ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:353/1309)

Piernik z kremem śliwkowym 183

która sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka(...)wrzątkiem, ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami

Praktyczna pl
Babka kajmakowa z polewą z białej czekolady 132

Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 3 łyżki masło, 100g masa krówkowa, 300g mąka pszenna, 180g mąka ziemniaczana, 100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olejek waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę biała czekolada, 100g mleko, 3 łyżki masło, 50g cukier puder, 130g Przygotowanie W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy. Białka ubijamy(...)dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mleko. Mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga

Gotowanie moimi oczami
Smakowite kąski z selera :) 168

nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne. Ciasto naleśnikowe: Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera

vegetanie
Tort Zygzak mcqueen 140

smietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody

Amatorka kuchenna
Czekoladowe ciasto z daktylami 291

piernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do kawy lub herbaty, baardzo przyjemne. 200 g daktyli bez pestek2 dlwody1 łyżeczka sody oczyszczonej80 gmasła, miękkiego150 g cukru pudru2 jajka150 gmąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia35 gkakaoSiekamy daktyle(...)wystygnięcia.Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po  jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny

Z butelką mleczka w tle
Babka marmurkowa z makiem i limonką 202

cukru pudru  Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę(...)Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę. Wierzch polać lukrem z cukru pudru i soku z limonki lub gotową masą, udekorować cienkimi paseczkami skórki z limonki. źródło ,,wielka księga ciast

Apetyczna babeczka
Kopiec kreta 201

spróbowania. Ciasto: 1 margaryna 5 łyżek mleka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Margarynę rozpuszczamy z mlekiem i cukrem w rondelku, dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową mieszamy(...)startkowałam na grubych oczkach) i żelatynę.  Ciasto kroimy na 2 części (w stosunku 2 do 3) na grubszej części układamy banany i przykrywamy je masą śmietanową, na którą wykładamy pokruszoną cieńszą część ciasta. Chłodzimy w lodówce kilka godzin

Cynamonowe szczęście
Burrito w tortilli kukurydzianej 287

tortille.   Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie.    Dodajemy oliwę.    Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone(...)papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.   Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.   Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią

Moje Kuchenne Rewelacje
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 219

wszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji.  I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń.  Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza.  Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)jedna i jedyna słuszna wersja.  Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała

KUCHARNIA
Babeczki dyniowe. 209

mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego, że zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe są przepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni 3 jaja 8 łyżek oleju 1.5 szklanki cukru(...)mieszamy. Całkowicie ostudzamy.  Do dyni dodajemy jaja, olej i mleko mieszamy trzepaczką i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy.  Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy

Kuchnia Łukasza
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 250

Ugotowane buraki zmiksuj, zblenduj lub ugnieć na puree. Przełóż je do miski i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość łyżką (najlepiej drewnianą) na gładką masę. Przełóż ją do tortownicy i piecz ciasto przez 55-60 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie było to 60 minut). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia(...)całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij masę z ognia i dolej do niej dokładnie rozpuszczona w gorącej wodzie żelatynę, wymieszaj całość starannie i pozostaw do przestygnięcia oraz stężenia (ale nie całkowitego) . Gdy polewa będzie już wystarczająco gęsta, ale jeszcze taka, aby można ją było rozsmarować,  polej nią ciasto i pozostaw ponownie, aby do końca zastygła

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrynowo-kawowe mini babeczki 166

serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo dodawać jajka, nadal ucierać. Następnie dodać suche składniki i mieszać do ich połączenia się. Ciasto podzielić na dwie części(...)nich dodajemy łyżkę ekstraktu cytrynowego natomiast do drugiej 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek(u mnie 6 mini babeczek), najpierw jasną a później ciemną masę. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Krakowskie smaki Ani
Kilimandżaro 1436

tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa(...)energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać płatkami migdałowymi

Sto kolorów kuchni
Ciasto Rafaello 258

przepis. Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach. CIASTO RAFAELLO Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany 30 % 1,5 szklanki mleka(...)energicznie mieszamy.  3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy. 4. Przekładamy drugim biszkoptem. 5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.   SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 357

Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag  cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle(...)wysmarować tłuszczemMasło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajkuDo masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubićWlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min.                   przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty PacerAutorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje

Proste Potrawy
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 265

Plum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami(...)łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus

Kulinarny karnet Christophera
Jaglane ciasto z żurawiną! Na drugie śniadanie!/ CRANBERRY CAKE 347

Szukacie zdrowego pomysłu na drugie śniadanie? Tadammm ;-) Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy(...)jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być kasza napęcznienie i zwiąże ciasto w piekarniku - blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę - piecz 45-50 minut na złoty kolor SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji  Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami 111

razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka(...)brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach. Ciastka piec w temperaturze

Mama Gotuje