Tarta czy mazurek? Nazwa chyba zależy od okazji – na co niech to będzie tarta, w Wielkanoc – pyszny mazurek. Zrobiłam ją w te święta, bo
Flymetothespoondobrze wyrasta w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki. Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy
Mieszam w Garnkuwoli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo. Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. Malinowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej(...)świeżych malin wierzch: 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 50 g świeżych malin Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. WBić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podzielić na pół. Połowę wstawić do lodówki, resztę rozwałkować na okrąg
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastępuje doskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku. Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu
Mieszam w Garnkuniespodziankę?! U jednych wywołują niesamowitą radość, a u innych przerażenie w oczach, bo przecież „nie mam nic w lodówce!”. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, ekspresowe ciasto – idealne właśnie dla niespodziewanych gości! W przygotowaniach jak zawsze pomógł mi nowy piekarnik parowy Electrolux. Dzięki funkcji SZYBKIEGO NAGRZEWANIA nie musiałam długo czekać na nagrzanie do tych 170C(...)jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników. * mąka – 3 kubeczki * cukier – 1,5 kubeczka * cukier waniliowy – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * maliny + platki migdalów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wlewamy jogurt, a następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki. Miesz amy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×24 ), posypujemy owocami
Ostra na Słodkopierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść. Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami. Zapraszam więc do robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli(...)misce rozgniotłam biały ser,dodałam żółtka i cukier waniliowy. Składniki wymieszałam. Nakładałam łyżeczką ser na krążki ciasta. Zlepiałam pierogi. Wrzucałam je do gotującego się i posolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię, wtedy je wyjmujemy. Polałam je śmietaną i malinami. Można je posłodzić wedle smaku. Smakowały pysznie. Polecam i smacznego
potrawyregionalneolejem. Mąkę mieszam z solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. 2. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką. Dodaję maliny i delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę 30 minut w temperaturze 195 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiejszy dzień to wyjątkowa data dla wszystkich wielbicieli sernika, gdyż obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z
La grande e la piccola cuocateż wtedy piekłam je często. Po jakimś czasie trochę nam się przejadło i odstawiłam je na bok. Od kilku dni zastanawiałam się nad jakimś ciastem, którego słodki smak mogłabym przełamać malinami, bo krzaczki w moim ogródku aż się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam(...)zamaczać w mleku i ułożyć warstwę w foremce. Rozsmarować połowę masy Przykryć kolejną warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakilka lat. Nie jestem już w niej gościem, w końcu mogłam do niej wrócić ;) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g malin (mogą być mrożone) kilka kostek gorzkiej czekolady cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Jajka ubić(...)szpatułką. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą partię przelać do blaszki o wymiarach 33 x 22 cm, do kolejnej dodać kakao i wymieszać, przelać nierównomiernie na jasne ciasto. Następnie na wierzch wyłożyć maliny i kostki ciemnej czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po ostudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnytaki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżka cukru szypta soli 80g masła 1/4 szklanki lodowatej wody nadzienie 4 jabłka szklanka malin 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru skórka z połowy pomarańczy 2 łyżki mąki(...)wodę, zagniatamy. Wsadzamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w palstry 0,5cm. Mieszamy z malinami, cukrem, przyprawami, mąką i skórką pomarańczy. Nagrzewamy piekarnik do temeperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia na okrąg grubości 2mm. Wykładamy na środek owoce, zostawiamy z boku ok. 5cm. Boki zawijamy
W kuchni wieczoremdnia (preferuję takie jeszcze lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g masła 60 g cukru budyń(...)cytryny 50 g cukru 100 g malin 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, wbić jajko. Zagnieść. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotować budyń
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku pani Bertha Palmer zażyczyła sobie deseru, który byłby mniejszy od kawałka ciasta i można by go jeść prosto z pudełka. Początkowo brownies było podane z morelową glazurą i orzechami. Bertha Palmer (źródło: Wikipedia) Użyłam przepisu Nigelli Lawson, ale zamiast orzechów włoskich użyłam malin. Jako roztrzepana osoba często zapominam, że coś piekę i podobnie stało się tym razem. Moje brownie
Przepisy Aleksandrysezamową i mąką quinoa. Robiąc więcej ciasta uzyskacie ciasto. 2 jaja 1 dojrzały banan zmiksowany 3/4 szklanki mąki quinoa 1/3 szklanki mąki sezamowej 2 łyżki cukru kokosowego lub wcale jeśli banan jest bardzo dojrzały 2 łyżeczki aromatu waniliowego groszki z gorzkiej czekolady lub posiekane 3-4 kostki gorzkiej czekolady liofilizowane maliny(...)płaska łyżeczka sody Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!pożółkłe odzienie, tworzący na ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała i ducha, to czas kiedy kubek gorącej herbaty z malinami i kawałek domowego ciasta smakuje niebiańsko. Jesień kojarzy mi się również bardzo mocno z dzieciństwem, z ogródkiem dziadków, ze starą gruszą w której co roku pomieszkiwały pszczoły, z uroczymi fioletowymi kwiatami, których
Słodki Kompromis