ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:439/1309)

SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 195

napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciasto nie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem. Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK , pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki. Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział(...)będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy  szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego

W kuchni Karmel-itki
Rolada biszkoptowa z kremem jeżynowym 152

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszysty biały kogel-mogel. Dodać do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę w trzech ratach, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ( 30x40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w 200`C upieczone(...)przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto drożdżowe z żurawiną 163

swoją objętość. 4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie) . Na ciasto wysypać umytą

Domowa Cookierenka Agi
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 174

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku

Zakamarki mojej kuchni
Orkiszowe gofry belgijskie 152

całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry

Mango Papaja
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 162

składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego  1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie) 100-120 g białej czekolady ok. 100 ml śmietanki(...)stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy

Symfonia Smaków
TORT LEBKUCHEN (LEBKUCHENTORTE) 269

przypraw korzennych? :) Aby nadać ciastu większej puszystości zmieniłam sposób jego wykonania. W oryginalnym przepisie autorka pisze o ubiciu całych jajek z cukrem na kremową masę. A potem na połączeniu suchych składników z mokrymi. Swoje ciasto upiekłam w formie indywidualnych deserów. W przepisie należy użyć sporo creme fraiche. Wydaje mi się, że jej substytutem w Polsce będzie kwaśna śmietana 18%. Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Szampan i maliny - ciasto 463

Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć

In my kitchen
Ciasteczka "Brzoskwinie" 115

syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie

Mania Wypiekania
Kokosowy sernik na śmietanie 205

Miało wyjść magiczne ciasto, bo powinno się pięknie rozwarstwić: kokos na dole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopi(...)masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę. Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem. Sernik jest

Mia Cucina Sofieta
Kostka malinowo - serowa DZIEŃ BABCI I DZIADKA 331

Pyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki : * 3 tabliczki białej czekolady * szklanka płatków kukurydzianych * kilogram gotowego sera do serników * 2 śmietany kremówki  * szklanka cukru pudru * pół kilograma malin * 2 galaretki malinowe(...)Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Zimne kremówki ubić z cukrem pudrem. Serek zmiksować z rozpuszczoną galaretką, dodać maliny i kremówkę. Zmiksować i wylać masę na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroić w kostkę. Można ozdobić według własnego pomysłu

Magiczne Życie Marty
Wegański sernik chałwowo- czekoladowy 173

jest blog, który mnie zainspirował, polecam, dziewczyna obi cuda Składniki (piekłam w formie o średnicy 25 cm): ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół zblendowanego banana (duża łyżka) 80 g masła roślinnego 50 g cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 500 g wegańskiej „ricotty” (przepis znajdziecie tu ) 200 g namoczonych orzechów nerkowca 80 g płatków jaglanych (zalanych(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (30 g) około 50 g kakao 150 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, lub zamrażalnika na 15. Zblendować na gładką masę: orzeszki, płatki jaglane i banana. Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier i zblendowane orzeszki, jaglanki i banany. Wymieszać i dodać

greenscarf
Biszkopt podstawowy 195

jeszcze około 10 minut aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować margaryną, obsypać mąką. Mąkę i sól przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem

na moim stole...
Ciasto czekoladowo-bananowe 169

cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

kulinarnyJa