białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem. Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem. Ciasto wałkować tradycyjnie jak na pierożki , wykrawać literatką kółeczka i lepić małe pierożki
Gotowanie jest łatwebardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże(...)łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy
Pyry na Gazposmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące(...)miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Na 2/3 ciasta nakładamy warstwę masła tak około 70 gram. Nieposmarowaną część zawijamy do środka, następnie zawijamy drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Górę smarujemy resztą masła i posypujemy serem, sezamem
Życie zaczyna się w kuchnipszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru(...)nadal powinna pozostać blada (w razie potrzeby można podlać wodą i wodę odparować). Zostawić do przestygnięcia. Na tarce zetrzeć ser, dodać go do chłodnej cebuli wraz z śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem, gałką oraz w razie konieczności solą. Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki, formować płaskie placuszki, układać je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Przykryć ściereczką by nie obeschły i pozostawić
Poezja Smaków - blog kulinarnywielkiego dzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu składnikowi jakim jest…smalec. Tak, ten zły smalec(...)smalcu 1/2 szkl. śmietany 18% 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - marmolada, ser, mak itp Sposób przygotowania W kubeczku rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru. Z Podanych składników ręcznie lub w robocie, zagniatamy ciasto. Możemy postępować tak jak autor wspomnianego bloga, ale ja rozwałkowałam ciasto na placek. Posmarowałam placek marmoladą. Placek zawinęłam w rulon
Mieszam w Garnkumak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.R ozwałkować ciasto na prostokąt(...)wymiarach ok. 30 x 40 cm. Rozsmarować większość masła na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Rozwałkować na grubość około 1 cm.Górę posmarować resztą masła [ u mnie woda] i posypać serem lub makiem [ złoty len] . Następnie za pomocą ostrego noża np.do pizzy wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek
Moje domowe kucharzenietakie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach
PychotkaaaDrożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony) Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,dodaję pokrojone pieczarki(...)najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor. Smacznego Post Ciasto francuskie z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plCiasto serowe • 500 g białego sera mielonego • 5 jajek • 125 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 1 łyżka maki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy Ciasto orzechowe • 100 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto makowe • Białka ubić(...)Masę wymieszać z makiem, mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi
To co kochamzmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu
Codzienna kuchnia niecodziennasól żółtko do posmarowania sezam jasny i czarny mak Z mąki, masła, jajka, soli i startego sera zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 h. Następnie rozwałkować ciasto na 1-2 cm grubości, pokroić na paluszki i szerokości około 1 cm. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem oraz makiem. Piec ok. 15 min w 190 stopniach
Moja Galeria Smakuwierszu „Sträselkucha” autorstwa Hermana Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było
Passions hobbies lifesłynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili(...)wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto
Słodko-Słony Świat Ilonybabka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym
Słodkie okruszki