Snickers bez pieczenia 292Składniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczami
Tarta jagodowa 311białej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę - gotujemy na małym ogniu(...)pozostałego śmietanki (ok 100 ml) dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści a śmietanka zacznie wrzeć wlewamy do niej mieszankę z mąką i szybko mieszamy aż masa zgęstnieje, uważając aby nie porobiły się grudki. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa nam delikatnie ostygnie wylewamy ją na spód herbatnikowy i posypujemy owocami. Chłodzimy kilka godzin. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
malinowa delicja 172prosiły się, żeby zatopić je w galaretce. Tak właśnie powstało kolejne nasze ulubione ciasto. Można by powiedzieć, że nie ma w nim nic szczególnego ale te dojrzałe w słońcu słodkie maliny nadają mu smaku i aromatu. Warto się skusić :) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki(...)herbaty malinowej 2 galaretki malinowe opakowanie delicji o smaku malinowym szklanka malin Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać cukier. Następnie dodawać o jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przygotować krem: budyń
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciągutki śmietankowe czyli domowe cukierki 395Ciągutki śmietankowe czyli domowe cukierki Pewnego popołudnia zachciało mi się czegoś słodkiego, domowego do kawy. A że miałam lenia na pieczenie ciasta, zrobiłam błyskawiczne cukierki. Wyglądem i konsystencją przypominają nasze pospolite krówki, ale smakiem są raczej podobne do "werthers orginal". Mocno śmietankowe, mocno słodkie, i mocno wciągające:) Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystkie mi niemal zjedli od razu:) Składniki(...)śmietany 30% 200 g cukru 100 g masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przełożyć do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. Należy uważać aby masa nie przywarła do dna rondla. Gotować do momentu, gdy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego karmelu. Dno podłużnej formy (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wylać masę
na moim stole...
Pancakes II 210ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem poniżej dzielę się z wami najlepszym przepisem na pocieszające pancakes, jaki(...)szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest
Przepysznik - BLW i nie tylko
3 Bit 264jest ktoś kto jeszcze nie zna tego przepisu? Chyba nie:) Ale jeśli są takie osoby, to polecam szybciutko nadrobić tę zaległość :) Proste ciasto bez pieczenia. Szybko, bez potu na czole, stworzymy cudo, które jest nieziemsko słodkie, rozpływające się w ustach i jego smaku na pewno nie zapomnimy. Moi znajomi i rodzina, kiedy tylko mamy zamiar się spotkać przy jakiejś okazji(...)przy stole, zawsze dopominają się o 3 Bita:) Nigdy ich nie zawodzę. Zawsze 3 Bit gości u mnie przy ważniejszych spotkaniach rodzinnych i nie tylko. Składniki: puszka dobrej masy krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej czekolady
na moim stole...
Ciasto z pianek JoJo 599Lekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych
My Culinary Art
Sernik krówkowy 286Dla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A
kolorowotorcikowo
Babeczki z karmelem i orzechami 163żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;) Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe(...)soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder. I pianka gotowa. Karmelizowane orzechy : W rondelku roztapiamy masło, miód i cukier. Do roztopionej masy dodajemy orzechy i smażymy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo się przypala. Gotowy karmel nakładamy na wysuszoną piankę upieczonych babeczek
Lawendowe Niebo
DOMOWE KONOPPERSY 6064Lubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchni
Kukurydziane kruche ciasto - bez glutenu 219spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej na około 30-40 minut do lodówki przed wycinaniem ciasteczek.W zależności od tego co przygotowujecie, czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy.Jeżeli robicie(...)minut blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minutblat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą)blat na mazurka - około 15 minutTemperatura piekarnika powinna się wahać od 180`C (ciasteczka, mazurek) do 220`C (blat pod sernik czy szarlotkę).W razie jakiś innych pytań piszcie :)Życzę udanych
Słodkie Przyjemności
Jeżynowy sernik na zimno 347Zebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt
UgotujmyTo.pl
Mini Hamburgery 361pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez minimum 5 minut. (najlepiej tę czynność wykonać np. w food processor'ze) Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem(...)stopniach do zrumienienia. Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się "skurczą"), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty
Słodka Strona
Migdałowiec 250Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki
Kuchnia Danusi
Powidła śliwkowe 222przypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący. W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :) Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam(...)często drewnianą łyżką Kiedy śliwki pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami ( prawie pod sam dekielek
Proste Potrawy
Sernik z polewą Crème brûlée 237żeby się połączyły. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzyłoby masę serową, co spowodowałoby, że sernik urośnie, a potem opadnie. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową (będzie bardzo rzadka). Na najniższym poziomie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) około 60 minut. Creme brulee: W misie miksera(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika
Smakowity Blog Kulinarny
