ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:717/1282)

tort czekoladowo śmietankowy z wiśniami 139

przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C 35-40 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na trzy blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na trzy równe części i pikę trzy osobne blaty. składniki na krem czekoladowy: 100 g czekolady

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe Babeczki z Płatkami Śniadaniowymi Lubella 167

czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Krem: 4 00 ml śmietanki kremówki 15 0 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 1 00 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany Czekoladowe Babeczki z Płatkami Śniadaniowymi Lubella - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło , studzimy.   Mąkę przesiewamy wraz z kakao(...)pomocą łyżki lub szpa tułki do połączenia składni ków. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt wysuszone ) d o tzw. suchego patyczka. Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy

Słodka Strona
Sernik "czekoladowa dama" 216

jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką(...)klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz

Wanilia i Kardamon
Krążki cebulowe – jak przygotować 201

Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffinki cytrynowo-makowe 223

Dziś jednak proponuję ciemną, gorzką czekoladę, o dużej zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę(...)przygotowane ciasto przekładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki (wyjątek stanowią silikonowe formy do ciasta, których nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką), wypełniając maksymalnie ¾ naczynka. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Kiedy muffinki ostygną, możemy nałożyć na nie kremy. Ganache po wyjęciu z lodówki miksujemy na puszystą masę. Stanie się wtedy jaśniejsze i trochę zwiększy swoją objętość

Ratunku obiad
Knoppers 197

Myślę, że każdy z Was jadł w swoim życiu batonika knoppers, ale czy próbowaliście ciasta o tym smaku? Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i musiałam go zrobić. Biszkopty, krem z Nutellą oraz krem z mlekiem w proszku z wkładką orzechową. Jedyne co bym zmieniła w przepisie to nasączyłabym biszkopty, ponieważ moim zdaniem były za suche(...)cukier 3/4 szklanki, orzechy włoskie posiekane 200 g, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa ciemna: Nutella 350 g, masło 200 g, krem biała: mleko 1/3 szklanki, cukier 3 łyżki, mleko w proszku 1 szklanka, masło 200 g, polewa: masło 100 g, cukier ok 0,5 szklanki, kakao 3 łyżki, mleko 3 łyżki

kulinarne odsłony pati
Omlet owsiany z kremem czekoladowym i owocami 156

owsiany z kremem czekoladowym i owocami - przepis na 2 porcje Do przygotowania omletu będziesz potrzebować: jajko, 2 łyżki mąki owsianej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Do przygotowania kremu będziesz potrzebować: awokado, 2 łyżeczki kakao, łyżkę ksylitolu.  Dodatki do omletu: łyżeczka wiórków kokosowych, plaster ananasa, garść borówek amerykańskich. 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Białka ubij(...)wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawaj do ubitej piany i wymieszaj łyżką. 4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozsmaruj w formie 2 placków i piecz 10 minut. 5. Awokado obierz, zblenduj z kakao i ksylitolem na puszysty krem. 6. Po wyjęciu omletów z piekarnika posmaruj je kremem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi i dodaj owoce

Z notatnika dietetyka
Babeczki podwójnie cytrynowe z kremem jogurtowym 216

przedwiosenny klimat wywołał we mnie  także chęć zrobienia czegoś słodkiego, a jednocześnie orzeźwiającego i tak powstały babeczki cytrynowe z lemon curd i delikatnym kremem jogurtowym. Mimo 2 kremów i konieczności pieczenia, robi się je naprawdę łatwo i szybko, a smakują bajecznie, dlatego musicie ich spróbować. Babeczki (12 sztuk): 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cytryny Jajka i białko ubijamy z cukrem aż uzyskamy biała puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C (do tzw. suchego patyczka) Krem a'la lemon curd: sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżka

Cynamonowe szczęście
Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem 268

łyżki wody 60g masła 1/2 łyżeczki soli (użyłam soli morskiej) 2 łyżki śmietanki kremówki 36% Czekoladowy krem – ganache: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 60ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki masła (około 30g) Dodatkowo: sól w płatkach do posypania maliny do ozdoby Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem(...)6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na około 35 minut lub do lodówki na około 60 minut. 4. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190C na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Karmel

Mała Cukierenka
Rolada z kremem maślano - truskawkowym. 167

talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 12,5 dag masła 82% cukier puder do smaku pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rolady Wykonanie: 1. Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywną(...)pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. 2. Krem: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki

Izabelawkuchni
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 200

czubate łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz(...)Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna

Różne smaki w kuchni
Rolada czekoladowa z bananem 173

stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Rozwijamy biszkopt

Aga w kuchni
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 247

wszystko jest lepsze na następny dzień :)  SKŁADNIKI: Ciasto: jaja 5 szt. cukier puder 1 szkl.  mąka pszenna 3/4 szkl.  kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl.  koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  Krem: śmietana kremówka 36% 400 g.  cukier puder(...)mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 min., najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym. Krem: W szklance

Kuchnia Paulettes
Urodzinowy tort z masłem orzechowym. 170

Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag masła 82 % 5 kopiastych łyżek masła orzechowego(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.  2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie

Izabelawkuchni
Petit fours 122

pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1)  i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ w tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości(...)paskiem. Lekko docisnąć, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.  Po tym czasie, ciasto delikatnie pokroić w niewielkie kwadraciki o wymiarze około 3 x 3 cm  (fot.5) . Ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki. Teraz czas na krem maślany. Będzie on nam służył jako izolator i masa wygładzająca. Masło przełożyć do miski i ucierać

Świat Ciasta