ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:202/512)

Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 539

deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach – spróbujcie koniecznie. Bije wszystkie inne na głowę :) Podaję Wam mój ulubiony przepis na Tiramisu w formie(...)rodzinne imprezy, szczególnie że deser ten można przygotować do dwóch dni wcześniej. Po prostu z każdym dniem staje się lepszy :) Składniki ciasta: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy 100 ml amaretto 7 żółtek 500 g serka mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw   Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka

Moja Delicja
Torcik truskawkowy z galaretką 149

6/2016. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę pod tytułem  Truskawkowo mi!  Ciasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek 165 g cukru 2 łyżki kakao 120 g mąki 4 g proszku do pieczenia Masa: 200 ml kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około(...)czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. truskawki zmiksować blenderem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, potem dołożyć serek mascarpone. Dodać truskawki i lekko stężoną galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, na dolną

Ewusiowe Smaki
Czekoladowy karmel 193

Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki(...)się stanie, ściągamy na chwilę z palnika i dodajemy serek mascarpone (można użyć śmietany, ale ja miałam do zużycia mascarponiaka) i mieszamy do połączenia. Następnie znów gotujemy, tak z 2-3 minuty. Wyłączamy płomień i dodajemy masło i sól. Mieszamy do połączenia, aż tłuszcz się wchłonie. Zalewamy nim ciasto i chłodzimy (niestety!) z 5-6 h, aż stwardnieje, czyli najlepiej

Karczma Honorietty
Krokiety z malinami 135

koniecznie spróbować póki jeszcze mamy świeże maliny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z malinami Porcje 10 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na masę: około 500 g malin 1 mały serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę

To co lubię - gotuję i polecam
,,Malinowa chmurka’’ 502

wrzącej wody 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę(...)serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej

Podróż w kulinaria
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 217

cytrynową, przygotowana na wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie(...)cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa jabłkowa: Jabłka

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto jamajka 471

Ciasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu  z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)galaretkę. Przykrywamy wierzchnim biszkoptem. Nasączamy drugą porcją ponczu i wkładamy na około godzinę do lodówki.    Po tym czasie serek mascarpone miksujemy razem z kremówką na najwyższych obrotach, potem dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Rozprowadzamy na cieście i posypujemy czekoladową posypką.        Chłodzimy w lodówce

Ewusiowe Smaki
Dacquoise 319

Dacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za

Jacob Tastes
Babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym 178

lubicie pistacje...? W deserach wyglądają obłędnie, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać! Na 6 sztuk dużych babeczek Ciasto: 150 g mąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ¾ tabliczki czekolady deserowej 1 pełna łyżeczka kakao Ok 70ml likieru pistacjowego(...)zamrażarki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 ⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy. Krem: Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Jamajka 249

kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao(...)koniec żelatynę i dokładnie rozmieszać. 2/3 śmietany wyłożyć na warstwę bananową. Położyć na to drugą połówkę biszkoptu i przykryć resztą masy straciatelli. Całość posypać resztą pokruszonej czekolady. Ciasto wstawić do lodówki, by ładnie zastygło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami 142

maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Składniki na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30%, 2 czekolady deserowe, 1 łyżeczka cukru pudru, 250g serka mascarpone. Składniki na poncz: 1,5 szklanki(...)godziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Poncz : cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch układamy uprzednio umyte i pozbawione pestek czereśnie. Polewamy tężejącą galaretką. Smacznego

Słodki Zakątek
,,Jagodowa chmurka’’ 415

jagód 3 jagodowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 660 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 3 kopiaste łyżeczki żelatyny Przygotowanie masy serowej(...)Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białek 300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Barwnik różowy Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie

Podróż w kulinaria
Mazurek z zieloną herbatą 215

Szczypta soli Krem: 120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika(...)minut. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło na boki formy. Nakłuwamy, obciążamy fasolą wysypaną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut, ostrożnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10-12 minut (do zrumienienia). Studzimy. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w 180ml gorącej wody i studzimy

Kuchnia w czekoladzie
DESERKI Z GALARETKĄ W SŁOICZKACH 641

truskawkowa) 2 serki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek)  A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej(...)serowej. Słoiczki wstawić do lodówki, aby zawartość mocniej stężała. Słoiczki wyciągnąć i wlać kolejną warstwę, na przemian. Ponownie schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, przy pomocy miksera. Tak przygotowaną śmietaną udekorować wierzch deserków. Swoje dodatkowo oprószyłam karmelem i udekorowałam czekoladą lub kiwi

Kuchnia w opałach