ładnie wyglądający tort . Zrobiłam go z okazji urodzin brata. Tort zrobiłam w stylizacji pszczelarskiej,ponieważ brat jest pszczelarzem :) Tort składa się z dwóch rodzajów ciasta-biszkoptu oraz spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica 21 cm BISZKOPT 5 jajek 3/4 szkl cukru 8 łyżek wody 8 łyżek oleju(...)kule i wstawiamy na 15 minut do lodówki .Wałkujemy,wycinamy koło wielkości dna tortownicy i pieczemy około 12 minut w temp 180 stopni tak postępujemy z pozostałym ciastem. KREM Litr mleka wlewamy do garnka,dodajemy barwnik i zagotowujemy .W szklance mleka mieszamy resztę składników i wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Ma powstać gęsty żółty budyń. Budyń studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajwięcej! Co ciekawe, borówka stała się również popularnym krzewem, sadzonym w przydomowych ogrodach i na działkach. Dla wielbicieli borówki… i nie tylko – Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany(...)osuszone borówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki, najlepiej na całą noc. Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym to idealne ciasto na niedzielę , a także jeden z bardzo wielu sposobów podania tych wspaniałych owoców. Można je wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają
mojewypiekiinietylkoMega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką – Dzisiaj przepyszne ciasto bananowe na biszkopcie z kremem śmietankowym. Jest bardzo wilgotne, kremowe, aromatyczne, troszkę waniliowe. Wygląda wspaniale! Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Do kremu śmietankowego użyłam galaretki bananowej, ale można użyć galaretki w dowolnym smaku. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać ostudzoną galaretkę. Ważne, aby galaretka jeszcze nie tężała! Gotowy krem śmietankowy wlać na ciasto w blaszce i wyrównać. 11. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty
Mała Cukierenkadobrze wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany jednocześnie miksując. Śmietanę dodać do masy serowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Z gotowego kremu odłożyć około 4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki ( polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania ). Dolny blat biszkoptu lekko nasączyć(...)kremie. Biszkopty oprószyć kakao. Na to wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać i położyć drugi blat ciasta, nasączyć go delikatnie pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować odłożony wcześniej krem. Posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Smacznego
Opowieści z piekarnikaefekcie zrobiłam ciasto mniejsze (upieczone przekroiłam na pół w szerokości) i wykorzystałam połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu. Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym. Lukier kokosowy: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka kokosowego Wszystko dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym
Proste Potrawycukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam go resztą kawy i posmarowałam wierzch i boki cienko ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie(...)lodówki aby się dobrze schłodził. Najlepiej zostawić go na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacjewymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM(...)Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta. PONCZ Składniki ponczu wymieszać, krążki ciasta, nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować kremem śmietanowym. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem . Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym, tort obsypać wiórkami kokosowymi, udekorować według własnego uznania. (function
Kuchnia DanusiNajlepsze ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, ananasem i aksamitnym kremem na bazie serka philadelphia. Ciasto marchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku - marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy(...)zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu chwilkę miksujemy serek wraz z cukrem. Bardzo delikatnie mieszając łączymy kremówkę z philadelphią do otrzymania gładkiej konsystencji kremu. Całkowicie ostudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolną część smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy górnym krążkiem ciasta i wykładamy pozostałą część masy. Wierzch ciasta oprószamy cynamonem. Moje posty
Słodka Stronaprzed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę(...)połowie czasu, obróć gruszki. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i odłóż na bok do momentu kiedy na mazurka położysz krem czekoladowy. Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym. Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko
KreatywnePinyciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady ciemnej 70% kakao 25 g kakao 125 ml niesłodzonego mleka sojowego 200 g cukru pudru(...)Dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy, na gładką masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii, ostygniętą czekoladę i rozpuszczone w mleku kakao. Ucieramy na gładką masę. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem na wierzch. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin. Źródło : magazyn kulinarny bbcgoodfood The post Czekoladowe Ciasto z Avocado appeared first
Made By Mom And Sonstopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego(...)pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek. KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników
Kocham Czekoladęstopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego(...)pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek
Kocham CzekoladęZapraszam Was na mandarynkowe ciasto pachnące świętami, udekorowane kremem z serka philadelphia i nasączone syropem mandarynkowym. Ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale również wypełnia dom apetycznym, cytrusowym aromatem . Polecam Wam serdecznie! **** Vi propongo qui un dolce al mandarino che sprigiona quell’indistinguibile fragranza tipica delle feste. Realizzato con il philadelphia e bagnato con lo sciroppo(...)kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy lekko podgrzanym, ciepłym syropem. Przygotowujemy krem: miksujemy serek philadelphia z 3 łyżkami mleka i 3 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy kremem oraz otartą skórką z mandarynek. **** PREPARAZIONE Sbucciate i mandarini, poi frullateli con zucchero, uova, estratto di vaniglia e olio fino ad ottenere una purea omogenea. In una ciotola setacciate
La grande e la piccola cuocaproszkiem i sodą wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Blachę o średnicy 29x25* wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 º C przez około 45 min. lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru łyżka cukru z prawdziwą(...)odstawiamy na 5 minut). dokładnie mieszamy i polewamy ciasto( polewa powinna być lekko gęsta) Ciasto przekrawamy na dwie części, na dolny spód układamy masę jabłkową, na masę krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki. Polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania. *ciasto można upiec w większej blaszce, wtedy będzie niższe
Anielskie wypiekiKlasycznego murzynka wzbogaciłam gruszkami, które przykryłam warstwą kremu karpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi. W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki(...)cukrem, wlać połowę mleka i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście. Na kremie delikatnie rozsmarować powidła Przygotować polewę: masło, kakao i cukier puder rozpuścić razem. Mieszając zagotować, na końcu dodać wrzątek. Przestudzić, żeby nie rozpuściła kremu i wylać na ciasto. Wierzch można posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia