Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej) 3 białka 2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g) 300g owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę(...)sztywną pianę. Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkałyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru Wykonanie Ciasto Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W miseczce roztrzepać jajka, dodawać po trochu do masy maślanej caly czas miksująć. Porcjami dodajemy ser biały, aromat i miksujemy krótko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy często mieszając. W kubeczku rozprowadzamy proszek budyniowy w mleku. Dodajemy do masy serowej i zagotowujemy. Masa
Mieszam w Garnkukajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy! Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki(...)wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu. Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym. Złożenie ciasta: W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą
VioletoweKucharzeniestartej gałki muszkatołowej ponadto: 3 łyżki masy kajmakowej 4 kostki czekolady deserowej Mąkę wymieszać z cukrem pudrem,dodać szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtko,przyprawę do piernika i kakao,zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Tortownicę o śred. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciastem. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem(...)żółtkami,dodać śmietanę,puree,cynamon,zetrzeć szczyptę gałki i wsypać proszek budyniowy. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą serową i wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać grubo posiekaną czekoladą
Kolorowa kuchnia ElkiJeśli brak Wam pomysłu na weekendowe ciasto to polecam oszukany sernik. Dlaczego oszukany? Bo nie ma w nim ani grama sera, a smakuje zupełnie jakby był :) Masa zrobiona jest z jogurtów greckich wymieszanych z proszkiem budyniowym i jajkami, robi się go raz dwa, a smakuje świetnie. Mi i mojej rodzince bardzo podpasował taki nietradycyjny sernik :) Składniki na tortownicę(...)zmiksować żółtka, dodać do nich olej, jogurty oraz proszek budyniowy, zmiksować na najwolniejszych obrotach, odłożyć mikser. Do masy jogurtowej dołożyć ubite białka i delikatnie za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać. Tortownicę lub blachę natłuścić, na dnie poukładać jak najszczelniej biszkopty (nie trzeba ich niczym nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni
Simply Foodczekolada Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść, a powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową. Masło zmiksować z cukrem i następnie kolejno z jajkami, serem oraz proszkiem budyniowym. Całość przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek(...)stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika. W starym gazowym piekarniku godzina mi wystarczyła, a w nowym - również gazowym muszę dodać kilkanaście minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i schłodzić w lodówce. Po tym czasie udekorować je lukrem lub roztopioną białą czekoladą. (U mnie zazwyczaj jest to lukier.) (*) Najlepiej twaróg samodzielnie zmielić lub użyć dobrej
Di gotujewielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g cukru(...)podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna
happycreatiff.blogspot.comnaleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. --> Nadzienie: --> W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy serek, jogurt, proszek budyniowy i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy --> Wykonanie: --> Na każdy naleśnik wykładamy czubatą łyżkę masy twarogowej. Zwijamy ścisłe i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy
Marta GotujeDodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki. Masa makowa: Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować. Masa serowa: Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać. Białka
Kuchnia Danusicukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru 5 białek szczypta soli Kruche ciasto: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier
Kocham Czekoladędalej miksować. Następnie po 1 łyżce sera i mascarpone. wsypać proszek budyniowy i jeszcze kilka sekund zmiksować. Skórkę z limonki zetrzeć i wycisnąć sok. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Na blasze ułożyć co 2 cm pas ciasta. W wolnym miejscu wyłożyć masę serową. Drugi poziom robimy podobnie z tą różnicą
Amatorka kuchennaposzła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :) Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru(...)Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć zimną masę jabłkową. Na masę jabłkową wyłożyć budyń Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Wierzch posypać wiórkami
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek(...)schłodzone przed pieczeniem. Ciasto • Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. • Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. • Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny. Przykryć od góry resztą ciasta sklejając
To co kochambiałka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy
Z Majeczką w kuchnitego ciasta, łatwo je potem przekroić. przepis jest z starego mojego zeszytu, masa a jest banalnie prosta. masa na syrop 1 szklanka wody 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki margaryny palmy te składniki dajemy do wysokiego garnka i gotujemy potem dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn i dalej gotujemy na małym ogniu, masa budyniowa ( dodajemy ją do syropu) 1 szklanka(...)cukru pudru sok 1/2 cytryny To ucieramy i smarujemy pędzelkiem górę biszkoptu ja dodatkowo polałam jeszcze polewą ale to nie jest konieczne Jeżeli wam się wydaje że masy jest mało na biszkopt to zróbcie z podwójnej porcji masę, ja na 2 raz na pewno tak zrobię piekłam to ciasto już nie raz, ale teraz wydaje się mi że powinno być
Moje Wyroby