Ciasto-blat szpinakowy: 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe(...)żelatynę, mieszamy. Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki
Moje Słodkie PiekiełkoPierogi z malinami i twarogiem tworzą kompozycję idealną. A do tego podane ze śmietanką i cukrem... Ciasto: 600g mąki pszennej 400 ml gorącej wody 70g masła sól Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Robimy dziurkę na środku w mące, dodajemy pokrojone masło i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste ( ok. 5 minut). Następnie dajemy ciastu odpocząć(...)czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 200g malin (najlepiej zamrożonych) 200g twarogu 4 łyżki cukru Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Najlepiej użyć mrożonych malin, wtedy unikniemy nadmiaru soku. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką i wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub kubka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy dokładnie. Pierogi gotujemy ok. 3 minut i podajemy ze śmietanką i cukrem
Receptura smakusobie chciałam zużyć włoską konfiturę figową, a ona jest strasznie słodka. Pomogła mi Matcha, bo zrównoważyła słodycz konfitury, a maliny dały całej drożdżówie tak zwanego kopa i orzeźwiły całość. A że tego dnia byłam leniwą dziewczynką, to sobie ciasto tylko zwinęłam, tak po prostu, tak na szybko. Dla mnie genialnie, dla mojego małego "Ramseya" (czyt. syna) niestety. Smak pochwalił(...)którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam je na dwie części. Każdą część rozwałkowałam tak jak widać na zdjęciu. Każdy placek na grubość około 0,5 - 1 cm. Każdy placek posmarowałam konfiturą figową i posypałam malinami. Jak widać użyłam mrożonych malin, nie trzeba ich wcześniej
Blondynka GotujeLato kusi malinami, a ja kuszę tartaletkami. Połączenie białej czekolady i malin to połączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą. Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)minut, po czym zdjąć groch i papier/folię do pieczenia i dopiec jeszcze przez 20-25 minut - aż ciasto się zrumieni. Kruche spody pozostawić do całkowitego wystygnięcia. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 150 g białej czekolady 170 ml śmietanki 30% dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać
kolorowotorcikowoczereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki Zakątekcukier. Mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-2 min/obr.4 Krem wykładamy na ciasto czekoladowe. Na krem dajemy sezonowe owoce – u mnie maliny i borówki. Przyozdabiamy listkami mięty. The post Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyPonoć dziś o godzinie 16.21 rozpoczęła się astronomiczna jesień . A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami . Przygotowanie zajęło mi zaledwie kilkanaście minut , a efekt mile zaskoczył :) Na wierzch mojego serniczka wyłożyłam frużelinę malinową ,ale gdy użyjemy samych malin będzie równie smacznie , musimy tylko wówczas do masy serowej
Malinowa Kawiarenkablaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone. Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie czy też inne sezonowe owoce. Po upieczeniu ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne. Smacznego
Aromatyczne Podróżeowocami? Osobiście uwielbiam tarty za łatwość i szybkość przygotowania no i oczywiście za ich smak. Połączenie kruchego delikatnego ciasta z prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone i śmietany to najlepsze zestawienie ze świeżymi owocami. Świeże owoce takie jak maliny, borówki, jeżyny, truskawki i porzeczki wspaniale komponują się z kremem. Owoce swoją kwaśną nutą idealnie dopełniają harmonię smaków. Tarta z mascarpone(...)łyżki cukru pudru lub więcej, według smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie Dodatkowo 1/2 szklanki czereśni 3/4 szklanki jeżyn lub malin 3/4 szklanki czerwonych porzeczek 10 sztuk truskawek 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego Instructions Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Do miski wsypać mąki, cukier, proszek
SprawdzonaKuchnia.plmiski z masy ;P) i szczerze mówiąc: niebo w gębie! Mimo użycia aż trzech tabliczek białej czekolady torcik wcale nie jest za słodki. A kwaskowatość malin przełamuje smak białej czekolady. Sami spróbujcie przygotować to ciasto na nadchodzący weekend :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta soli Masa(...)żelatyną, a następnie dodajemy do reszty masy. Miksujemy do połączenia składników. Przybranie: 1. Na biszkopt wykładamy masę z bitej śmietany i białej czekolady. Dekorujemy świeżymi malinami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Odkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki, aby stężało. Smacznego
W kuchni KatieDość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru(...)temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, soda oczyszczona 2 łyżeczki, maliny 25 dag, galaretka owocowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie zabrakło mi proszku do pieczenia i dodałam 2 łyżeczki sody - ciasto ładnie urosło, więc proszek czasem można zastąpić sodą.... jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut(...)minuty ucierać na gęste ciasto tortownica 24cm - boków nie smarować niczym, dno wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać
W Mojej Kuchni Lubięsię, że mrożone maliny od mogą smakować jak te świeżo zerwane z krzaka! Są idealnie opakowane, więc nie ma mowy o pogniecionych owocach. Serdecznie polecam mrożone maliny Hortex, rewelacyjne do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Składniki na dużą keksówkę Na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka proszku do pieczeenia 1/2 szklanki cukru(...)składników. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, zmiksować z masą malinowo serową, wylać do keksówki, zostawić do stężenia. Na masę serową wyłożyć pozostałe maliny, na maliny wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto delikatnie wyjąć z blaszki, ułożyć biszkoptami do dołu. Śmietankę zagotować i rozpuścić w niej barwnik, zalać śmietanką połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż będzie gładka
Krylowa Kuchniacukru pudru (1 łyżka) 1 jajko 1 łyżka zimnej wody krem 500 g mascarpone 460 g masy kajmakowej (1 puszka) dodatkowo 200 g malin lub innych owoców 20 g migdałów w płatkach Instrukcja ciasto kruche Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki(...)kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu). Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem. Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce i posyp migdałami. Gotową tartę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. krem Mascarpone włóż do miski i dodaj
Przepisy na widelcudodać do sypkich składników i wyrobić ręcznie lub końcówką do ciasta kruchego w mikserze. Wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy i cukier, wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Podzielić ciasto na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3). Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć pergaminem, a następnie większą częścią ciasta i wyrównać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, powoli dosypując(...)Dodać kilka łyżek wody, cynamon i zmielone orzechy. Nadzienie rozsmarować na wierzchu, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta. Piec w temperaturze 175 st. C przez około 35 minut. Nie wyjmować z formy przed ostudzeniem, ponieważ gorące ciasto może się złamać. Po wystygnięciu najlepiej oprószyć cukrem pudrem. Maliny rozmrozić lub od razu umieścić w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu. Jeśli zostały wcześniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!