opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto w środku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki(...)mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać
BullioNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki(...)mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać
Bullioilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem). Masę serową wyłożyć na brownie. Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Ułożyć na wierzchu resztę malin. Piekarnik rozgrzej do 180°C góra-dół. Piecz ciasto ok. 45 minut. Artykuł Malinowy sernik z brownie pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEcukru 250 g mąki 2 jajka 3 gruszki 2 jabłka szklanka malin łyżeczka cukru łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy jajka i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika(...)formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościCiasto pachnie cudownie ... ... przywołuje słońce , lato .... I muszę przyznać ,że równie cudnie smakuje Składniki: Sos karmelowy -przygotowany wg przepisu podanego we wcześniejszym moim poście. Dwie duże
Malinowa Kawiarenkatypem, jak to moja Babcia mawiała, cukrusiem, to czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Tym razem „jakieś“ ciasto chodziło za mną już od kilku dni. Najpierw miały to być bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami , potem ciasto jogurtowe z malinami , ale jakoś szybko traciłam na nie ochotę. Wczoraj, zupełnym przypadkiem wszedł mi w ręce przepis, który z dziką przyjemnością
Kate's KitchenDowolne owoce (tu 3 garście malin mrożonych) Drożdże zalewamy letnim mlekiem plus łyżka cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy. Wyrośnięte drożdże i masło wlewamy do przesianej mąki dodajemy dwa jajka,cukier,sól Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Posypujemy(...)delikatnie mąką przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W między czasie mieszamy ser z żółtkiem,budyniem i cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1 cm. Posmarować serem i posypać malinami. Następnie zwijamy w rulon Kroimy w ok.5 cm paski i nagniatamy na środku każdego kawałka drewnianym trzonkiem łyżki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Andzia PichciPlacuszki z malinami i czekoladą to najlepsze śniadanie jakie jadłam w tym roku. Placuszki są bez cukru, ale słodkość malin i czekolady w zupełności wystarczy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 5 sztuk (1 porcja) Składniki: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 sztuk malin 2-3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę, proszek(...)oraz posiekaną czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i łyżką uformować małe placuszki. Smażyć z obu stron. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie produkty na ciasto 2. Dodać maliny i kawałki czekolady 3. Smażyć placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki z malinami i czekoladą Artykuł Placuszki z malinami i czekoladą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i łyżką uformować małe placuszki. Smażyć z obu stron. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie produkty na ciasto 2. Dodać maliny i kawałki czekolady 3. Smażyć placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki z malinami i czekoladą Artykuł Placuszki z malinami i czekoladą
KuchniaWeDwoje.plCiasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Sezon na ciasta ucierane zaczyna się wiosną, kiedy tylko pojawia się rabarbar, czy pierwsze truskawki. To łatwe i smaczne ciasto latem pieczone jest z malinami, borówkami czy jeżynami. Jesienią natomiast ciasta ucierane na Podkarpaciu piecze się przede wszystkim ze śliwkami. Ciasta z owocami można oprószyć cukrem pudrem, ale częściej piecze się
Trzeci talerzCiasto jogurtowe w diecie bezmlecznej? I takie rzeczy można upiec! Wystarczy sięgnąć po jogurt roślinny. Nada się zarówno kokosowy, sojowy czy owsiany. Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. Ja ozdabiam je malinami, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców albo dodatków. 160 g jogurtu roślinnego (u mnie kokosowy) 3 jajka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki(...)mieszamy. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche i łączymy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej blachy (u mnie 26 cm). Wierzch posypujemy mrożonymi lub świeżymi malinami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gotowe
Dieta bez mlekamięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru 150 ml oleju 150 g jogurtu naturalnego 90 g mąki pszennej 40 mąki kokosowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić
Ala piecze i gotujeCiasto cytrynowe z borówkami to proste ciasto ucierane, które znacznie zyskuje na smaku w połączeniu z kremową polewą na bazie serka i dodatkiem owoców. U mnie to borówki, ale w sezonie świetne będą także maliny, porzeczki, jeżyny czy truskawki. Uroczo wygląda pokrojone na nieduże kostki – niczym małe dzieła sztuki, dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko do codziennej kawy(...)cukru pudru). Smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Na wierzch wtykamy borówki. Ozdabiamy miętą i skórką z cytryny (pięknie wygląda przystrojone także jadalnymi kwiatami, miechunką, truskawkami z szypułką, porzeczkami, malinami czy granatem). Post Ciasto cytrynowe z borówkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumacie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka może wyjść odrobinę mniej puszysta, ale smakować i tak będzie wspaniale. Przepis z bloga Słodka babeczka - od siebie dodałam maliny i zmieniłam proporcje składników. Babka na kwaśnej śmietanie z malinami Składniki: (na formę z kominem(...)pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy
Pożeraczka, czyli raz adobrze