ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena Ciasto z konfiturą z borówki Agnieszka Wegański sos bolognese Magdalena Piwny piernik z marmoladą Marzena Chlebek bananowy z chia Małgorzata
Magiczne Życie MartySzybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu. Składniki 5 jaj 1 szklanka maku 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia … Czytaj dalej Piegusek
czarrna od kuchnidanie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka por (bała i zielona część
Pyry na Gazmakiem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Piec
Praktyczna plpuszki (waga całej puszki 850 g) opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy na bok. CIASTO: W jednej misce przesiewamy mąki, proszek, dodajemy cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej(...)Dobrze mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy, tylko do połączenia składników. Nie za długo, mogą zostać grudki. Blachę 20/22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch łyżką wykładamy mak. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 st. C góra dół ok. 40 -50 minut, trzeba sprawdzić patyczkiem. Ciasto najlepsze jest zaraz po upieczeniu i następnego dnia
Pani na deserciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim. I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami(...)innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik . I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Najtrudniejszym jego elementem było chyba zdobycie białego maku … Mimo, że sezon na biały mak w pełni (wydaje mi się, że zbyt
Modern Cave Girlfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) : 150g zimnego masła 30g zmielonych migdałów 120g drobnego cukru 225g mąki pszennej szczypta soli 1 duże jajko Składniki na nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 100 g marcepanu ¾ szklanki cukru pudru(...)oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość zagniatamy, następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki schłodzone ciasto najlepiej podzielić na pół, wałkujemy na grubość około 0,5cm na stolnicy oprószonej mąką, następnie wycinamy koła którymi delikatnie wylepiamy foremki wysmarowane masłem ( wielkość zależy
Słodkie zapomnienieJest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka Na początek mieszam wszystkie składniki z listy(...)dodaję do maku, mieszam. Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam
I tu będę miała takie teprzepyszne. Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka(...)blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać
Kuchnia DanusiJako że bez białej czekolady nie da się wytrzymać zbyt długo, ciasto z jej wykorzystaniem ponownie zagościło u mnie w kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej(...)powinny trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy
sama złodyczdzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa makowa: 20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru(...)przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową
Kuchnia domowa Aniwody 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: mak do posypania Drożdże rozrabiamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy około 100 ml wody i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki, dodajemy sól, olej i zaczyn z drożdży. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto (można do tego użyć robota) stopniowo dodając resztę wody. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy(...)objętość. Później wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na mniejsze kawałki (w zależności jakie duże bułeczki chcemy, u mnie wyszło 10 sztuk) i z każdego z nich formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy pędzelkiem wodą i posypujemy makiem. Poźniej przykrywamy
PatiGotujeprostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci. Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej 1/2 szklanki maki gryczanej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka 1/3 lyzeczki soli 1 lyzka oleju 1 lyzka masla ghee(...)esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy: 2 pomarancze+sok z pomaranczy 1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie: Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed smazeniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proponuję dziś prostą i pyszną babkę makową. W tym przepisie nie żałujemy sobie maku, jest go dużo - 200 g i dzięki temu ciasto "chrupie" i jest przepyszne, serdecznie polecam. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta. 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy. 5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. 6. Przelewamy ciasto do formy
Kawa z mlekiemelastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze w zimnej
Radość kipiąca uśmiechem.