ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:638/1282)

MĄKA KUKURYDZIANA 87

posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej

Ciastka - domowe słodkości
Przepisy z dynią 103

pieczoną dynią i serem feta Szakszuka z dynią Pasta z dyni i koziego sera Jajko sadzone z dynią Krem z dyni z jabłkiem Zupa krem z dyni Zupa dyniowa z pomidorami Dyniowe gnocchi Ciasto dyniowe z czekoladą Prażone pestki dyni Sernik dyniowy Placuszki z dyni Muffiny dyniowe z figami Artykuł Przepisy z dynią pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Malinowa chmurka 69

Malinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z warstwą owoców zatopionych w galaretce oraz słodkim kremem i kruchą bezą

Z Hrabiną w kuchni
Bananowa krówka bez pieczenia 106

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymi The post Bananowa krówka bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sernikowe ciasto z kremem i galaretką z truskawkami 880

Biszkopt kakaowy, przełożony kremem budyniowym, z wkładką sernikową, truskawkami w galaretce oraz polewą czekoladową na wierzchu. Czytaj dalej »

Arabeska waniliowa
Krem kokosowy-raffaello 157

Taki krem kokosowy można wykorzystać do deserów, lodów, naleśników, do przełożenia ciasteczek itp.a także można po prostu jeść bez żadnych dodatków.Ja uwielbiam kokos i łasuch

Moje domowe kucharzenie
Wafle z bananami 134

sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Wafle wykładamy najlepiej na kratkę. Przygotowujemy krem (jogurt grecki ubić z cukrem i wanilią). Propozycja podania: bierzemy jeden wafel i smarujemy kremem oraz układamy pokrojonego cienko banana. Następnie układamy na nim drugi

I LOVE LIFE
CIASTO MARCHEWKOWE 167

margaryną i posypujemy mąką lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia.Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone :). Wyjmujemy,studzimy.Można udekorować polewą lub jakimś kremem ja posypałam tylko cukrem pudrem i wyszło pyszne :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Rolada z mascarpone i galaretką jeżynową 83

Dość proste w przygotowaniu ciasto i niezwykle smaczne. Najlepiej robić na noc, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Galaretkę zrobiłam z soku jeżynowego własnej produkcji. Można użyć gotowej galaretki o dowolnym smaku. Jeżeli macie sok z jeżyn to szczerze polecam zrobić samodzielnie galaretkę. Składniki 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej ,przesianej cukier … Czytaj dalej Rolada z mascarpone

gotuj ze mną
CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI + film 124

bardzo proste do przygotowania.  Idealne  dla dzieci i dla dorosłych, do kawy, na deser lub podwieczorek. Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast,  lodów i serników.  Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą.  SKŁADNIKI: - migdały mielone (200 g.) - cukier puder (150 g.) - 2 białka (60 g.) - likier amaretto (20 ml.) Potrzebne gadżety: ✔ Mikser

RITA food channel
Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady 135

kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno każdego zachwyci. Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą 149

efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta

kolorowotorcikowo
Przepis #180 Bezglutenowe herbatniki - bez cukru i laktozy (wegańskie) 129

piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.  Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako spód do ciasta. Można je podawać z domową konfiturą lub FIT kremem czekoladowym. Smacznego! Weronika

Health-Fit-Life
Pawlowa jagodowa 152

Chrupiąca pavlowa z kremem jagodowym. Dużo słodkości na poprawę humoru. Któż nie lubi bezy. Przypomina mi ona smaki dzieciństwa i moje wycieczki do cukierni po szkole

wesoła kuchnia
Bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką 250

dodaję do niej mleko roślinne i energicznie mieszam. 15 Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu przez około 3-4 minut do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. 16 Bakłażany wypełniam farszem i smaruję z wierzchu kremem jaglanym. 17 Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15 minut. 18 Bakłażany posypuję granatem i posiekaną kolendrą tuż przed podaniem. 19 Smacznego! Wskazówki Miąższ

