ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:947/1309)

Szybka tarta z borówkami 213

Ponieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-PSkładniki:1 litr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka skondensowanego4 żółtkasok(...)cytryny1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia. Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z Białym Serem 288

tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka (250 ml)szklanka wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru    nadzienie:ok. 400 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier(...)Białym Serem - Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę  Tuz przed smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy.Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu

Słodka Strona
Imbir z gruszką 344

mieszałam. Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny - jak aura(...)cytryny150 ml śmietany kremówki4 jajkadodatkowo:3 gruszkiCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem.Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do ciastek i dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 510

kruche słodkie, idealne;)  Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem(...)szklanki mleka,  łyżka cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić.  Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.  Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z brzoskwiniami 880

cukru pudru 4  łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy(...)misce ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka polecam

Smaki Edyty
Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 278

solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia(...)rozpuszczamy w odrobinie wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, miksujemy na mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy, a gdy masa zgęstnieje dodajemy czekoladę i ricottę. Truskawki i żelatynę łączymy delikatnie z kremem za pomocą łyżki i przekładamy na kruchy spód. Dekorujemy resztą truskawek i schładzamy w lodówce przez kilka godzin

sama złodycz
Makowiec na migdałowym spodzie 199

wiem czy to już pora ale mam już jedno postanowienie na nowy rok i zamierzam być w tej kwestii bardzo konsekwentna. Mianowicie nie chcę już więcej stosować gotowych mas makowych. Zawsze wiedziałam jakie one są okropnie nafaszerowane wszystkim tylko nie tym co trzeba  czyli makiem. Standardowa wielka puszka zawiera około 20 g maku! Niestety szukałam bardzo długo nie znalazłam(...)sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Następnie wykładamy mak i na wierzch tworzymy dowolne wzorki. Całość pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Smoothie z mango w dwóch wariantach 244

Lemesos11 z bloga  Lemesos in Cyprus   narobiła nam smaka na smoothie z  mango, więc nie czekając postan owi liśmy wypróbować ten smakołyk . 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulki Amaretto 195

Składniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7

Świat Ciasta
Sernik śliwka w czekoladzie 128

Święta w zdrowiu, radości, spokoju, czego Wam wszystkim, ale też sobie życzę. Wesołych Świąt! Składniki: Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 350 g czekolady o zawartości 50-60% kakao 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 1 puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego “Gostyńskie” 4 jajka(...)czym odciskamy na sitku nadmiar płynu. Masa serowa: Połamaną czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko oprócz czekolady miksujemy lub ucieramy ręcznie w misie miksera tylko do połączenia się składników. Nie  miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dzięki temu sernik nie wyrośnie i nie opadnie

Smakowity Blog Kulinarny
BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 142

Ciasto jest bardzo smaczne. Niezbyt słodkie. Spód można delikatnie nasączyć. SKŁADNIKI: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 3 galaretki o różnych smakach 3 śmietany małe 18 % 2 płaskie łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:   Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę(...)pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać

Darcia w kuchni
Sernik chałwowy 243

docisnąć, ser zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i dodać mąkę,cały czas mieszając dodawać po jednym jajku,i połowę śmietany, 300 g chałwy rozdrobnić widelcem i połączyć z masą serową,całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać. piec przez 55-60 min w temp.180 stopni w kąpieli wodnej(formę z wypiekiem wstawić do większej formy lub blaszki wypełnionej  gorącą(...)polewę:resztę chałwy rozdrobnić do miski,w rondelku zagotować resztę śmietanki,dodać rozdrobnioną chałwę,,ciągle mieszając żeby się połączyły składniki. gdy polewa zgęstnieje zdjąć z ognia,ostudzić,i polać ciasto,schłodzić w lodówce najlepiej cała noc smacznego

Swojskie jedzonko
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 154

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego(...)obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy

Kuchnia w opałach
pomidorowe pulpeciki 225

wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy(...)rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy            (odparujemy) do połowy ich objętość.  Wtedy do pomidorów dodajemy wyrobione wcześniej w dłoniach w kulkę ciasta ( mamy wtedy pewność że nie powstaną grudki), masło z mąką. Cały czas mieszając doprawiamy sos pieprzem, solą oraz maggi, a gdy zgęstnieje  wlewamy go do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy

Miód i pieprz
lekki biszkopt z białek 270

Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem(...)sztywną pianę.  Dodajemy partiami proszek do pieczenia, olej i cukier (ilość cukru można zmniejszyć do trzech łyżek), cały czas mieszając. Następnie nie używając  miksera, do  masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy dużą drewniana łyżką. Dno tortownicy( średnica 24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy biszkoptową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 minut

Miód i pieprz