Ciasto: 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)mascarpone, oba cukry oraz sok z cytryny. Krótko miksujemy, tylko do połączenia serka z cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia). Przygotowany krem rozprowadzamy równą warstwą na pomarańczowym cieście. Na wierzch wykładamy przestudzoną frużelinę wiśniową. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Smaki Na Talerzuporę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam! Tarta z zielonymi warzywami Składniki : opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego(...)jeżeli używacie świeżego) lub zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut jeżeli używacie mrożonego. W miseczce wymieszać creme fraiche, mascarpone oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa. Ciasto posmarować masą serową, ułożyć
Codzienne Gotowaniełyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 1 op. drożdży instant 100 g mleka 100 g mascarpone 1 jajko+1żółtko 60 g roztopiongo masła 60 g drobnego cukru białko do posmarowania Wykonanie: czekoladę rozpuścić w rodelku z dwoma łyżkami(...)mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier i przesianą mąkę z drożdżami. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite wlać masło i wyrobić hakiem, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odłożyć 1/2 ciasta i wymieszać je z czekoladą oraz mąką z przyprawami i kakao. Wyrobić, aż będzie całkowicie gładkie. Obie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat Ilony