ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:29/264)

Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 149

budyń gotujemy przez 1 minutę. Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy(...)budyń gotujemy przez 1 minutę. Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy

Pogotujmy.pl
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4717

orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy i pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki(...)wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika, a kiedy ciasto lekko przestygnie obrócić i ściągnąć delikatnie papier. Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dodać 450 ml. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobił się

Trzeci talerz
Ciasto czekoladowo-gruszkowe na Walentynki 161

Bardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie(...)dokładnie i wlać do gorącego soku. Mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gruszki pokroić w nieduże kawałki. Dodać do masy i całość pozostawić do wystudzenia. Przegotować ciasto: połowa biszkoptu, masa budyniowa z gruszkami, druga połowa biszkoptu z wyciętymi serduszkami. Gdy galaretka będzie tężejąca wlać ją delikatnie do wyciętych serc. Włożyć do lodówki (najlepiej na noc), żeby wszytko ładnie się

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słonecznikowiec II 170

masę budyniową dokumentnie „spartoliłam”;) Przepis wypatrzyłam tutaj i choć wyraźnie zaznaczone było jak postępować, by masa się nie zwarzyła, u mnie jednak do takiej sytuacji doszło;) Oczywiście taką masę można łatwo uratować – wystarczy miskę z masą umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą i miksować na parze aż do odpowiedniej konsystencji. Ja ciasto robiłam dość późno(...)słodka i chrupiąca. To zdecydowanie najlepsze ciasto ze słonecznikiem jakie jadłam. Polecam. Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 204

pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta

Proste Potrawy
Tort Królik na Wieczór Panieński 204

dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa budyniowa Składniki: ·          2 opakowania budyniu wanilinowego(...)spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzyj z masłem, a pod koniec ucierania dodaj aroniówkę. WYKONANIE: Zetnij skorupkę z obu ciast. Ciasto czekoladowe połóż na paterze. Wyłóż 2/3 masy budyniowej i dokładnie rozsmaruj po wierzchu, przykryj ciastem biszkoptowym i rozsmaruj po wierzchu i bokach pozostałą masę. Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce około 2h. Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
Miodownik 193

jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami  - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła(...)łyżki miodu Masa budyniowa: pół litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 kostki miękkiego masła 4 łyżki cukru Dodatkowo : puszka  gotowej masy krówkowej lub tez takiej przygotowanej samodzielnie wg Tego  Przepisu (KLIK) Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem na kruszonkę  , wsypać cukier i sodę , wymieszać . Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Schłodzić

Malinowa Kawiarenka
Fale Dunaju 157

pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy odsączone wiśnie. Ciasto pieczemy w 170st. C przez 30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Połowę mleka wlewamy(...)palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 2 min. Następnie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń cały czas miksując. Masę wykładamy na cieście i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki. Czekoladę łamiemy

kulinarne odsłony pati
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 286

Następnie wlewamy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę pod koniec dodając 2 łyżki masła orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części. Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą masła orzechowego i wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ok. 50 g orzeszków ziemnych(...)energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki.  Wylewamy na środkowy biszkopt  (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga). Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy.  Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem

Słodka Strona
Ciasto potrójnie orzechowe 206

Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor.  Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać(...)łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać. Przełożenie ciasta: Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja   Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 333

łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć(...)suchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch - ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy MASA BUDYNIOWA - 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować - w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez

Smakołyki Bereniki
Ciasto FIONA 707

garnek zdjąć z ognia i do budyniu wsypać proszek z galaretki. Całość dokładnie wymieszać. Galaretka musi się połączyć z masą budyniową. Do podkręcenia koloru można dodać odrobinę czerwonego lub różowego barwnika w proszku. Na upieczony spód wylać przygotowany budyń. Ciasto schować do lodówki do lekkiego stężenia warstwy budyniowej. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową i galaretkę do przykrycia delicji . Galaretkę(...)pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać przestudzoną galaretkę o smaku truskawkowym. Całość połączyć ze sobą (najlepiej delikatnie i na najniższych obrotach miksera). Przygotowaną masę wylać na warstwę budyniową. Ponownie ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa śmietanowa lekko stężeje to ułożyć na niej delicje (spójrz na zdjęcia poniżej) . Na sam koniec wylać lekko tężejącą galaretkę malinową

Ugotować
Binenstich mit Apfelfülung 167

Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną(...)łyżki cukru 250 g twarożku  Masa jabłkowa: 800 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki miodu 130 g płatków migdałowych Wykonanie: składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smerfetka 358

rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć.  Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.  Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać  MASA PIANKOWA  Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać(...)dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.  WIERZCH CIASTA  Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.  PRZEKŁADANIE CIASTA  Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Ucierane Ciasto Jabłkowo - Gruszkowe 189

Masa budyniowa na soku 4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia. 5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. 6. Ciasto przekrawamy(...)dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem. Masa mascarpone 7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto do lodówki. 8. Gruszkę obieramy (jeśli chcemy) i kroimy na 0,5 cm ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i po chwili układamy na wierzchu ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Gotowanie...to proste !