ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:56/571)

Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 144

bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie mocniejszy smak, możecie dać więcej. Składniki: Ciasto 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek (osobno żółtka i białka) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać wrzącym mlekiem(...)pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić

Pełny talerz
PIEROGI RUSKIE 145

Farsz:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskie, jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto:   Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych

RAROSSA
Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami 135

prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej(...)pieczenia. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć ręką lub rozwałkować, nałożyć około łyżki farszu i zlepić tworząc kulę. Tak przygotowane bułeczki układać zaczynając od samego spodu, najpierw tworząc podstawę choinki z trzech kul, następnie spód choinki zaczynając od 7 i kolejno przechodząc coraz wyżej zmniejszając każdorazowo o jedną. Tak przygotowaną choinkę posmarować grubo jajkiem, następnie posypać niewielką ilością maku i dużą ilością

Passions hobbies life
Najlepsze ciasta na wielkanoc 128

babka drożdżowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik

Cynamonowe szczęście
Caluski, laurka i mini serniczki. 139

skladam najlepsze zyczenia wszystkim Mamom odwiedzajacym moj blog. Wiem, ze z malym poslizgiem, ale licza sie dobre intencje. Migdalowe mini serniczki przepis na 25 sztuk skladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g(...)zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie: Przyszykowac foremki do muffinek i papilotki. Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy ze soba i wypelniamy nim dno papilotek do muffinek. Przygotowujemy mase serowa. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy na gladka mase z masa marcepanowa i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku

Przysmaki Karolki
Tort makowy z kremem 374

Zapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie

Mia Cucina Sofieta
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 264

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East(...)łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie

Mała Cukierenka
Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi 174

Makowiec z płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić

dolcevitainmykitchen
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 209

misce mieszamy dokładnie mąkę z solą. W drugiej miseczce łączymy zakwas z wodą i oliwą. Zawartość obu misek łączymy i zagniatamy ok 3 minuty. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto posypujemy maka i dalej zagniatamy (mikserem lub dłońmi, na omączonej stolnicy). Po ok. 3 minutach powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i chowamy do lodówki. U mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale Świętomarcińskie 150

listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania  jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały mak. Akcja Ciasto na niedziele      Składniki na ciasto półfrancuskie : 500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży 2  jajka(...)minut . Mak doszedł do siebie( sparzył  się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy

Różowa kuchnia
Babka tulipan 223

Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut do tzw suchego patyczka. Barwniki można pominąć wtedy kolory będą mniej intensywne co nie ma wpływu na smak babki

Ala piecze i gotuje
Cebularze 155

maksimum smaku. To dobre połączenie. I cebularze okazały się dobre, a nawet bardzo dobre :) Potrzebujemy: NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli 60 g masła(...)jajko do posmarowania Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Najlepsze ciasta na wielkanoc 161

brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Sernik z  musem mango Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik

Cynamonowe szczęście
Chałka " Trzy Kolory " 124

rozbełtane jajo do posmarowania  1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia. 2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto(...)Dzielimy je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. 4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się. 6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia

Gotowanie...to proste !