Dzisiejsze ciasto to lekki pierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy SKŁADNIKI: ciasto: 1 szklanka cukru 300 g mąki 1 szklanki mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki dowolnego dżemu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżki kakao Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę(...)minut do czasu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne a masa będzie jasna i gładka. Masło utrzeć z kakao, dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem. Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem, posmarować wierzch . Widelcem zrobić rowki. Ozdobić świtecznie zielonymi i czerwonym żelkami
Z Marcepanemwariacji w temacie zielonego ciasta. To jest mój debiut, więc zaczęłam od analizy różnych przepisów w sieci i … dostałam kociokwiku… W związku z tym do ciasta wykorzystałam świeży szpinak, krem przygotowałam z ricotty i śmietanki a na wierzch wyłożyłam mrożone owoce malin, jeżyn i borówki amerykańskiej. To jest moja(...)wersja, którą zapewne będę modyfikować w zależności od dostępności produktów i fantazji. I o to chodzi! Najfajniejsze jest to, że przy takich wypiekach, możemy wykorzystać dowolne owoce, a krem dodać do ciasta taki, jaki lubimy. Składniki CIASTO 300 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 4 jaja 180g cukru 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Tajemnice SmakuPodaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić na sitku żeby obeschły. Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu. Wykonanie ciasta – zimny biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej
Kuchnia Pokoleńprzykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność
In my kitchenskładniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. Upiec każdy placek oddzielnie. KREM W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Masło przełożyć(...)miski, zmiksować. Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części Składanie ciasta: Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem. Ciasto można posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiCiasto Pychotka (Pani Walewska), czyli pyszne połączenie kruchego ciasta z bezą, dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem. Ciasto rozpływa się w ustach i jest po prostu przepyszne! To prawda, że ciasto Pychotka jest dość wymagające w przygotowaniu, ale nie zniechęcajcie się tym! Przepis, który dla Was przygotowałam, jest w formie krok po kroku z dołączonymi zdjęciami, żeby jak najbardziej ułatwić(...)dodatku podzielne i wyjątkowo efektowne! To co? Zabieramy się do pracy?! Zapraszam i życzę Wam pysznych efektów! UWAGA: Do przygotowania ciasta, będziecie potrzebowali dwie blachy do pieczenia o standardowych wymiarach [25 cm. na 36 cm.] The post Pychotka z kremem śmietankowym appeared first on Domowe Torty
Domowe Tortywilgotne blaty ciasta czekoladowego przełożone słodkim kremem Kinder Chocolate. Wierzch polana polewą czekoladową i udekorowana posiekanymi batonikami. Poezja! Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g margaryny 500 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 kopiaste łyżki kakao(...)przypaliła. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietanki ubić na sztywno, dodawać stopniowo krem Kinder Chocolate i zmiksować. Pierwszy blat ciasta czekoladowego wysmarować kremem, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce. 3.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki sody 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 180 ml mleka 240 ml oleju 120 ml Baileys Irish Cream 180 ml gorącej wody Nasączenie czekoladowego ciasta 120 ml Baileys Irish Cream Krem czekoladowy 900 ml zimniej śmietany kremówki 36 % 170 gr cukru pudru 80 gr kakao 60 ml Baileys Irish Cream Mus porzeczkowy 950 ml kompotu z czarnej porzeczki(...)piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka ). Odtsawić do ostygnięcia. Likierem nasączyć ciasto. Na czekoladowy krem Następnie w dużej misce umieścić składniki na krem i ubić na sztywno. Kremem posmarować ciasto. Wstawic do lodówki na około 1 godzinę. Na porzeczkowy mus Cały słoik kompotu porzeczkowego przelać do blendera i zmiksować na gładką masę
Spice things upDzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile wcześniej przygotujemy i ostudzimy budyń) i bardzo smaczny. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 0,5 kg herbatników (zwykłych i kakaowych) 1 słoiczek kwaśnych powideł śliwkowych(...)wierzchu odrobiną kremu czekoladową i całość od razu posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (uwaga: herbatniki zmiękną). Przygotowywanie budyniu czekoladowego Składanie ciasta: herbatniki, 1/4 kremu czekoladowego, herbatniki, dżem, herbatniki naprzemiennie z kremem (3 warstwy) Wierzch ciasta: herbatniki, odrobina kremu czekoladowego i gorzkie kakao Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćtruskawkami Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku : Tartaletki z domowym twarogiem i malinami / 2. Szyszki z żurawina / 3. Tarta ptysiowa z kremem patissiere / 4. Truskawkowo-czeresniowe ciasto z bezą(...)Krem z koglu-moglu z truskawkami / 6. Lodowy tort z owocow leśnych / 7. Beziki z truskawkami / 8. Truskawkowy tort bezowy / 9. Czekoladowo-malinowe ciasto / 10. Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladą Propozycje sylwestrowe na 2014 rok : 1. Tatar ze śledzia / 2. Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3. Bruschetta / 4. Napój arbuzowy
Słodkie Przyjemnościpiekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)ŁĄCZENIE od spodu.. warstwa ciasta z orzechami warstwa jabłek ciasto z orzechami dżem śliwkowy, ciasto makowe, ,warstwa kremu i ciasto orzechowe na wierzch... BOMBA KALORYCZNA ale Smaczna.... ps.jest ciut zabawy ,ale warto dla smaku i zadowolonych min gości..kto lubi jabłka i mak ten będzie zadowolony.. ---- TORTA 100g mandorle tritate , sbucciate
w mojej kuchniwygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się(...)jednej dodajemy garść pokruszonych malin i płatki migdałowe (ja dałam około 30 g). Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi ciasta smarujemy kremem (wierzch można zostawić pusty – tutaj będzie polewa czekoladowa). Ja przełożyłam sobie krem do szprycy, żeby łatwiej nałożyć krem na wszystkie brzegi. Kiedy ciasto jest już pokryte kremem przekładamy
Ciastkozercywierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami(...)Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na jedną dobą, żeby smaki się przegryzły. Ciasto najlepsze jest na drug - trzeci dzień
My simple kitchentęskniła, no ale cóż tak to bywa że Ci najlepsi są promowani. Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony. Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej. Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie(...)napęczniałą żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej i kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk