wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki
KUCHARNIAsnickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny. Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach. Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 200g ciasteczek Petit Beurre 100g roztopionego masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki
Pyry na GazPieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych(lion)z truskawkami i jagodami (potem jeszcze jogurtem z mascarpone)(inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam
More food, love and dreamsPyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę
Mia Cucina Sofietasoli na przemian z mlekiem. Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić. Dodatkowo: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 125g serka mascarpone, 2 krople olejku waniliowego, 24 precelki, 24 białe okrągłe
Z miłości do słodkościProste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonywyłuskaj ziarenka. Mascarpone ubij z cukrem i ziarenkami wanilii. Truskawki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Pizzę posmaruj mascarpone, pozostawiając około 2- 3 cm brzegu, po czym wyłóż na wierzch truskawki. Brzegi posmaruj żółtkiem, wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut. Odstaw do ostudzenia, wyłóż na wierzch maliny, udekoruj listkami mięty i posyp startą białą czekoladą. Ciasto na pizzę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawielbicieli tiramisu i ciast czekoladowych połączenie myślę idealne. Dwa w jednym czyli i brownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie jestem to to, ma to coś, co wciąga... :-)Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj.Składniki części czekoladowej:- 200g masła- 180g ksylitolu- 3 duże jajka- 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej- 120g mąki(...)likier, miksujemy do połączenia składników.Składniki części tiramisu:- 500g mascarpone- 130g ksylitolu- 2 duże jajka- 2 łyżki likieru amaretto- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wodyWszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia.Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę
Smaczne Zdrowemascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około(...)noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja klik
Ala piecze i gotujeprawdziwych owoców.Ciasto warte grzechu. Składniki na spód 300 g ciastek oreo (bez nadzienia) 50 g masła (miękkiego) 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku.Masą ciasteczkową wylepić dno i boki tortownicy.Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Nadzienie 250 g serka mascarpone 500 g śmietany(...)palniku lub w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia).Odstawić do wystudzenia.Ciastka pokruszyć. Resztę składników przełożyć do miski i zmiksować,dodać żelatynę i pokruszone ciastka oreo.Masę wyłożyć na schłodzone ciasto i pozostawić w lodówce do stężenia (masa nie jest całkiem ścięta,utrzymuję konsystencje bitej śmietany). Galaretka z mango 300 g puree z mango (u mnie 2 sztuki) 5 g żelatyny
Anielskie wypiekimnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany(...)placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę. Oba placki
Passions hobbies lifemascarpone, 120 ml napoju mlecznego o smaku kokosowym, słoik dżemu wiśniowego, 70 g płatków migdałów, tabliczka białej czekolady, 150 g wiórków kokosowych. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej(...)smaku kokosowym, następnie smarujemy sporą ilością dżemu wiśniowego. Na suchej patelni prażymy migdały a kiedy ostygną połowę wysypujemy na dżem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone i 75 g wiórek kokosowych. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni
paapilotkaabezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe(...)białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru sos agrestowy 200 g agrestu 1 łyżka zwykłego cukru do dekoracji 150 g malin 150 g borówek listki świeżej mięty Na samym początku przygotować
Ugotować/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią wersję. 6 gofrów Krem: 160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru(...)łyżek dżemy truskawkowego 1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Galaretkę podzielić na dwie części. Jedną z nich połączyć
Di gotujelitr, mascarpone 250 g, cukier puder 8 łyżek, do nasączenia: świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, syrop z brzoskwiń, Sposób przygotowania: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy(...)twarogowym z brzoskwiniami. Na torcie układamy kolejny blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce. Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy na sztywny krem. Gotowym kremem smarujemy cały tort (wierzch oraz boki). Z pozostałego kremu za pomocą szprycy robimy dowolną dekorację. Przepis
kulinarne odsłony pati