swojego kremowy twarożek śmietankowy; z tym dodatkiem ciasto drożdżowe pozostaje wilgotne i mięciutkie jeszcze przez 2 dni. Składniki: 400 g mąki typ 550 (luksusowa) lub krupczatki + do podsypywania 1 jajko 1 żółtko 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka duża szczypta soli 2 duże łyżki serka śmietankowego, homogenizowanego lub mascarpone 40 g cukru 40 g masła + 2 duże łyżki(...)wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać, drożdże rozkruszyć do dużej miski, posypać łyżką cukru, zalać mlekiem, mieszać do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dosypać tyle mąki, aby ciasto uzsykało konsystencję śmietany i przykryć ściereczką miskę - odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. do wyrośnięcia. 2. Do zaczynu przesiać ostrożnie mąkę, dodać jajko i żółtko, serek, cukier i sól
Kuchnia Prezydentowejszczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej) 50ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1 fix do śmietany Dodatkowo: posiekane, solone orzeszki ziemne do ozdoby maliny do ozdoby Ciasto: 1. Czekoladę posiekać i przełożyć
Mała CukierenkaLubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować i na samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta: biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka
Ala piecze i gotujeBlogmas pod znakiem orzechów! Zapraszam na ciastka owsiane z mascarpone – miękkie i aromatyczne, z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Kolejny raz wykorzystałam do przepisu płatki owsiane – zmieliłam je w blenderze na mąkę. Dzięki nim ciacha są bardziej kruche. Mascarpone to z kolei ciekawy dodatek do ciastek i wprowadza(...)laskowymi Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi – bez cukru około 25 ciastek 180 g mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 1 jajko 50 g syropu klonowego 70 g ksylitolu lub erytrytolu szczypta ekstraktu ze stewii – opcjonalnie (można dodać trochę więcej sypkiego słodzika) 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju 40 g sypkiego budyniu waniliowego
Fitkotbobu 4 piersi z kurczaka pęczek koperku 250 g sera mascarpone olej rzepakowy ok 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka osuszamy, układamy na papierze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta, piersi powinny być równej grubości, a przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy(...)czasie pieczenia, przykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy 6. Na patelni ze smażenia kurczaka dodajemy mascarpone, bób, pokrojone ziemniaki, mieszamy 7. Kurczaka kroimy na plastry, układamy na porcji ziemniaków i bobu z sosem, oprószamy posiekanym koperkiem
Słodki Kompromisulubiony sernik w wersji na zimno niewątpliwie przywołuje ciepłe dni. Na majówkę sprawdzi się rewelacyjnie i cóż z tego, że ma padać, dobre ciacho nie potrzebuje przecież pięknej pogody. Ciasto jest na tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych(...)typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko) 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną
Kubki smakuśredniowieczu. Podczas pieczenia marchewka mięknie, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą lub z kremem z serka mascarpone (przepis) . Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (około(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Formę o średnicy około 25 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy około 50-55 minut (sprawdzamy patyczkiem). Podajemy posypane cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnykażdy swój zna. Gdy ciasto jest upieczone i lekko przestudzone polewamy je glazurą z maślanki. Studzimy na kratce,a gdy ostygnie polewamy lukrem serowym:)) Glazura z maślanki --robić ,gdy ciasto stygnie Składniki 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/2 kostki masła 1 łyżka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie Pierwsze pięć pierwszych składników(...)szklanki masła lub margaryny, zmiękczona 1 op 250 gr mascarpone ser 60 gr serka białego twarogowego bezsmakowego 3 szklanki przesianego cukru pudru 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie Masło i serek miksować na średniej prędkości,aż do kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na gładko . Na zimne ciasto dawać lukier serowy.Wstawić do lodówki do stężenia
w mojej kuchniskładników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino
Krakowskie smaki Aniwykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksuję, dodaję cukier puder, mascarpone i czekoladę
MojaQchnia.plłyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone – 250 g * prażynki do tortów(...)likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu. Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie. Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy. Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem
Ostra na Słodkogram wiórków kokosowych 1/2 kostki miękkiego masła Masa śmietanowa: 250 gram mascarpone 200 gram śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan -fix ekstrakt z wanilii dodatkowo: 1 słoik dżemu ananasowego 1 opakowanie galaretki ananasowej kilka kostek białej czekolady - do posypania wierzchu ciasta na poncz : 1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny Wykonanie: Do większego garnka(...)czasie idealną konsystencję do wyłożenia na biszkopt. Na masę śmietanową - śmietankę kremówkę ubijamy mikserem, gdy zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder i śmietan fix. Kolejno dodajemy cały serek mascarpone, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i miksujemy, do uzyskania gęstego kremu. Składamy tort: Biszkopt przecinamy na dwa blaty ( wierzch można ściąć, by powierzchnia była równiutka ). Dolny blat wkładamy do tortownicy
Kronika PiekarnikaJeśli szukacie jakiegoś efektownego ciasta na weekend to polecą tą kostkę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym efektownie się prezentuje i pysznie smakuje. Korzystajcie z letnich owoców, bo teraz są najpyszniejsze. Ciasto : 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 4 jaja 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka śmietany 1 opakowanie proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy(...)minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 15 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (proponuję spróbować w trakcie ubijania jaki poziom słodkości
Cynamonowe szczęściedodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru(...)oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek
kruche babeczkiwygładzamy i odstawiamy do lodówki. Osobiście uważam, że super sprawdzają się w tym cieście owoce mrożone, zdecydowanie łatwiej uchwycić dobry moment wylewania galaretek (gdy masa będzie zbyt płynna, wypłynie nam pod kruchy spód, dlatego tak ważne jest, by uchwycić ten właściwy moment). Masa śmietanowa: - 500g mascarpone - 250ml kremówki - 3 łyżki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego W misie miksera ubijamy(...)mascarpone razem z kremówką i cukrem waniliowym na gęstą masę (uważając, by nie zrobiło nam się masło). Masę wykładamy na stężałą galaretkę, rozprowadzamy równo i schładzamy. Masa bezowa: - 3 białka - 150g cukru (u mnie trzcinowy) - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (nie trzeba) - 50g płatków migdałów W misie miksera ubijamy białka, stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna. Można
Smaczne Zdrowe