Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 412było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi i liczyłam, że to właśnie ten będzie dalej ze mną kroczył przez życie. Nic bardziej mylnego
Mango Papaja
Jogurtowe babeczki z truskawkami i jaglanym kremem Rafaello 233pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami i wypełnić 1,5-2 łyżkami ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
Kuchnia Ellie
Mini Brownies z masą krówkową 170Dodatkowo potrzebne będą: miska o wysokich ściankach mikser miska łyżka do nakładania ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki(...)misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach 5.Wypełnić masą foremki wyłożone papilotkami. 6. Na środek każdej masy położyć po 2-3 łyżeczki masy krówkowej i pozwolić by po części się zatopiła w cieście. Piec: 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło bądź ostudzone. Posypać odrobiną kakao dla dekoracji. Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się
KreatywnePiny
Ciasto bananowe z otrębami 247rozgnieciemy już dokładnie wszystkie kawałki, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, olej, syrop z agawy. Całość starannie mieszamy. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe, dodajemy otręby i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do wytłuszczonej (jeśli jest taka potrzeba) formy i posypujemy na wierzchu niewielką ilością otrębów. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-40 minut. Najlepiej
Weganizm infantylny
WAFFLES & BACON – BATMAN: ARKHAM KNIGHT – gofry na piwie z karmelizowanym bekonem 338miski z suchym składnikami wlewamy mokre, dodajemy starty ser (chociaż możecie z niego zrezygnować, nam smakuje bardziej z jego dodatkiem) i mieszamy masę tylko do połączenia składników. Grudki mąki są pożądane, jeśli wyrobicie ciasto zbyt dokładnie, to gofry mogą wyjść twarde i gumowate. Konsystencja powinna być bardzo gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut. 4. SMAŻENIE GOFRÓW
Nerds Kitchen
KARPATKA 185ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta(...)dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty. Mieszałam aż zrobiła się kleista masa. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłam jajka. Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam. Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm/35cm. Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form
potrawyregionalne
Ciasto czekoladowe przepis 191miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość razem ucieramy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nacieramy masłem formę, którą włożymy do piekarnika. Wlewamy do niej ciasto. Wypiekamy je przez 15 – 20 minut w średniej temperaturze. Sprawdzamy czy ciasto jest dość wypieczone wbijając w nie nóż. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Ciasto czekoladowe
MODA NA BIO
Ciasto 3 bit 611każda kobieta sobie poradzi z jego przygotowaniem. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej Ja ciasto przygotowywałem w foremce 25 x 25 cm i na taką blaszkę podaje składniki. Składniki : 300 g herbatników petit beurre, 1 puszkę dulce de leche (kajmak, masa toffi ) czy tak jak w moim przypadku puszka mleka skondensowanego słodkiego, które(...)strumieniem wymieszaną masę, energicznie mieszając. Pozostawiamy na kuchence przez minutę (do czasu aż masa zgęstnieje) cały czas mieszając. Ciepłą masę przelewamy na nasze herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Gdy nasze ciasto ostygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego A wszystkim kobietą
cookpl
Gofry 517szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 2 białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy
Kulinarne przygody Gatity
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 243przyprawy do piernika - łyżka kakao W rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ
SMYKWKUCHNI
Pikantne pierogi z soczewicą 195pokroić w w kosteczkę, poddusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem. Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić. Przygotuj ciasto na pierogi – polecam przepisu: sprawdzone ciasto na pierogi Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć
MarciochaKucharzy
Knedle ze świeżą śliwką 202ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól Wyrobić jak na kluski leniwe Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę Masę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze ) Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka
Proste Potrawy
torcik z truskawkami na dobry początek 164sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka
noteskulinarnyfiga
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 479tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć
Słodkości i nie tylko
Cuszima 758proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy(...)Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchnia