mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany(...)placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę. Oba placki
Passions hobbies lifemascarpone, 120 ml napoju mlecznego o smaku kokosowym, słoik dżemu wiśniowego, 70 g płatków migdałów, tabliczka białej czekolady, 150 g wiórków kokosowych. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej(...)smaku kokosowym, następnie smarujemy sporą ilością dżemu wiśniowego. Na suchej patelni prażymy migdały a kiedy ostygną połowę wysypujemy na dżem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone i 75 g wiórek kokosowych. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni
paapilotkaabezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe(...)białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru sos agrestowy 200 g agrestu 1 łyżka zwykłego cukru do dekoracji 150 g malin 150 g borówek listki świeżej mięty Na samym początku przygotować
Ugotować/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią wersję. 6 gofrów Krem: 160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru(...)łyżek dżemy truskawkowego 1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Galaretkę podzielić na dwie części. Jedną z nich połączyć
Di gotujelitr, mascarpone 250 g, cukier puder 8 łyżek, do nasączenia: świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, syrop z brzoskwiń, Sposób przygotowania: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy(...)twarogowym z brzoskwiniami. Na torcie układamy kolejny blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce. Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy na sztywny krem. Gotowym kremem smarujemy cały tort (wierzch oraz boki). Z pozostałego kremu za pomocą szprycy robimy dowolną dekorację. Przepis
kulinarne odsłony patimięty i to właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie , a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu przygotowanego z rum i soku z limonki poncz naprawdę niesamowicie podkręca smak tortu i jest(...)piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa 🙂 Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego
SprawdzonaKuchnia.plPyszny sernik z winogronami bez pieczenia to najprostsze i najłatwiejsze ciasto do zrobienia. Minimalna ilość składników i jedynie czas na stężenie, bo pracy przy nim nie ma prawie wcale. Orzeźwiający i delikatnie kremowy niezbyt słodki deser. Pewnie się powtarzam, ale uwielbiam serniki i co pewien czas muszę zrobić, choćby taki najprostszy bez pieczenia. Do sernika z winogronami dodałam wiórki kokosowe(...)które przyjemnie zmieniły jego strukturę i smak. Dodatkowo ser połączyłam z serkiem mascarpone, który nadał bardzo kremowej konsystencji. W zasadzie mascarpone można nie dodawać, gdy sernik robimy z sera, który jest dość tłusty sam w sobie i dobrze zmielony. Winogrona do sernika najlepiej, żeby były bezpestkowe, jeśli takich nie mamy to, należy je przekroić i usunąć pestki. Sernik z winogronami
Kuchcik gotujefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany(...)sobą) Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3 łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Można również dodać kakao(opcjonalnie
Smaki NataliiMój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina. Ciasto: 8 jajek 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 gram mąki 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka startego świeżego imbiru Oddziel białka od żółtek(...)mascarpone i małe ricotty pół szklanki cukru pudru płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie) Serki zmiksować krótko razem, dodać cukier puder i przyprawy. Włożyć do lodówki Poncz: zaparz mocną herbatę ( zaparzyłam cynamanową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (ja dałam 1 łyżkę amaretto ) Wystudź. Ciasto
AZgotuj!Tort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz – ciasto bez pieczenia . Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki malinowy(...)800g mrożonych malin 100ml syropu malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 opak. cukru wanilinowego Dodatkowe składniki: garść płatków migdałów świeże maliny do ozdoby *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Malinowa Rozkosz – Wykonanie: Upiec biszkopt
Kulinarne PrzebojeCrostata con crema agli amaretti) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Babka marmurkowa (Ciambella marmorizzata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella(...)czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) Toblerone cheesecake Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle) Panna cotta z mango (Panna cotta al mango) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowe tiramisu (Tiramisu al limone) Cytrynowe ciasteczka (Biscotti
La grande e la piccola cuocaDziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego. W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki . Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli(...)czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą warstwę masy z białą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki. Gdy mus truskawkowy ostygnie i zacznie tężeć, wylać
kolorowotorcikowoSłodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze(...)mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki) lub miksujemy na małych obrotach. W razie potrzeby dodajemy więcej śmietanki. Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy jedno ciasto francuskie
Słodkie okruszkiaromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort(...)wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około
Mała Cukierenkagłos, że jestem bezoholikiem : ) Tak uwielbiam ten moment chrupania, odłamywania kawałków bezy. I jakoś tak wyszło, że od kiedy mam piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy(...)cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Krem 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru 5 łyżki masy karmelowej z puszki + pół łyżeczki soli 1 opakowanie pop cornu Zaczynamy od piekarnika, ponieważ ubita piana nie powinna stać w cieple. Nastawiamy piekarnika
Kuchnia na wzgórzu