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 219szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego. Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)obrane ze skórki migdały i wyciągamy pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Dekorację z karmelu najlepiej zrobić krótko przed podaniem. Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście. Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kulki z ryżu preparowanego 218składniki: 50 g ryżu preparowanego 150 g cukierków krówek (jeżeli wolimy aby były słodsze dodajemy więcej krówek) 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g suszonej żurawiny opcjonalnie
Domowy Smak Jedzenia
pesto niedźwiedzia 211s kła dniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego 30 g ziaren słonecznika 125 g oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy
Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy) 299potrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru
Szybko Tanio Smacznie
Lody porzeczkowe 313Lody lody kochamy lody ! W szczególności w tak upalne dni jak dzisiaj :) Składniki: 500 g czarnej porzeczki 2 duże jajka 2 żółtka cukier wanilinowy 250 g
Niezły Młynek
Podziel się miłością i dobra radą- konkurs z Russell Hobbs 168Wielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika(...)wyczyścić piekarnik. Jak obrać czosnek, czy jak nie popłakać się przy cebuli. A może wiecie jak robić zakupy, jakieś rady na nie kupowanie masy niepotrzebnych rzeczy? Jak zachować świeżość miękkich owoców i sałaty? A może jak zapobiec zwilgotnieniu soli? Problemów w kuchni jest tak wiele, jak wiele jest na nie sekretów! Macie taki kuchenny sposób na kuchnię? Sekret , który trzymacie
Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek różany 175wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz(...)stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą różaną. Blat różany: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy konfiturę różaną i sok z cytryny. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę migdałową, zmielone biszkopty i mąkę pszenną) i mieszamy ręcznie. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (lub orzechy, albo jedno i drugie jeśli wybierzemy taką opcję, pamiętajcie tylko
Lili w kuchni
.1062. fasoello 172kokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki na koniec obtaczamy
breakfast of dreams
Tarteletki ze śmietaną i owocami 251gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki(...)Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę nakładać do przestudzonych spodów. Udekorować świeżymi owocami i miętą
Z miłości do słodkości
Tort Pavlova 434ciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy
Pan i Pani Smith w kuchni
Domowa nutella 2805Nawet mama która nie przepada za nutellą, tą zajada z przyjemnością. Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo. Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe. Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać(...)łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików. SMACZNEGO
Lili w kuchni
Kolorowe ciasto na soku kubuś 272mnie bardzo stresujący i emocjonująco męczący, ale na szczęście jest już dobrze i będzie tylko lepiej. W dowód tego, że ma być lepiej mam dla Was bajecznie kolorowe, wesołe ciasto. Leciutkie i puszyste, jestem pewna, że podbije ono serca najmłodszych swym wyglądem, a starszych lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu(...)pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa duży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego) 2 budynie śmietankowe opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Z soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy
Cynamonowe szczęście
Tarta ze szparagami 212inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około 1,5 cm długości kawałki. Wrzucamy(...)miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, wino, ser, pieprz, sól i tymianek. Mieszamy. Pomidorki kroimy na pół. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Układamy szparagi, dodajemy boczek i pomidorki. Całość zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 180C na 15 - 20 minut, aż masa się zetnie i z góry ładnie zrumieni. A do tego białe wino. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Batoniki. Zdrowa przekąska 228jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni(...)łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody. Krok po kroku. Na początku w misce miksuję banany na gładką masę, a następnie dodaję wszystkie suche składniki i mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam
Życie na widelcu
Kakaowe muffiny 205Bardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić
Mama Gotuje
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 264miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są przygotowywane na zaczynie zwanym(...)się różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo
Ostra na Słodko
Dyniowe babeczki na musie z dyni 210potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany mus przyda nam się do zrobienia babeczek. Składniki: kostka masła 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki czekoladowo orzechowe 156łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek(...)wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu
noteskulinarnyfiga
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 239zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy. Na mazurek pigwowo-czekoladowy: kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa(...)Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić. Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle
KUCHARNIA
PLACKI A' LA PIZZA 421Dziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofiana
Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą 256ciasto czekoladowe z pomarańczą!Składniki:200 g margaryny200 g cukru3 jaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy
Słodkie Przyjemności
Sernik tęczowy 456łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli(...)użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie
mojewypiekiinietylko
Krem z serka mascarpone 385serka mascarpone Krem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym, ale tak naprawdę(...)orzechowym czy czekoladą. Składniki: 200 g serka mascarpone 100 g masła 2 łyżki cukru pudru aromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej ) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki
Ciastkozercy