ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:464/1309)

Pierekaczewnik 297

ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować(...)koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać mąkę oraz cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość. Krok 2 Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie. Krok 3 Każdą kulkę

CoolinarniePL
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 230

koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik makowy 317

Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta - biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć - pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem migdałowym

Smakołyki Bereniki
Quiche po chłopsku 234

deser boczek tylko dla Niego ;) Składniki: Na ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mąki u mnie gryczana 4 łyżek mleka 3 łyzki oleju 1 jajko sól Farsz: 1/2 cukinii 5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 5 plasterków boczku  Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki(...)mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut. Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
Babka marchewkowa i życzenia 247

migdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego(...)jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartinki czekoladowe z truskawkami 183

ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki

Słodkie Przyjemności
Pralinki Czekoladowe 252

wyciągnąć średnią z tego co poczytałam i postawiłam na mascarpone i czekoladę w proporcji 1:1. Owszem bałam się, że coś może nie wyjść, że masa tak naprawdę przypomina taką jaką mogłabym posmarować ciasto, że trudno mi się lepiło, bo trzeba było szybko i metodą ugniatania ukształtować kulki, a i tak trochę oblepiały dłonie. Nie warto rąk zwilżać wodą, sprawdziłam(...)misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko formowałam kulki. Masa trochę lepi się do rąk, ale spokojnie można zlepić kulki, nie muszą być

Blondynka Gotuje
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 193

przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:)Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna(...)małej chorizo lub peperroniokrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 20 cmPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij jajko, mąkę ,mleko i sól na gładką masę (najlepiej mikserem).Wysmaruj masłem formę, dodaj do ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą sera i ułóż

Gotowanie to kochanie
Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami 200

łyżki cukru Przygotowanie nadzienia: Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców i podsmażamy chwilkę aż cukier się rozpuści. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, przez tarkę o dużych oczkach. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Krajanka orzechowa! 417

się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy na sztywno(...)soku z cytryny Sposób wykonania: Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny ok. 10 minut, aż uzyskamy puszystą, półpłynną masę. Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche z budyniem i malinami 216

Ciasto :  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część , włożyć na 1 godz. do lodówki.  Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm  Masa budyniowa : Do garnka wlać 2 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.  W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie

Kuchnia Danusi
Tarta francuska z łososiem i pomidorami 293

plastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół

Zakręcony Widelec
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 449

formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowe ciasto z brzoskwiniami i kokosem 688

pieczenia , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 2 op. budyniu śmietankowego (proszek) 1 szkl wiórków(...)dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód. Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki. Całość piec jeszcze  przez około 60 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort czekoladowo-wiśniowy 218

pomocą łyżki (robić to delikatnie i powoli, aby masa nie opadła). Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko(...)ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony.     Ubite białka Piana z białek, żółtek z odrobiną masy czekoladowej z rondelka   2. Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość

Ugotować

Proponowane wyszukiwania