ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:723/1282)

Chałwowiec 3158

kakao, składniki wymieszać razem - do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając łyżką - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - do formy przełożyć masę, wyrównać - ciasto od razu piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - upieczony biszkopt ostudzić, odkroić od brzegów formy, zdjąć papier ze spodu biszkoptu - na dno formy wyłożonej(...)zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, zahartować dodając 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego, dokładnie wymieszać - do miksowanego kremu wlać żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników - masę od razu przełożyć na masę chałwową, wyrównać - ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia masy czekoladowej, najlepiej przez całą noc - przed podaniem posypać wiórkami startej czekolady

Smakołyki Bereniki
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 173

pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy  decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin(...)krem w całości rozkładam na bezie. Układam umyte, osączone truskawki, mogą być pokrojone. Lekko wciskam je w krem. Przykrywam bezą z orzechami, ostrożnie dociskam i wkładam całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Ciasto jest przepyszne, naprawdę same epitety w stylu niebiańskie, rajskie i tym podobne cisną się na usta, kiedy

I tu będę miała takie te
Jagodowe eklery 152

masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli krem: 3/4 szklanki jagód zamrożonych 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia(...)jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam za pomocą szprycy na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Krem: Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą

wesoła kuchnia
Tarta orzechowa 193

Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

Przysmaki Karolki
Tartaletki z masą budyniowo - cytrynową i borówkami 205

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa(...)pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek   o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Szalona Kuchnia Eweliny
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 191

kostki miękkiego masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 1 słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE(...)formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta. Piecz babeczki przez około 25 minut , do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia. KREM: Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem. Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem. PAJĄKI: Pralinki Ferrero Rocher przekrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Ananasowiec - biszkopt z ananasem, kremem budyniowym i bezową pierzynką na urodziny Smacznej Pyzy 413

Kilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz

Smaczna Pyza
CIASTO MAXI KING 384

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można użyć: dowolnie(...)Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki. Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie

potrawyregionalne
Rogaliki wodne z różą 146

rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;)  Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche. Polecam bardzo;) Składniki(...)powidła do nadziania,  cukier puder do oprószenia Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże instant wymieszać dokładnie z mąka). Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Śniegowiec 43274

obecnie hiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób(...)ponownie ubić. • Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. • Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem. • Na wierzch wyłożyć pianę

To co kocham
Leśny mech 122

olej rzepakowy możemy zamienić na kokosowy, a mąkę krupczatkę na inną :) Blaszka jak zwykle 24x34cm :) Inspiracja: klik Składniki ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju rzepakowego 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 650 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy żurawina lub owoce granatu Szpinak

kruche babeczki
Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia 117

jest to ciasto bez dodatku białego cukru i białej mąki, to brzmi to jak spełnienie marzeń. Ciasto przygotowałam na prostym spodzie na bazie daktyli. Ta wersja jest moim zdecydowanym faworytem. Szybki w wykonaniu, o idealnej konsystencji i dodający całości fajnej delikatnej słodyczy.  Krem z kolei powstał z delikatnego serka ricotta i twarożku typu włoskiego. Do warstwy czekoladowej wpadła czekolada(...)mąkę kokosową oraz kakao i wymieszać na zwartą masę KREM Twarożek zmiksować z ricottą i miodem Masę podzielić na pół Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Kiedy lekko ostygnie (ale nadal będzie płynna) dodać do połowy masy i wymieszać dokładnie Na przygotowany spód wyłożyć białą warstwę Następnie wyłożyć równomiernie warstwę czekoladową Ciasto schłodzić w lodówce

HealthyCreations
Ciasto 3BIT bez pieczenia 649

Pyszne, bardzo kremowe i baaaardzo słodkie ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakową i bitą śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 200 g cukru pudru Reszta składników: 600 g herbatników (po 200 g na warstwę(...)pudru wg instrukcji na opakowaniu, wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach (dobrze jest ją wcześniej schłodzić, to nam ułatwi zadanie), posypujemy nią śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto królowa śniegu 82

delikatne jak chmurka. Składniki Biszkopt: 4 jaja 1szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 4 łyżki oleju Krem niebieski: 1 budyń waniliowy 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska paczka delicji Krem biały: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 500 ml. śmietany Warstwa niebieska: 2 galaretki niebieskie(...)minut. Po upieczeniu ostudzić. Krem niebieski: ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Poczekać aż przestygnie i poukładać delicje. Krem biały: Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Wylać na poukładane delicje. Całość schłodzić. Na wierzch wylać 2 galaretki niebieskie, schłodzić i udekorować śmietaną. Autor przepisu: Lucyna Guziołek Artykuł Ciasto królowa śniegu pochodzi

Wasze Przepisy
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 153

Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny

Mienta blog
Placek owocowy z marcepanem 235

mieszanych owoców jagodowych (  ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło . (Produkty powinny być w tej samej(...)temperaturze, krem się nie zważy). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy porcjami do masy i wyrabiamy gładkie ciasto. Na tortownicy, lub w formie do tarty, wyłożonej papierem/natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, rozsmarowujemy równo ciasto. Umyte i przebrane owoce(wiśnie wydrylowane) wykładamy na ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min. Przed podaniem , wystudzony

Farmażony