proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe
Słodka Stronastopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu
Domowy Smak Jedzeniabazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Poncz: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżki cukru alkohol do smaku Do dekoracji(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty. Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim
Ciasteczkowy Potwórzmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki(...)Odstawiamy do przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie
mojewypiekiinietylkoprosty przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z jabłkami. Lubicie ciasto marchewkowe? Ja uwielbiam. To idealny deser do kawy czy herbaty. Ciasto marchewkowe smakuje nam najlepiej właśnie w okresie zimowym. Dodaję zawsze do niego niewielką ilość przyprawy do piernika. Ten zapach podczas pieczenia… Coś cudownego. Spróbujcie. Jak przygotować ciasto marchewkowe? Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Sama korzystam z kilku(...)patelni Kohersen, dzięki temu ilość tłuszczu była minimalna. A wracając do przepisu na ciasto marchewkowe… Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami jest bardzo prosty. Tak przygotowane ciasto marchewkowe można podać z polewą czekoladową lub z kremem na bazie mascarpone. Obie wersje smakują równie pysznie. Ja dziś wybrałam wersję z polewą Spróbujcie. Moi goście
Słodkie okruszkiTort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym
https:KKuchniaMniamNie wiem czy wiecie, ale deser tiramisu tradycyjnie podaje się w upalne dni na drugie śniadanie, w akompaniamencie mocnej kawy espresso. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na tiramisu
Rusty Forkciasteczek Petit Beurre 150 g masła 2 łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło(...)mascarpone. Nadal miksując wsypujemy do masy budyń waniliowy oraz 2 łyżki masy krówkowej. Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Gdy ciasto
Taste Therapytorcik powstał na szybko, bo miałam kupić gotowe ciasto do pracy, później wpadłam na pomysł że zrobię babeczki, ale jak urodziny to urodziny i tort zrobiłam. Mnie smakował, bo ja uwielbiam dużą ilość czekolady! Składniki : * biszkopt jasny - 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej(...)cukrem i s okiem z cytryny. Namaczać biszkopty. Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki. Ciasto schło dzić i udekorować
Magiczne Życie Martynajlepiej od razu zróbcie ich więcej. Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła 250g mascarpone 100g śmietany kremówki 36% 75ml likieru adwokat 3 łyżki cukru pudru Olej lub masło do smarowania foremek Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy, kroimy w paski. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem, nawijamy(...)ciasto, tak by pierścienie ciasta zachodziły na siebie i układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę miksujemy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy partiami mascarpone, następnie adwokat i cukier puder. Masa powinna wyjść gęsta, nie wymaga dodatku żelatyny. Odstawiamy przygotowany krem do lodówki. Upieczone rurki
Gotowanie i blogowaniekawy rozpuszczalnej 40ml Amaretto Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami 300ml śmietany 30% 200g mascarpone 200g białej czekolady 1 puszka brzoskwiń Bita śmietana: 400ml śmietany 36% 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru barwnik zielony Dodatkowo: kolorowe perełki cukrowe białe wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Ciasto makowe Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem(...)Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki. Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie. 4. Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem. 5. Składanie tortu Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej
Szalona Kuchnia Ewelinyszybkie! Należy jednak pamiętać, by miksować/blendować składniki tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie... Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy. Przelewamy masę (jest dość rzadka) na przygotowany spód
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Czyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa(...)szkl. cukru pudru 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl. mleka w proszku 150 g jagód 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 1 szkl. śmietany 30% 1 śnieżka 125 g mascarpone Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę, proszek
Smaki Na Talerzuoprze! Zakończyłyśmy to ciasto inaczej niż Kasia, ale absolutnie nie mniej pysznie! Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie. My jednogłośnie stwierdziłyśmy, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak(...)podgrzewamy, do gorącej dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy
Ostra na Słodkociasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. 3. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść, aby stało się bardziej elastyczne. Następnie rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinać okręgi(...)babeczek wysmarować masłem, patrz FILM . Następnie wyciętym ciastem wyłożyć spód każdego wgłębienia na babeczkę, docisnąć brzeg i spód. Ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 12-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia
Mała Cukierenka