ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:709/1282)

Pączki z dżemem i kremem mascarpone 163

ciepłego mleka 2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa 60 g masła łyżka wódki szczypta soli Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone  2 łyżki cukru pudru dżem porzeczkowy Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej(...)smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki.  Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić.   Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pączki przekroić na pół, posmarować

Smakołyki Asi
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 147

cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka, 5 dag margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor

słodki bratek
Ciasto Bez Pieczenia Na Herbatnikach 142

Proste i łatwe ciasto  idealne na cieplejsze dni bo nie trzeba odpalać piekarnika ;) Składniki na tortownicę o śred 22 cm Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu(...)dajemy 1/3 kremu budyniowego, a następnie cienką warstwę dżemu i znów herbatniki i tak aż do wykończenia masy budyniowej. Na ostatnią warstwę nie nakładamy dżem a galaretkę. 6. 1/3 tężejącej galaretki mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i wylewamy przy bokach w koło blaszki zostawiając pusty środek. Na środek wylewamy resztę galaretki już bez jogurtu. Gotowe ciasto chowamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
Słodka tarta na powitanie 246

Smacznego! Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli   Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć(...)czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już tylko delektujemy się smakiem! :) A oto efekt końcowy

Sajkofanka smaku
Mazurek cytrynowo-krówkowy 164

strony.Blachę wyścielić pergaminem i wyłożyć na nim ciasto. Z odkrojonych kawałków uformować brzegi lekko je zkręcając zrobić ramkę. Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,potem ponakłuwać widelcem i piec 20-25 min w 200 stopniach robimy krem: Do garnka wlać niewielką ilość wody i zagotować.Następnie ustawić na nim drugi garnek lub miskę metalową i włożyć do niego

Swojskie jedzonko
Mazurek bakaliowy 264

przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli

Świat Ciasta
Maxi King 235

pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką.  Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was.  Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)  Składniki(...)masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Gotową

Krakowskie smaki Ani
Strasznie czekoladowe babeczki 78

jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Krem kakaowy: 270 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao w proszku 4-6 łyżek śmietany kremówki 36% 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 12 szt. ciasteczek mini Oreo 12 pojedynczych ciastek Oreo (bez kremu) 12 par oczek dekoracyjnych 1 łyżka gęstego lukru (do osadzenia oczek) Zaczynamy(...)papilotkami.  Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm)  (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki wyciągnąć z formy i poukładać na kratce, żeby dobrze ostygły  (fot.3) .  Podczas gdy babeczki stygną, można zrobić krem kakaowy.  Masło przełożyć

Świat Ciasta
Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną 113

Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną. Mini ptysie, to wspaniały i efektowny deser do kawy. Ciasto parzone wbrew pozorom jest naprawdę proste w przygotowaniu. Takie ptysie możecie nadziać dowolnym kremem. Ja dziś polecam Wam najłatwiejszą wersję z bitą śmietaną. Ptysie możecie przeciąć i nałożyć krem, po czym je złożyć lub nadziać je od spodu za pomocą szprycy. Jak widzicie na zdjęciach(...)smaku i naprawdę aromatyczna. Idealna by rozpocząć od niej dzień lub wypić ją w towarzystwie pysznego domowego ptysia z bitą śmietaną. Polecam Wam to wyjątkowe połączenie. Składniki: Na ciasto parzone: 1 szklanka wody / 250 ml 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Nadzienie: 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 fix do ubijania śmietany około 2 łyżki cukru pudru

Słodkie okruszki
Kakaowy torcik z bananami i masą marshmallow. 176

Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sama słodycz i szczypta chili
Mini ptysie z bitą śmietanką 143

jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy

Smakowy Raj
Markizy z kremem kokosowym i dżemem 209

będą zajmować one pierwsze miejscu na liście. Muszę wam powiedzieć, że znikają w oka mgnieniu. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 380 g masła 300 g wiórków kokosowych 120 g cukru pudru 50 g kakao 2 małe jajka lub 1 duże Krem kokosowy: 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)dżem truskawkowy Łowicz kokos do obtaczania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie

Ala piecze i gotuje
Snikers trochę inaczej 940

Zapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt  8 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami

Monia miesza i gotuje
Torcik makowy 262

wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim biszkopt przy uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta - biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć - pozostałe mleko zagotować(...)krem nie będzie się przyklejał do noża (choć ten krem jest na tyle gęsty, że bardzo ładnie zachowuje kształt i nie "ucieka" z ciasta) Torcik makowy to pyszny, lekki makowy biszkopt i delikatny, nie za słodki krem budyniowy, całości dopełniają wiórki kokosowe i migdały. Dzięki temu, że poncz jest bezalkoholowy, możemy śmiało przygotować go również na przyjęcie dla dzieci. Duża

Smakołyki Bereniki