Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy 189miodownika... Dziś serwuje go Wam w wersji z marmoladą z pigwy( a więc lekko kwaskowy) i z kawową posypką. Dobry balans słodkości, bowiem krem grysikowy sam w sobie jest dość słodki i po większej dawce ciasto mogłoby stać się zamulające- tutaj jednak dodatek kawowej goryczki i kwasku pigwy równoważy poziom słodyczy:) Najlepsze na drugi , trzeci dzień- wtedy jest spójną, wilgotną
Domowe ciasta
KRUCHE, BEZCUKROWE MAZURKI NA SPODZIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ WYPEŁNIONE CZEKOLADĄ I PIANKĄ Z SUSZONYCH MORELI 221Delikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej. To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych sklepowych odpowiedników. Podstawą jest kruche ciasto, które wykonałam z pszennej mąki pełnoziarnistej osłodzonej cukrem kokosowym. Upieczone spody wypełniłam gorzką czekoladą posłodzoną miodem. Morelową piankę uzyskałam blendując suszone morele ( zmiękczyłam je zalewając gorącą wodą, najlepiej to zrobić poprzedniego(...)smak dodatkowo podkręciłam sokiem z pomarańczy, aby utrzymać konsystencję pianki dodałam do nich żelatyny. Polecam też pyszne mazurki z kremem z masła orzechowego . Dzień wcześniej zalewam morele wrzątkiem!! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 żółtka 4 łyżki cukru kokosowego 3/4 kostki zimnego masła starta skórka z pomarańczy WYKONANIE: na stolnice wysypuję mąkę układam
Upiecz sobie babeczkę
Tęczowe babeczki dla dzieci 467pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę(...)babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić
Ciastkozercy
Kostka Rocher 599zbyt wielkie i przerosły one rzeczywistość? Ciasto jest dobre choć nieco słodkie. Póki co minie pewnie jednak trochę czasu zanim zdecyduję się upiec je kolejny raz;) Biszkopt: 8 jajek 180 g drobnego cukru do wypieków 120 g mąki 40 g kakao 200 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone(...)dodajemy cukier puder do smaku. Całą masę śmietanową rozprowadzamy na kremie orzechowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy odłożony krem orzechowy. Odstawiamy do schłodzenia. Wierzch dekorujemy polewą przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i śmietanki. Na zdjęciach ciasto krojone praktycznie tuż po przygotowaniu. Po schłodzeniu warstwy pięknie zastygają i ciasto prezentuje się dużo ładniej Źródło
Smaki Na Talerzu
Mazurek kokosowy 255blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche - ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić(...)konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka - odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić - zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem) - na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było
Smakołyki Bereniki
GOFRY Z NUTELLĄ 207kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców. Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej śmietany i owoców pokrywa je przepyszny krem z kasztanów z dodatkiem wanilii – nowość , którą napewno warto skosztować! Świetnie pasuje nie tylko do gofrów , ale np. naleśników czy też tostów ! SKŁADNIKI : * margaryna – 25 g * mąka(...)wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha
Ostra na Słodko
Tort bananowo karmelowy z Peppą 211całkiem by się rozpuściła. Dlatego we wpisie znajdziecie dzisiaj przepis na wnętrze tortu, prosty maślany krem, którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie. Składniki (tortownica o średnicy 24cm) Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru(...)zmiksowaną z bananem. Przykryć drugim blatem ciasta. Pozostałe warstwy przełożyć śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Nie smarować śmietaną wierzchu i brzegów tortu. Ja to zrobiłam, dlatego masa na moim torcie trochę się pobąblowała. Masło utrzeć dodając po łyżce cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym, aż powstanie puszysty słodki krem. Kremem tym zasmarować wierzch i boki
Kulinarne Inspiracje
Czekoladowe naleśniki z kremem kokosowym! 177łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W/w składniki umieść w misie i wymieszaj dokładnie rózgą, ciasto może wydawać Ci się luźne, ale ciasto zgęstnieje. Ciasto odstaw na minimum kwadrans najlepiej 30 minut. W tym czasie wykonaj krem kokosowy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Uzyskałam 15 naleśników. KREM KOKOSOWY - 420 g mleka - 75 g mąki kokosowej - 2 płaskie łyżki mąki pszennej
SMYKWKUCHNI
Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji 854jakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao(...)Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy. Wierzch: szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości
Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''. 184ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciasteczka typu ,,Oreo'' Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo'' Dodatkowo: 12 ciasteczek typu ,,Oreo'' Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku(...)pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy. 3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy
Izabelawkuchni
Biszkopt z owocami lata 345pięknie się prezentuje. Użyłam galaretki krystalicznej, dzięki której owoce są pięknie wyeksponowane i jeszcze bardziej kuszą by po nie sięgnąć. Krem to leciutka pianka na bazie białek i jogurtu, a to wszystko na wilgotnym biszkopcie - spróbujcie koniecznie. Ciasto (blaszka 23x33 cm): 4 jaja 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli
Cynamonowe szczęście
Ciasto Snickers + film 190bardzo efektowny smakołyk idealny na świąteczny stół. Snickers to wyśmienity deser z masą kajmakową i orzechami, przełożony czekoladowymi herbatnikami i kremem budyniowym z mascarpone. Amatorzy słodkości będą zachwyceni jego smakiem. składniki na formę 30 x 22 cm ciasto 150 g cukru kryształu 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 4 łyżki kakao
Smakowite Dania
Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową 244Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną(...)kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) . Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną
Słodka Strona
Czekoladowe babeczki z kremem i granatem 217lyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub garść czekoladowych dropsów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeży granat Składniki na krem z twarożku: ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę lub dropsy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę(...)babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Obieramy granata, tak by pestki zostały w całości i nie wyciekał z nich sok. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić
Ciastkozercy
Ptysie w trzech odsłonach 130będą one wysuszone. Upieczone ptysie łatwo wysychają więc należy je przechowywać w zamkniętym pudełku. Nadzienie do ptysi Masa budyniowa. Nie za słodka, o waniliowym posmaku, idealnie komponuje się z ciastem parzonym. Składniki: 100g cukru pudru + cukier wanilinowy lub esencja waniliowa miksujemy na puszystą, jasną masę z 6 żółtkami następnie dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz(...)zmiksowane wcześniej składniki. Wszystko mieszamy do otrzymania gęstej i gładkiej masy. Studzimy. Następnie wszystko łączymy z 200g masła w temperaturze pokojowej. Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Tak wykonanym kremem napełniamy ptysie. Bita śmietana. Najprostszy a zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę
Słodki Blog