 Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 303
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 303pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. Masa budyniowa: W mleku (lub ostudzonym kompocie) rozpuścić(...)biszkopcie i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią drugi blat biszkoptowy. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto, rozprowadzić również po bokach i wstawić
Domowa Cookierenka Agi Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 362
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 362cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w około
Świat Ciasta Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 264
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 264połącz z masą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob ziarenka i przełóż ją do garnka (wraz(...)sprawdzić bezpośrednio na torcie. Przygotowanie tortu Ciasto podziel na 3 równe blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas pieczenia. Każdy blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno na płaskim talerzu, okrągłej blaszce lub paterze, przekładając kremem budyniowym. Następnie tort wstaw do lodówki
Food Square Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 227
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 227ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g mąki ryżowej bezglutenowej 3 jajka 100 g ksylitolu Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon) 3 łyżki ksylitolu
Zdrowie na języku :P Sernik Joasi 340
Sernik Joasi 340jego nazwa. Ciasto: 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 0,5 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Używając sitka posypać kakao. Przygotować masę serową. Masa serowa(...)białości. Nie przerywając miksowania dorzucać małe kawałeczki margaryny. Gdy masa stanie się jednolita dodać kolejno olej, proszek budyniowy, mąkę i aromaty. Otrzymaną masę połączyć z serem. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać.Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Wyrównać (ewentualnie narysować kratę lub inny wzór). Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia
Praktyczna pl Ciasto Shrek 211
Ciasto Shrek 211wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki(...)budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka
Monia miesza i gotuje SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH NA KRUCHYM SPODZIE 829
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH NA KRUCHYM SPODZIE 829pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas mieszania masy serowej. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić w osobnej misce na puch razem z jogurtem greckim. Stopniowo dodawać proszek budyniowy i cukier waniliowy wymieszany z cukrem. Na końcu do masy dodać ubite białka
Zrób to smacznie Rolada z budyniem kokosowym 203
Rolada z budyniem kokosowym 203Waszych domowników? Coś co sprawi, że będą chcieli sięgać po kolejny kawałek, coś co sprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce aceroli. Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony biszkopt zwijamy w rulon pomagając sobie ściereczką kuchenną. Zwijamy po krótszym boku, żeby nasza rolada nie była gigantem ;) Zagotowujemy 1,5 puszki mleczka kokosowego wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym rozpuszczamy proszki budyniowe i dolewamy do gorącego mleka. Postępujemy dokładnie
MamaOskarka Ciasto kajmakowe z kremem budyniowym 242
Ciasto kajmakowe z kremem budyniowym 242tutaj Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste dlatego żeby dobrze je rozprowadzić użył łyżki metalowej, którą co jakiś czas możesz namoczyć w wodzie. Wtedy powierzchnia będzie idealnie gładka. Każdy placek piecz osobno w rozgrzanym(...)całości zgęstniało. Zdejmij z ognia i ostudź. Ucieraj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj masę budyniową cały czas ucierając. Na dolny placek wyłóż połowę kajmaku następnie wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim plackiem i wyłóż pozostały kajmak. Kawałki ciasta udekoruj orzechami. Smacznego
Niezły Młynek Tarta z letnimi owocami 148
Tarta z letnimi owocami 148Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez
Kulinarne życie Sernik z borówkami 202
Sernik z borówkami 202waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodać ser, kaszę mannę i proszek budyniowy zmiksować, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Podzielić masę w stosunku 1/3 i 2/3. Do 2/3 masy wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Nastawić piekarnik
Kulinarna (nie)codzienność Marysieńka 160
Marysieńka 160arakowego. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw
Słodki Zakątek ciasto 3 bit truskawkowy 247
ciasto 3 bit truskawkowy 247Zapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe
Kulinarne przygody Pieczemy serniki 375
Pieczemy serniki 375sernik o puszystej, lekkiej konsystencji. Spód sernika Do sernika najlepiej sprawdzi się spód z kruchego ciasta. Pamiętajmy, by przed wyłożeniem masy serowej delikatnie go podpiec. Dodatkowe składniki Do ciasta można dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej lub proszku budyniowego bez cukru, dzięki czemu zagęścimy strukturę naszego sernika . Należy jednak uważać z ich ilością – nadmiar sprawić może, że stanie się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Ciastka grzybki 238
Ciastka grzybki 238Urocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny
Wrzosowa Polana Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 191
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 191jakiegoś marnego substytutu papieru. Masakra. Tak cienkiego w sensie dosłownym wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne
Kuchnia po mojemu