ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:57/571)

Seromakowiec wg s. Anastazji 282

średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.  Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję(...)ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto serowo-makowe 232

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)   Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)mak, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem

In my kitchen
Smaczny duet 166

Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 1/2 kostki

Blog kulinarny S9.PL
Tarta makowa z bakaliami 186

smakoszy maku mamy coś wyjątkowego a mianowicie tarte makową z bakaliami – na pewno każdemu posmakuje Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie(...)ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem

Kuchenne Wariacje
Ciasto cytrynowe na maśle 480

cytrynowe może smakować jak sernik, to było pierwsze skojarzenie mojej mamy, która niejednokrotnie bywa moim testerem . Jeśli lubicie cytrynowe przepisy to mam pomysł na pyszne cytrynowe pancakes z makiem . Artykuł Ciasto cytrynowe na maśle pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Makowa panienka 324

Makowa panienka to jedne z najpyszniejszych ciast przekładanych z makiem. Do tego jest to ciasto, które pieczemy bez użycia mąki. Jest wilgotne, delikatne, mięciutkie i piękne. To też idealny przepis na Święta! - cudowne ciasto bezglutenowe - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku - świetna propozycja na słodki, świąteczny wypiek

AniaGotuje.pl
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 1540

nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Serniki:   Puchaty sernik(...)Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Przekładańce Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto

Cynamonowe szczęście
Torcik straciatella z białą czekoladą, truskawkami i galaretką 249

torcik z masą śmietanowo- czekoladową, truskawkami i galaretką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 białka, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan- fix, 2 łyżki cukru pudru(...)wody, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec z masą budyniową 220

30x25). Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i  wstawić do lodówki na 1 godzinę. Masę makową mieszamy  z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową. Ciasto wykładamy na dno blaszki

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 165

/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy

Kuchenna Kontrrewolucya
Seromakowiec z jabłkami 369

pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta z połowy składników 😜 Masy przecież nie wywalę, zwłaszcza, że użyłam białego maku, który nie dość, że droższy, to jeszcze jak dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy i łagodniejszy w smaku.  Po szybkim przeglądzie lodówki wiedziałam już(...)Dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut. Pozostałą część ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przechowujemy w lodówce do momentu wykorzystania na cieście. Kule makowe: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę

Kuchnia w czekoladzie
MAKOWIEC CYTRYNOWY 124

dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg margaryny mak  30 - 40 dkg maku (mielonego) 1 szkl cukru 3 jajka olejek rumowy 300 ml mleka A jak to zrobić(...)olejek i pianę z ubitych białek. Dołożyć mak i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać połowę ciasta i rozprowadzić na całości. Wyłożyć masę z maku i na wierzch resztę ciasta. Ciasto niezbyt dobrze się rozprowadza, dlatego proponuję zrobić tzw. esy floresy, co uatrakcyjni wygląd ciasta po upieczeniu. Piec 40 -45 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Kuchnia w opałach
Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym 217

przepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenny Graham 174

gladkie,jednolite ciasto foremke wysmarowac oliwa i wysypac otrebami pszennymi,wylozyc ciasto chlebowe.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia nagrzac piekarnik do 230°C wyrosniete ciasto posypac maka i wstawic do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut.Nastepnie temperature zmniejszyc do 200°C i piec kolejne 30 minut studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik pomarańczowy 206

stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka 100 ml śmietany 18% 2 op cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę

Przysmaki Karolki