musu dałam dwie całe, a nie trzy czekolady , ale jak ktoś lubi bardziej słodkie, to musi dać trzy i zamiast truskawek maliny . Przepis polecam, bo warto zrobić :)) Udanego dnia Wam życzę :)) Inspiracja: klik Składniki na ciasto tortownica 23 cm: 50 g gorzkiej roztopionej i przestudzonej czekolady 2 duże jajka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej(...)mieszam i odstawiam do wystudzenia. Pod koniec studzenia wkładam do lodówki (trzeba często patrzeć, żeby masa za bardzo nie zastygła), przelewam na ciasto i wkładam z powrotem do lodówki. Warstwa malinowa: ok. 600 - 650 g malin galaretka malinowa Maliny zmiksować blenderem w garnuszki. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić całkowicie, przelać
kruche babeczkimnie znów słodkości z pysznymi sezonowymi owocami. Dziś polecam popularne ciasto z budyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód zrobiony jest z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Zamiast owsianej dobrze sprawdziłaby się również mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych malin(...)spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Maliny opłukać, osuszyć i oprószyć mąką. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać ksylitol i dalej ubijać. Następnie cały czas ubijając dodawać
Healthy food explorerwierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping z naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się za kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje smakowe – w tym serniczku(...)wierzch: 220 – 250 g naturalnego serka kanapkowego 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka matchy (można pominąć, jeśli nie macie lub zrobić wierzch np. z 1 łyżką kakao) maliny (u mnie dodatkowo mini-beziki, pistacje i mięta do ozdoby) Spód: Ciasteczka “otwieramy” nożem i pozbywamy się nadzienia (nie będzie potrzebne). Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu/malakserze lub wałkiem. Zalewamy
Poezja smakuCiasto na weekend! Rolada z malinami, którą ostatnio robiłam, a przepis Wam zdradziłam na blogu, została zjedzona do ostatniego okruszka. Była przepyszna. Postanowiłam upiec jakieś nieduże ciasto również z malinami, tak mi ten smak się spodobał. Myślałam i kombinowałam, stanęło na serniku z malinami i jeżynami, ale żeby nie było zbyt sztampowo to sernik z dodatkiem masła orzechowego. W końcu(...)tortownicę. Jeśli chciałabyś wykonać go w dużej formie wszystkie składniki pomnóż razy dwa. Jestem bardzo zadowolona ze smaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami warto się rozpieszczać i zrobić coś pysznego
SMYKWKUCHNIstraganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu w pracy zamarzyło mi się coś słodkiego. Wieczorem nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem(...)jabłkowy zmiksować z mlekiem i olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamwanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą 23. Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 24. Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 25. Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 26. Ciasto kokosowe z pianką i owocami 27. biszkopt z owocami 28. Styropian (ciasto) Sernik śmietankowy 29. Makowe babeczki z kremem 30. se rnikowe tartaletki z malinami. 31. makowiec z kruszoką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania. Koniecznie przechowujcie je w lodówce, jest tak delikatne, że przy ciepłej pogodzie zaczyna się topić. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g masła(...)piana zrobi się błyszcząca, dodajemy śmietanę, miksujemy na dużych obrotach, piana zrobi się rzadka, dodajemy wystudzony budyń, dalej miksujemy, aż do uzyskania delikatnej pianki. Na dno wystudzonego ciasta wykładamy równomiernie maliny, zalewamy je masą. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy 45 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiach
Bułka z ChlebemPomysł na to ciasto powstał przypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała(...)następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGalaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać do nich galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Mąkę z solą, sodą i proszkiem wymieszać przesiać i wymieszać łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę taką jak w wyposażeniu(...)przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część malin i resztę masy malinowej. Ciasto zamknąć (to będzie spód). Odwrócić keksówkę na talerz i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Wyciągnąć ciasto i ściągnąć keksówkę. Zdobić wedle uznania
Lili w kuchniMusiały być serduszka... Czas przygotowania 20 minut :D SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie mrożone maliny łyżka cukru Rozmrożone maliny (połowa opakowania),miażdżymy z cukrem. Podgrzewamy piekarnik na 200-220 stopni Na rozłożonym cieście francuskim, równomiernie rozkładamy maliny. Obustronnie skrecamy placek. Tniemy w paski 1,5-2 centymetrowe. pionowo układamy na papierze do pieczenia.Formujemy kształt serduszkowy Pieczemy 15-20 minut
MarciochaKucharzywidok takich pyszności ;-)). Mimo upałów, które raczej nie zachęcają do uruchomienia piekarnika, przygotowałam tą wyśmienicie dobrą roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany i malin. Bardzo ale to bardzo miałam ochotę na ciasto, które to będzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam, że nie ma co kombinować(...)bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce. Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje latem. Zawsze czekam na nie z dużą niecierpliwością. Serdecznie Wam polecam, zrobicie i będzie często wracać do tej wspaniałej wysokości- Malinowej Rolady z Bitą Śmietaną. SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIgotowany z galaretką. Wykorzystałam maminy przepis na sernik, który już kiedyś zaprezentowałam na blogu ( sernik gotowany z polewą czekoladową ). Zamiast polewy użyłam do niego owoce sezonowe, truskawki i maliny. Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandryłyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ½ szklanki oleju + maliny lub inne owoce (około 1 szklanka) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie masy: Białka
Tradycyjna KuchniaMoja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód, galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)miksując wlać cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami, przykryć upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko • 1 żółtko • 1 opakowanie cukru(...)Ciasto wyłożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie rozwałkować je na stolnicy, podsypując mąką. 3. Na prostokącie z ciasta rozłożyć słodkie maliny obtoczone w cukrze. 4. Ciasto zwinąć w roladę. Lekko rozpłaszczyć ją ręką i przeciąć na 3 części. 5. Z pasów ciasta zapleść warkocz. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
W mojej kuchni