użyć też owoców, konfitury czy sera 😋 Składniki: Ciasto drożdżowe -500 g mąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak(...)owoce pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do maku. 3. Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę. 4. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. Jabłka i skórkę pomarańczową dodać do maku, przemieszać i posłodzić według gustu ksylitolem. BUDYŃ (najlepiej przygotować go pod koniec przygotowywania ciasta) 1. Ksylitol i 400ml mleka zagotować w garnku
Candy Pandastakiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo(...)ciecierzycy lub z puszki 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 50 g brązowego curku 100 ml oleju roslinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g owoców kruszonka: 100 g maki ryżowej 50 ml oleju roślinnego 50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach) łyżkę esencji waniliowej wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między
greenscarfmaki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy Ciasto orzechowe • 100 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto makowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. • Wbijać po jednym żółtku. Masę wymieszać z makiem, mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi białkami. • Masę serową delikatnie wyłożyć
To co kochamjajka, rozpuszczone masło, wymieszać. Składniki płynne dodać do składników suchych, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - najlepiej na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. Przygotowanie nadzienia do bułeczek Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Rodzynki zalać rumem lub innym alkoholem(...)Namoczony mak dokładnie odcedzić na sicie, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach wraz z migdałami. Do zmielonego maku dodać namoczone rodzynki z rumem, siekane orzechy, miód, cukier, marcepan i pokruszone ciasteczka amaretti, całość wymieszać. masa powinna być lepka, ale niepłynna w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany. Przygotowanie bułeczek Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany
SprawdzonaKuchnia.pltylko czekała, kiedy wyciągnę cebularze z piekarnika. I tak dobrze, że w ogóle udało mi się zrobić jakieś fotografie. A same cebularze? Bomba! Pulchniutkie, mięciutkie ciasto, i ten smak lekko słonawej cebuli z makiem... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Farsz: 3 duże cebule 3 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 °C. Wstaw blachę z cebularzami i piecz je około 15 minut, do uzyskania złotego
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła(...)łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie
SMYKWKUCHNImak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników. Ciasto przelać(...)powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły. - Boki możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie
Di gotujepieczemy 50 minut w 175 st C (a piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka
cucinarepieczemy 50 minut w 175 st C (a piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka
cucinareCiasto 2 -szklanki maki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 5-6 łyżek oleju lub klarowanego masła 1/2 łyżeczki octu (np.jabłkowego) dodatkowo: olej i patyczki do saszłyków Wykonanie(...)Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Tak
w mojej kuchniciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego(...)powideł śliwkowych czy masła orzechowego. Pełna dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru
SMYKWKUCHNIIdealne kruche ciasteczka o maślanym posmaku, z kompozycją maku, miodu i orzechów włoskich. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 125 g masła 70 g cukru 1 szczypta soli 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu(...)łyżka mleka Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na około 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia. Teraz czas na masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód
Świat Ciastabiałka ma mąka, tym więcej dodatkowego mleka wchłonie. Ja dodałem jeszcze dodatkowe 110 g mleka, ale zastosowałem sztuczkę polegającą na dodaniu do ciasta mokrego glutenu (wymytego z ciasta sporządzonego z 150 g maki pszennej i 90 g wody ). Ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, rozciągnąć i wprowadzić przez laminację: 100 g rodzynki 50 g żurawina suszona skórka z 1 cytryny
Przepisy na domowy ser i chlebczęści masy makowej *** *** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej *** *** Czynność powtarzamy ponownie i całość przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło *** *** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia), następnie ponownie na dwie części
Blog z Apetytem