Book of spells
ROGALIKI DROŻDŻOWE 135

Dziś przedstawiam przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej

Pani na deser
Swiss meringue buttercream / krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej 111

Swiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem

Rusty Fork
Marysieńka 558

ciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami, bez pieczenia (Crostata di cocco con crema al cioccolato e frutta fresca senza c 108

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami świetnie sprawdza si ę  latem, w czasie upałów, ponieważ nie wymaga pieczenia.   Tart ę  przygotowałam na

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa 132

płyn się zredukował. Doprawiamy do smaku, blendujemy. Podajemy według uznania. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow-zupa-krem-pomidorowa/ MieszamWGarnku Artykuł Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szybkie drozdzowe rogaliki 164

drożdży 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy

Kuchnia od dwojga
Sticky toffee pudding 110

Sticky toffee pudding to typowo Brytyjski deser pieczony na parze. Bardzo słodki z dużą ilością mielonych rodzynek zawsze podawany z sosem toffi lub kremem waniliowym. Moim zdaniem najciekawszy jest sposób pieczenia tego ciasta – na parze. Składniki na ciasto: 200g rodzynek 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 80g masła 150g cukru brązowego 100ml mleka Składniki

wysmienity
Kostka czekoladowa Lusette 135

Kakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort. Polecam :)   Biszkopt: 4

Smakołyki Asi
Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację X 165

dobrze schłodzony. Czytałam, ze niektórzy przed nałożeniem polewy wkładają tort do zamrażalnika. Wówczas wylewana polewa szybko się zastyga i nie „ściąga” kremu. Ważne jest, aby krem na torcie był jak najbardziej gładki i zakrywał ciasto. Wówczas efekt po nałożeniu polewy mirror glaze będzie najlepszy. Przepis na tę polewę znalazłam  tutaj . Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Składniki na polewę

Trzeci talerz
Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, niepieczony 109

Tort czekoladowy z lekkim kremem czekoladowym. Bardzo prosty bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: spód: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 100

królestwo garów
Placuszki z płatków teff (miłki abisyńskiej). 147

wrzątkiem około 0,5 cm ponad ich poziom i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, słodzidło i wymieszać.  Na koniec dodać jajko i krem czekoladowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie bardzo gęste, dodać odrobinę mleka. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni ok. 3 minut z każdej strony na małym

Poranek na słodko
Ciasto orzechowe z figami i serkiem mascarpone 164

jest bardzo łatwa do wykonania. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier oraz sok z limonki. Ubijamy mikserem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji. Złożenie ciasta. Ciasto orzechowe smarujemy dżemem figowym, na który następnie wykładamy krem. Całość przyzdabiamy porkojonymi figami. Smacznego! Zamiast limonki można użyć cytryny. Jeśli chodzi o krem, uważajmy aby za długo go nie miksować bo może nam się

mecooks
Torcik bezowy z kremem kawowym 150

Delikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza

Kuchnia bezglutenowa
Czekoladowy torcik bezowy z kremem i malinami 129

Tort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam

Mango Papaja
Rolada jarmużowa z papryką 248

jest dostatecznie wilgotny podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego. Jarmuż intensywnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. wystudzić, następnie dodać zółtka i zblendować na gładki krem białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z jarmużem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Profiteroles czyli ptysie w wersji mini 189

Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub … Przeczytaj cały artykuł Post Profiteroles czyli ptysie w wersji mini pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
tarta z kremem z mascarpone i białą czekoladą 96

Krucha tarta w połączeniu z kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i owoców tworzy idealne trio.

