ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:293/512)

Banoffee 173

kajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe biszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki(...)Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut

Smak mojej kuchni
Sernik kremowy, kajmakowo - waniliowy 110

Kruche ciasto, masa serowa w dwóch smakach - waniliowym i kajmakowym.  Nieskomplikowany w wykonaniu serniczek, bardzo kremowy,  o konsystencji przypominającej sernik nowojorski.  Upiekłam go z dość dawno spisanego przepisu,  źródło więc umknęło, dobrze że treść przetrwała. Pomimo, że w masie znajduje się prawie cała puszka masy kajmakowej,  struktura nie jest przyciężkawa, a sernik zbyt słodki(...)żółtko masa serowa: 700 gram sera sernikowego z wiaderka 250 gram sera mascarpone 150 gram kwaśnej śmietany 18 % 150 gram cukru pudru 4 jaja rozmiar L 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej ) szczypta soli 400 gram masy kajmakowej w puszce Wykonanie: Spód: ciasto kruche zagnieść z podanych składników  ( ja nie dodałam kakao ),  wylepić

Kronika Piekarnika
Tureckie ciasto szpinakowe, Drake's Coffee Cake 456

znalazłam w sieci (ciasto robi wrażenie na gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku. Składniki: 3 jaja ¾ szklanki cukru ok. 20 dag świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone kilka łyżek soku(...)ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej formy (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ok. 30 minut, sprawdź ciasto wykałaczką. Gdy całkowicie ostygnie, udekoruj masą serową (wymieszany serek z sokiem z cytryny i cukrem

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik dyniowy 214

przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 500 g puree z dyni (potrzebna 1 kg dynia) - szczegółowa instrukcja tutaj 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej(...)dodać mascarpone, wymieszać. Dodać ser i puree z dyni. Pomarańczę przekroić na pół. Wycisnąć z jednej połówki sok i dodać do masy serowej. Wymieszać masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę

maniapieczenia
Tartaletki chałwowe z owocami letnimi 135

Letnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z „czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować(...)się delikatną słodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się? Składniki 10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów) 80 g serka mascarpone 1 chałwa waniliowa (mała) kilka truskawek garść czereśni garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę

Raj dla Podniebienia
Ciasto czekoladowe wg Huberta 164

piękne, a na dodatek pyszne ciasto "wyczarował" Hubert . To jego debiut cukierniczy i od razu powiem, że może spokojnie robić kolejne wypieki :) Podziwiam, bo ten młody Pan sporo się napracował. Zobaczcie sami :) Składniki : 1/2 szklanki mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 i 1/2  łyżki(...)pozostałą masę   Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka 1 łyżka masła Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto. Przepis stąd

Proste Potrawy
Tort czekoladowy 152

średnicy 20cm. Z przypraw dodałam wanilię. Ciasto po przekrojeniu było piegowate od drobinek czekolady. Takie ciasto można jeść posypując tylko pudrem. Właśnie autorka przepisu pozostaje przy tak upieczonym cieście. Ciasto przypomina biszkopt jest jednak bardziej wilgotne i zdecydowanie smaczniejsze. Na bazie tak przygotowanego ciasta można tworzyć różnego rodzaju torty. Ja do ciasta przygotowałam krem i w ten oto sposób otrzymałam(...)pyszny tort czekoladowy, niezbyt słodki a nasączenie ciasta wodą z cytryną i sosem owocowym w połączeniu z kremem dało słodko-kwaśny smak. Rewelacja! Bardzo polecam. Ciasto można upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje.     Tort czekoladowy na bazie tortu chlebowego Lucyny Ćwierczakiewiczowej Potrzebujemy 8 żółtek, 60g startej czekolady, 120g drobnego cukru, przyprawy korzenne /cynamon, goździki

Leśny Zakątek
Tort biszkoptowy z malinami - Motylek 144

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Nagi tort oreo 1169

minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii(...)pasta waniliowa. Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem) Poncz do nasączenia 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru lub więcej jak lubicie 2 kieliszki wódki  Pierwszy blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 253

dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół szklanki kremówki opakowanie mascarpone (250g) opakowanie Toblerone      Rozkręcanie bałaganu zaczynamy od przygotowania dyni(...)czekolady w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki - masa powinna mieć czas, żeby ostygnąć. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem: przez minutę-dwie na szybszych obrotach, potem na najwolniejszych. Dodajemy serek mascarpone, cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki

sama złodycz
Zemsta Teściowej 866

delektować.  Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek

Świat Ciasta
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 216

imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne.  Zapraszam;)  Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu  łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych  Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka(...)średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.  Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty

Krakowskie smaki Ani
Tort czekoladowo-miętowy 187

intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę więcej.   Krem z mascarpone - należy pamiętać, aby roztopioną czekoladę z mascarpone mieszać delikatnie. Nie należy tych dwóch składników zbyt szybko łączyć (za pomocą szybkich obrotów miksera), bo wtedy krem "popłynie". Przeżyłam to, więc piszę :) biszkopt:    (podstawowy przepis ze strony Moje Wypieki ) na tortownicę o średnicy(...)przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec sprawdzamy czy jest upieczone za pomocą patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je w formie

bistro mama
Babeczki z kokosowym kremem z białą czekoladą 205

szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie:  Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku(...)szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia.  Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestygnięcia. Ubijając mascarpone, po trochu dodawać czekoladę. Gdy masa będzie jednolita, dodać wiórki

W poszukiwaniu inspiracji