masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już masa stężeje posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Kuchnia PokoleńCiasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo(...)lodówki na kilka minut. W tym czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną
Lena Gotujesklepie mieliśmy akurat w promocji jogurty Jogobella ... więc postanowiłam coś z nich stworzyć 😎 Inspiracją było ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem . Wyszło bardzo smacznie 😍 Na masę malinową I: 500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy) 100 g malin 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody. Warstwa malinowa przezroczysta: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody(...)malinową i wstawiamy do lodówki. Kiedy II warstwa stężeje układamy na niej maliny. Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na maliny. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Walijskie Pichcenienaszych ogrodach właśnie rozpoczęły się zbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!! SKŁADNIKI : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki(...)dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasitylko połączyć Przełoż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyłam tylko dno formy, a boki posmarowałam olejem. Dla bajeru na wierzchu ułozyłam kilka znalezionych w czeluściach zamrażarki malin. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 45-50 minut. Dla pełni szczęścia i efektu wow w jeszcze ciepłe ciasto wcisnęłam kilka kawałków
greenscarfSłynne już połączenie dwóch znanych i lubianych ciast: sernika i brownie, czyli sernikobrownie z malinami wg przepis Nigelli Lawson. Po mojemu oczywiście, gdyż zmniejszyłam nieco ilość cukru, a malin dałam zdecydowanie więcej. Jak smakuje?Tak jak lubię;) Brownie - charakterystyczne, ciężkie, zakalcowate (to chyba jedynie na świecie ciasto, w którym zakalec jest wskazany). Z kolei sernik jest kremowy i aksamitny(...)ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka esów-floresów, sięgając aż do dolnej warstwy ciasta. Na ciasto wyłożyc maliny i delikatnie je zanurzyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Masa serowa powinna być ścięta, ale miękka. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonych drzwiczkach
Obiad gotowyproszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka, ewentualnie 1 łyżka śmietany Pianka: 4 białka ½ szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/3 szkl. oleju Dodatkowo: maliny i jagody, cukier puder WYKONANIE Ciasto: blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, szybko zagniatamy, możemy(...)grubych oczkach, lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekWspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody. Polewa 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Składanie ciasta biszkopt masa jogurtowa maliny galaretka biszkopt masa śmietanowa polewa czekoladowa malinowa fantazja
O kuchni z uczuciemCiasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i ciasto dobrze się kroi. Połączenie kremu budyniowego i kwaskowatych malin to strzał w dziesiątkę. Pyszne, letnie ciasto Polecam! Składniki: Ciasto parzone: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła szczypta(...)soli Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 6 żółtek 7 łyżek cukru 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 500 g mascarpone 400 g malin Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka, zmiksować i podzielić na dwie części
Oryginalny smakkoleżanki Magdy. Przepis czekał rok zanim go wypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło, że nie mroziłam jakoś malin. Magda stwierdziła, że ciasto najlepsze jest właśnie z tymi owocami, tak więc idąc za radą grzecznie poczekałam na sezon i w tym obiecałam sobie, że wreszcie je spróbuję. W tym roku(...)foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta. Piec w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpojemniczek letnich, pachnących malin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej 75 g zimnego masła 40 g cukru pudru(...)pozostawić do ostygnięcia. Serek ricotta połączyć z ostygniętą czekoladą, mieszając mikserem na wolnych obrotach. Ubić śmietankę, dodać do kremu - wymieszać delikatnie szpatułką. Krem wyłożyć na kruche ciasto. Przygotować frużelinę. Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Połowę malin
kolorowotorcikowopieczenia szczypta soli 250g dobrze schłodzonego masła 1 jajko Masa owocowa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 300g malin 150g borówki 250g umytych, pokrojonych truskawek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę
Mała CukierenkaCiasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę(...)powstały takie jakby „fale”, patrz FILM . Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkacynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki oleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części(...)następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Zapraszam do świata personalizowanych prezentów na każdą okazję i dla każdego
Wanilia i KardamonZaczyn: 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 100 g margaryny lub masła 60 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka + 1 żółtko Farsz: 250 g półtłustego twarogu 3 żółtka 2 łyżki cukru 1 szklanka świeżych malin Świeże drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy(...)godzinę. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy duży, cienki prostokąt. Na nim smarujemy (cieniutko po całości) twaróg wymieszany dokładnie z żółtkami i cukrem. Rozkładamy również maliny. Ciasto zwijamy w rulon. Kroimy plastry o grubości 3 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na 20 minut. Rollsy pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenie