ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:455/1309)

MUFFINKI CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE 90

jogurt olej i sok.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy (użycie miksera jest niepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną

Kuchnia w opałach
RÓŻANE MAKARONIKI 126

dosypywać cukier, ciągle miksując. Dodać barwnik i wodę różana, zmiksować. Do masy z białek dodawać mieszankę maki migdałowej i cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty nie posiadamy można na papierze do pieczenia narysować kółka i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krążki

Kuchnia w opałach
Naleśniki z maślanki z dodatkiem borówek 111

szklanki mąki     2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron     borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju i borówek. Porcje ciasta wylewamy na patelnie, obsmażamy z dwóch stron , smarujemy nutellą zawijamy  i gotowe :) Smacznego

Cukier&Puder
Muffiny z Michałkami 133

misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy ciastem. W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka.Z tej porcji wychodzi 18 muffinek i są pyszne

Lawendowe Niebo
Fistaszkowe ciastka z żurawiną 137

solonych70 g żurawiny550 g mąki + 30 g do obsypania blatuSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa

Słodkie Przyjemności
Klasyczne kruche ciasteczka 137

miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie.Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Pierniczki bakaliowe 132

margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić

Mix smaku
Szybkie gofry 255

To NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz

Kuchnia domowa Ani
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 255

obficie) i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Przed gotowaniem nadmiar mąki usunąć np.przesiewając makaron na sicie.Można również makaron rozwałkować ręcznie wałkiem do ciasta. Kilkakrotnie składamy ciasto i wałkujemy, do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Otrzymane płaty można cienko pokroić nożem lub użyć (tak jak ja) maszynki do robienia makaronu.Makaron wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Gotujemy do pożądanej

Smaczne Zdrowe
Placki owsiane z bananem 204

sodą (lub proszkiem) i cynamonem.3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane

UgotujmyTo.pl
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 190

brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Ostra na Słodko
Mleczne bułeczki z czekoladą. 368

lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. Dodajemy drożdże i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i mleko razem z drożdżami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni (im dłużej tym lepiej) i stanie się delikatne w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny

Z butelką mleczka w tle
Tort Czekoladowy 161

czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Gofry 196

pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżka cukruMąkę, mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę z solą, którą stopniowo dodajemy do przygotowanej masy. Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok. 4 minut. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem według uznania.Smacznego

Salonik smaków
Tarta z twarogiem, szynką, salami i serem - torta con prosciutto e ricotta 154

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Wymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą.  Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut

zielonacukinka
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 143

łyżeczki soli60 g suszonych jagódMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1253

jajkami - ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory.Ciastka

kolorowotorcikowo
Mini Pączki 278

Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki

NaKońcuJęzyka
Naleśniki z białym serem i łososiem 168

zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki  sól, pieprz Sposób przyrządzenia:Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem

pieprzny smaczek
Babeczki z poziomkami 195

aromat waniliowy) 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie) Poziomki myjemy w zimnej wodzie i przekładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Babeczki przygotowujemy według przepisu , do dokładnie wymieszanego ciasta dodajemy garść poziomek i mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Jeśli ma się dostatecznie dużo

Ciastkozercy
Burgery 100% homemade 190

minut, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Wtedy oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną.  Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze

Taste Of My Day
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 163

miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi.   Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste. Z przygotowanej masy smażymy,  malutkie placuszki ziemniaczane. Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny

Kulinarny karnet Christophera
Torcik z batatem. 192

miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady

Kulinarny karnet Christophera
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 174

maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli  5 dag drożdży Zrobić  rozczyn

Apetyczna babeczka
Rajskie muffiny z wiśniami 132

sodą oczyszczoną oraz kakao przesiewamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę, cukier, szklankę mleka, jajko oraz olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdy powstanie w miarę jednolita masa dodajemy owoce. Dajemy do foremek trochę ciasta na spód. Układamy 2 wiśnie, znów dajemy ciasto i znów wiśnie. Całość przykrywamy ciastem. Muffinki pieczemy 20 minut w 200*C. Gotowe obficie oprószamy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Muffiny jogurtowe z jagodami 180

przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć foremkę z ciastem

Kuchnia Danusi
Knedle jak u mamy 171

cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu

Salonik smaków
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 228

natka.  Cebulę i natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem

Olikowa kuchnia
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 253

jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe

Ratunku obiad
Brownies muffiny 156

kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Foremki lub papilotki do muffinek wypełnij do połowy masą, połóż kostkę czekolady i uzupełnij porcją ciasta. Piecz 10 minut w 240 stopniach C. Moja propozycja - jeśli nie przepadasz za smakiem gorzkiej czekolady - zamień jedną gorzką na mleczną. Smacznego

kolorowotorcikowo
Placki jogurtowe z brzoskwiniową salsą 178

olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniowa

Ala piecze i gotuje
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 171

przez chwilę - wystarczy parę sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut

Przysmaki Karolki
BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. 183

Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.  Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy razem, wsypujemy do ubitych białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do małych foremek, wciskamy w ciasto owoce, posypujemy  posiekanymi pistacjami. Pieczemy w temperaturze ok. 180  stopni przez 12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich, a  w szczególności Pana od Jana Niezbędnego

W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowe z gruszkami 188

waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj  masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym

Blondynka Gotuje
Kluski śląskie buraczane 131

części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach ) Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie. Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką

Słodkości i nie tylko
Tarta z gruszkami i ricottą 290

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąki. Mniej więcej w połowie wyłączamy mikser i zagniatamy ciasto do końca ręcznie. Wyrobionym ciastem wygniatamy blaszkę do tarty o średnicy 31-35 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (zdj. poniżej) i wkładamy(...)lodówki na 15 minut - w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie. 2. Na cieście kładziemy folię aluminiową i obciążamy np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut.  3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać

My Culinary Art
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 193

Całości powinno być ok. 0,5 litra zaczynu. Dodajemy szklankę ciepłej wody, mąkę i sól. Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut. Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki, a jak za suche wody. przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Aby się łatwiej papier układał(...)min.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące. I rosnąć musi dwa razy, czyli po pierwszym wyrobieniu, ciasto zostawiasz w misce do wyrośnięcia, po czym przekładasz do foremek i znowu czekasz, zwykle 20-30 min., aż podwoi swoją masę. SMACZNEGO, CMOK

Pasje Jolki