ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:449/1309)

Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 224

puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy(...)się nie zważyła. Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez około 5 minut.  Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło

Mania Gotowania
Sernik jabłkowy bez pieczenia 527

łyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy(...)ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik stężeje, do pozostawionych uduszonych jabłek dodajemy

Kuchnia Łukasza
Pączki hiszpańskie 1295

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku(...)energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi

Ala piecze i gotuje
MAZUREK KAJMAKOWY 192

cukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% DODATKOWO: 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp.,  rozpuszczona gorzka czekolada  WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie(...)lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony mazurek posmaruj masą kajmakową i udekoruj wg uznania. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz ją lekko podgrzać w garnuszku z grubszym dnem. UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowe z malinami 176

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukru, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę

Anioły w kuchni
Placek z agrestem, malinami i migdałami 247

Placek z agrestem, malinami i migdałami Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów, a placki i tak są wilgotne, owocowe i niepowtarzalne. Trzeba korzystać z owoców letnich, póki są i cieszyć się ich smakiem, zapachem i wyglądem. Miał dziś powstać placek z agrestem, ale reszta malin(...)agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do ciasta, cały czas miksując. Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać

na moim stole...
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 658

tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka i wymieszaj (zmiksuj) masę ponownie, a następnie dodaj przesianą mąkę. Zagnieć ręką lub hakiem miksera gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 1/3 - odłóż ją na bok oraz 2/3 - tą  zaś podziel na 6 równych części . Każdą z sześciu

Słodko-Słony Świat Ilony
Proste ciasto na oleju z owocami 235

łyżki cukru pudru do posypania gotowego ciasta 1/2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia.  Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć

Jemy Pijemy
Domowa pizza 213

oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Po 30 min. dodać olej i wyrabiać aż ciasto nie będzie błyszczące. Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić

Na Ciasteczkowych Papierach
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 243

kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy jajko. Wyrabiamy masę nadal posługując się nożem (to ważne, by ciepło rąk nie rozluźniło nam masy, bo trzeba będzie dosypać mąki, co sprawi, że kluski będą twarde), gdy ciasto jest już zwarte odkładamy nóż i wyrabiamy dłońmi, formując kulę. Podsypujemy mąką pszenną i kroimy masę w plastry, każdy plaster rolujemy w wałek

Rozpustne gotowanie
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną 457

prawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:)  Spód: 100g herbatników maślanych,  70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył(...)ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić. Inspiracja: Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Drożdżowy placek z morelami i migdałową kruszonką 218

trochę czasu na wyrośnięcie, jest naprawdę prosty do wykonania. Ciasto jest równie smaczne drugiego a nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Dłużej nigdy nie przetrwał ani jeden kawałeczek :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g cukru 150 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli skórka otarta z 1 dużej cytryny Migdałowa kruszonka(...)sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione ciepłe masło. Wyrobić ciasto dłonią lub wymieszać dużą łyżką tak by całe masło wchłonęło się w ciasto.  Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około

maniapieczenia
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 285

masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów  - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód(...)wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Polewą polewamy ciasto, następnie układamy posiekane

SMYKWKUCHNI
naleśniki z serem 429

Jedne z moich ulubionych dań, z czasów dzieciństwa.  Składniki : Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki cukru(...)podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sernik nowojorski – sernik New Yorker 351

twaróg (odsączony), jajka, cukier, wanilię, cytrynę (i skórkę i cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio duże naczynie – sernik należy piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania