ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:12/58)

Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura. 312

zapraszam na szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, moje ulubione ciacho. Murzynek z serem. Jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie murzynka  z sernikiem, zwane tez przez niektórych sernikiem izaura, lub czekoladowym sernikiem. Polecam :) Składniki ( na blachę 35x25 cm) Ciasto - 250g margaryny - 2 szklanki* maki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki ciemnego kakao - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku

Kuchnia z widokiem na ogród
Seromakowiec wg s. Anastazji 273

drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.  Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą(...)ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 271

feta ewentualnie pieprz do smaku na wierzch: do posmarowania roztrzepane żółtko lub mleko sezam, czarnuszka lub mak na posypkę Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia(...)objętości). W tym czasie przygotować nadzienie. Natkę pietruszki posiekać i dokładnie wymieszać z pokruszonym serem. Można doprawić do smaku mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza z "byle czym" 197

lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza  z "byle czym" około 40 dag maki pszennej białej 10 dag mąki kukurydzianej 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli(...)pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta (sól, mąkę kukurydzianą)i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je  w lodówce do nastepnego dnia.  Podziel ciasto na małe kulki wielkości odpowiedniej do tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę

Gotuj Sam!
Ciasto z serem i borówkami 159

szkl cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 250 g sera białego 0,5 szkl cukru 2 jajka cukier waniliowy 05, szkl mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 250 g borówek amerykańskich Z podanych składników zagnieść ciasto , rozłożyć w formie o rozm ok 25x20  Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Składniki

Gotowanie jest łatwe
Makowiec - świąteczny przekładaniec 252

kruszymy do niego ser, dajemy pozostawione 5 dag cukru, olej, jajko, szczypte soli i miksujemy całość na wolnych obrotach Dodajemy połowę mąki i ponownie miksujemy Wykładamy ciasto na stolnicę , dosypujemy resztę mąki i proszek do pieczenia, razem wyrabiamy rękoma na gładkie, elastyczne ciasto Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm- średnicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy(...)masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni C  piekarniku, około 50-60 min.  Ja w prodiżu piekłam 45 min. ( sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam :)Po upieczeniu ciasta mogę powiedzieć, że mak można dodatkowo zmielić, ciasto będzie wtedy

Proste Potrawy
pierogi ruskie 386

ciasta na pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się,  ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się

Kulinarnie z Polką na Kresach
Roladki makowe w masie serowej 259

Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru  4 jajka 1 łyżka tłuszczu  1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę(...)Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.  Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady. Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Izaura 959

przepisem na pyszne ciasto Izaura czyli murzynek z serem. Przepis na to ciasto dostałam od mamy, pamiętam że dosyć często gościł u nas w domu. Teraz sama często sięgam po przepis bo  każdy uwielbia to ciasto, jest po prostu pyszne . Składniki: ciasto 2,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 jajka(...)żółtek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 36x24 wysmarować masłem, obsypać mąką, wylać ciasto, wyrównać. Do sera  zmielonego trzykrotnie, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione przestudzone maso, jajka oraz mąkę ziemniaczaną ( zamiast mąki można dodać 1 budyń

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 224

maki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku  100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego  mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe(...)odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać

NaKońcuJęzyka
Sernik dyniowo makowy 163

Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra. Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut

Kuchnia Danusi
Parówki w cieście francuskim 3289

dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Parówki w cieście francuskim – Składniki: 6 parówek dobrej jakości ok. 200g ciasta francuskiego mak do posypania 1 żółtko   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Parówki w cieście francuskim – Wykonanie: Każdą(...)parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki od szerokości ok. 1-1,5cm. Każdą parówkę spiralnie owinąć ciastem francuskim. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym (przepis)   The post Parówki

Kulinarne Przeboje
Rożki z serem i rodzynkami 174

miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki.Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach...Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła.Zrobiłam z białym serem i rodzynkami.Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 172

chciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej(...)masło klarowne Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku. Gotową przestudzoną kaszę dajemy do miski, dodajemy cebulę i rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy solą, ja dodałam troszkę oregano i majeranku, oraz pieprz. Mieszamy.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. lepimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą

kruche babeczki