ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:438/1309)

Sernik z dodatkiem mleka w proszku. 137

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 25X35 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy(...)osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli sernik robicie z kruchym spodem można dodać białko, które pozostało po zrobieniu kruchego ciasta. Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką, aż dokładnie połączą się z masą serową. Nie można mieszać zbyt mocno żeby piana nie opadła. Następnie sernik przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi formy należy wyżej wyłożyć papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 204

dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Wylewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i nasączamy alkoholem w ilości według uznania.  Składniki na mus czekoladowy: - 100 gram czekolady(...)Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 100 mililitrach ciepłej wody. Tak przygotowany mus wykładamy na nasączone alkoholem ciasto i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki. Powierzchnię musu pokrywamy cienką warstwą konfitury, ewentualnie

Życie zamknięte w smaku
Najlepsze Ciasto Świata 70659

najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mus: W kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego(...)zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone masło, połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Następnie pozostałą część śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy zimną śmietankę z białą czekoladą - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce. Po tym czasie

Słodka Strona
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru) 226

wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć

maniapieczenia
Bajaderka z dżemem wiśniowym 220

Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła. Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.bajaderka z dżemem wiśniowym

Bon Appetit Małgorzaty
Babka kawowa 168

szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, dowolny aromat do ciasta, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy sypkie składniki wcześniej przesiane oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Mieszamy ciasto delikatnie szpatułką do połączenia składników.Przekładamy do formy

Anioły w kuchni
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 234

drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia

Smaczne Zdrowe
Kukurydziane placuszki z bananem 171

sztywno - dolewamy do masy mlecznej. Łączymy, pod koniec dosypując partiami mąkę kukurydzianą.Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.Patelnię rozgrzewamy. Na rozgrzany olej nakładamy niewielkie ilości masy tworząc małe placuszki. Smażymy około 1-1,5 minuty z każdej strony.Podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cygan 276

ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki. Masa budyniowa; 1/2 litra mleka  cukier do smaku  1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki  Placek - masa -  biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym 241

białek.  Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.  Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów  łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego  Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec(...)kostka masła 1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa  orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zebra 207

dwukolorowe  ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra . Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam ! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszenną 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem(...)zaś mąkę.  Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.  Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z białym serem i pomarańczami czyli tanie danie! 419

cukru cukier waniliowy 2 pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję

Magiczna kuchnia Darii
Jabłecznik 207

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)Polewa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 238

odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż(...)mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto Lodowiec 376

Dzisiaj prezentuję ciasto "Lodowiec", które  nie wymaga pieczenia - dosyć niepozornie wyglądające, jednak w smaku - mogę zapewnić, że ma to coś, co sprawia, że sięgamy po kolejny kawałek. Do najlżejszych kalorycznie nie należy, ale w końcu raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na takie małe co nieco. Smacznego! Składniki: 2 paczki herbatników (lub biszkoptów) 1,5 łyżki kakao(...)Margarynę ucieramy i dodajemy budyń, ucieramy masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch galaretka

psgotujemy