proporcjonalnie do rosnącego stosu naczyń w zlewie), czuję się naprawdę dobrze. Łączę poszczególne składniki, czasem coś dodaję, czasem coś zabieram, smakuję, mieszam, tworzę. Pięknie jest. Wczoraj zamarzyło mi się ciasto marchewkowe, więc dłużej się nie zastanawiając, ruszyłam do kuchni. Nie sądziłam, że ponownie uda mi się stworzyć coś w 100% roślinnego. A udało się, udało. I to z jakim efektem(...)zalać szklanką wody i zagotować ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Dodać dwie łyżki masła orzechowego i zblendować na gładką masę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Do miski z marchewką dodać pozostałe składniki mokre, tj. nasionka chia, olej rzepakowy i zblendowaną kaszę. W oddzielnej misce wymieszać składniki
Kuchnia EllieJajek, mleka krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka, aksamitna i bardzo kokosowa. Bazą kremu jest mleko kokosowe, które nie dosyć że jest doskonałą alternatywą dla zwykłego krowiego mleka to jeszcze doskonale pasuje do truskawek(...)ciasto lekko dociskając wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić inaczej budyń się rozpuści na gorącym spodzie. 3. mleko kokosowe razem z wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu. Cukier oraz skrobię wymieszać i dodać do mleka kokosowego. 4.Całość podgrzewać na średnim ogniu do momentu wrzenia cały czas mieszając by masa się
vaniliowoczekoladowaLukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Musiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak
Maślane ciasteczkoTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.
Takie tam pichcenieUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna KuchniaSkładniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła
KreatywnePinyCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaBardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową. Wróciłyśmy do domu
Przepisy Aleksandrymasła 1 szklanka przesianej mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie łączymy (można ręką, można mikserem). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to przekładamy ciasto. Wyrównujemy zwilżoną w ciepłej wodzie łyżką (lub dłońmi). Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. WIERZCH: 2 puszki(...)przelewamy do drugiej miski, w której znajdują się kawałki ananasa i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałej części syropu (do tej 1/3) dodajemy jogurt ananasowy i bardzo dokładnie mieszamy. Masę jogurtową wylewamy na wcześniej upieczony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały jogurt (nie musi być całkiem stężały. Ważne aby nie był płynny i aby nam się
Jedzeniomanianadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :) Te babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł
Chilli Czosnek i Oliwaostudzić. Zmiksować zawartość patelni w mini blenderze lub poszatkować nożem (tak, żeby kawałki grzybów były mniejsze niż 5 mm) . Nałożyć niewielką ilość grzybowej mieszanki na każdy plaster ciasta i zlepić jego brzegi w typową dla wontonek rozetkę (lub jakikolwiek inny sposób) . Zagotować wodę do wrzenia, delikatnie dodać wontonki i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć wontonki z wody(...)małym ogniu do momentu aż zwiotczeje. Dodać mleko sojowe, sól i pieprz do smaku (wedle uznania) . Gotować przez ok. 1 minutę, a następnie zmiksować w blenderze na jednolitą półpłynną masę. Jeśli sos jest za rzadki, zredukować na niewielkim ogniu do konsystencji sosu (sos powienien mieć półpłynną konsystencję) . Podać wontonki na sosie lub polane sosem. Przyznam, że w momencie kiedy
Jem więc JestemCiasto czekoladowe… poczwórnie, Ekspresowe ciasto czekoladowe, Ciasto czekoladowe z owocami, Ciasto czekoladowe z cukinia, Ciasto czekoladowe na twarogu oraz wiele innych… Zapraszam Ciasto czekoladowe z krememSkładniki na ciasto czekoladowe:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)2 szklanki cukru3/4 szklanki kakao1,5 łyżeczki sody3/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka maślanki w temp. pokojowej110g masła roztopionego2 łyżeczki ekstraktu(...)cukru pudru( do smaku)wiórki czekoladowe1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa nie wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia
UgotujmyTo.plzmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyGotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo
VioletoweKucharzenie