ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:119/264)

Janczewski zmierzch 6818

Wykwintne ciasto tortowe według autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa(...)ostudzonego biszkoptu skrawamy wierzchnią warstwę, cienki płat, odłożyć na bok. Masa I: Budyń czekoladowy rozrabiamy w zimnej wodzie, dosypujemy kawę rozpuszczalną i kakao rozpuszczalne, mieszamy, wlewamy na gotującą się wodę, mieszamy powstały czekoladowo - kawowy budyń, gorący wylewamy na przekrojony biszkopt, przykryć cienkim płatem. Masa II: Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie (5 łyżek wody) do spęcznienia, następnie w gorącej kąpieli rozpuszczamy

kgwjanczewo
Seromakowiec z jabłkami 366

blaszki. Dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut. Pozostałą część ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przechowujemy w lodówce do momentu wykorzystania na cieście. Kule makowe: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez(...)następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem. Przygotowanie: Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką. Seromakowiec wstawiamy do piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Sernik królewski 1036

grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta, wyrównać i lekko uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez około 10 - 13 minut. Wyjąć z piekarnika, odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując(...)miksować do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać proszek budyniowy, zmiksować.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej za pomocą szpatułki lub łyżki. Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec około 60 - 75 minut ( do momentu, aż podniesie się środek sernika

Opowieści z piekarnika
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 173

mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu (ja miałam akurat budynie zawierające cukier). Dalej przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy masa jest już gotowa odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Kiedy nasze ciasto powiększy swoją objętość przekładamy je na blat i chwilkę wyrabiamy. Formujemy dość gruby

MyCookBook.pl
Eklerki Magdalenki 214

jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy pozostałe mleko z cukrem.  Żółtka mieszamy z mąką, dolewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji(...)Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera.  Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera

Luźna Kuchnia
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 158

razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy(...)biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy zielonym blatem, który lekko

w mojej kuchni
Ptysie z kremem adwokatowym 296

rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłożyć na kratkę, aby ostygły. Masa adwokatowa: Masło(...)czynność można pominąć lub zrobić część ptysi z kremem budyniowym, a część z kremem adwokatowym). Wystudzone ptysie przełożyć masą i udekorować cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Zagotować wodę z masłem 2. Dodać mąkę 3. Energicznie wymieszać 4. Przygotować budyń 5. Zmiksować ciasto parzone z jajkami 6. Uformować małe ptysie 7. Utrzeć masło

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 192

jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy. Podpiekamy w 180 stopniach jakieś 15 minut.  Składniki masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (trzy krotnie zmielonego) 40 g proszku budyniowego śmietankowego 125 g masła 3 całe jajka L 1 szklanka drobnego cukru(...)Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ja pomiędzy kolejnymi partiami twarogu dodałam też budyń. Ciągle miksujemy. Na końcu dodajemy śmietankę.  2. Na ciasto (może być gorące) wykładamy masę serową. Dodatkowo: brzoskwinie w puszce (2 puszki po 400 g) 5 białek które zostały nam od żółtek z ciasta kruchego 3/4 szklanki drobnego cukru

kruche babeczki
Sernik z rodzynkami (krakowski) 286

minut. Wyjmujemy. Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na około 2 cm szerokości paski Masa twarogowa Żółtka oddzielamy z białek. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną masę. Masło ucieramy wraz z cukrami. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Na średnich obrotach dodajemy partiami ser oraz rodzynki. Dodajemy skrobię oraz proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników

Lena Gotuje
Tarta jabłkowa- Rose 160

nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając doprowadźcie do zgęstnienia. Zdejmijcie z ognia.   Podpiekanie wstępne w przypadku kruchego ciasta sprawia, że nie nasiąknie ono masą z nadzienia, nie zwilgotnieje, pozostanie kruche i chrupkie. Wyjmujemy, wylewamy na nie przygotowany wcześniej budyń (jeszcze gorący

Karo in the Kitchen
Kremówki domowe 264

maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Masa do kremówki: 1 litr

Apetyczna babeczka
"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE 352

Dlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! 177

ewentualnie łyżka śmietany W/w składniki zagnieć na elastyczne ciasto, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, w tym czasie zrobimy ser i jabłka. MASA SEROWA: - 400 g twarogu (nie z wiaderka) - 3 duże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru - 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego W/w zmiksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Eklerki 183

mąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego/ esencja waniliowa 2 budynie waniliowe z cukrem 400 g masła Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto parzone:  Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek(...)masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną grubą (!!!) końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy (podczas pieczenia sporo urosną). Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i wystudzić. Krem budyniowy:  3/4 mleka zagotować z cukrem wanilinowym

Malinowo w kuchni
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 437

podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie-40g) -1200g kwaśnej śmietany(...)dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.  Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać

Smaczne Zdrowe