Ugotujmy Coś
Pijak wg siostry Anastazji 240

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu, połączenie maku, kokosu i kremu mega pyszne <3 Przepis pochodzi z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm, nie wychodzi zbytnio wysokie. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Omlet zawijany z kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową 168

Czekolada nie musi być niezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem

Chocolate Muffin Blog
Makaroniki z kremem porzeczkowym 142

mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a

moj przepis na
trufelki orzechowe 135

szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
beza z kawą i mascarone 151

niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodka strucla z figami, kozim serem i tymiankiem 176

stopniowo dodawaj jogurt. Dodaj listki tymianku i miód i dokładnie wymieszaj. Figi pokrój w paski około 3-4 mm, pozbywając się najpierw twardych końcówek. Rozłóż ciasto filo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Rozłóż krem kozi równomiernie, pozostawiając 2 cm margines z jednej strony dłuższego boku. Rozłóż równomiernie figi i zacznij rolować. Całość posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka. Wstaw

Bazując na smaku
Ciasto "Lion" 350

Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu  ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.   Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki

Maślane ciasteczko
Masło daktylowo - kakaowe 203

daktyle zostały. Tu na ratunek przyszedł mi ten przepis, który z głowy wygrzebałam. Przyznam, że jestem tym zachwycona. Słodkie, mięciutkie, idealne do deserów i ciast. Polecam również jako alternatywa dla tych kupnych czekoladowych kremów typu nutella. W smaku dużo lepsze (nie jest tak strasznie ciężkie), a dodatkowo też zdrowsze. Polecam ! :) Składniki:  200 g. daktyli suszonych 3/4 szklanki mleka

Jedzeniomania
Tarta Migdałowa z Gruszkami 161

specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła

Made By Mom And Son
Krem pomarańczowo- miętowy 166

następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów.  Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie

Kuchnia w czekoladzie
Torcik karmelowo- jeżynowy 203

czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową.  Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu

Krakowskie smaki Ani
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 169

Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha!   SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków

DefinicjaSmaku
Ciasteczka świąteczne- amoniaczki 133

mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać

Tradycyjna Kuchnia
Krem czekoladowo- orzechowy 102

Przepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Tort – pomysł na dekorację V 329

Tort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych

Trzeci talerz
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6390

Zebry nie jadłam nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki

Ladylaura.
Eklerki Magdalenki 189

dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru

Luźna Kuchnia
Ciasto biszkoptowe Camargo 2 149

czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe

Przepisy i porady kulinarne
Jabłkowo - serowa rozkosz 176

potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego  100 gram cukru

Krakowskie smaki Ani
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 185

polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam

KUCHARNIA
Lemon curd 133

pozostaje mi nic innego jak po kilku latach przeprosić moją host family z Anglii. Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;) Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. Można nim przełożyć ciasto, można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, można posmarować naleśniki, można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem. Można w końcu legalnie wyjadać łyżeczką

bistro mama
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 139

maku wiec taki właśnie mają smak. Pomysł zaczerpnięty z blogu "Moje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka  sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania  serka quark (całe opakowanie to 250g(...)zamieszać krótko (mogą być grudki- musza być grudki ;) ) Foremki wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA 97

taki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie i smakuje świetnie. Nadziałam ją niezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła(...)Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowany wcześniej papier do pieczenia z serduszkami. Piec około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony biszkopt przełożyć z papierem na ściereczką kuchenną, ostrożnie zdjąć papier i przewrócić na drugą stronę. Zwinąć w roladę, zawinąć w ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować krem: śmietanę ubić z mascarpone

Pieguskowa Kuchnia
Pączki liliputki z Advocaatem 358

oprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam! Składniki na ok. 45 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 200 g śmietany 12% 150 g cukru pudru 50 g świeżych drożdży 80 g masła 4 żółtka(...)wystarczająco rozgrzany najlepiej wrzucić jedną "testową" kulkę ciasta. Jeśli kulka odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię oleju rumieniąc się - olej ma już odpowiednia temperaturę. Jeśli kulka ciasta pozostaje długo na dnie garnka - olej jest za zimny, natomiast jeśli zaraz po wrzuceniu kulki zarumieni się ona natychmiast - olej jest stanowczo za gorący.  Smażyć pączki z obydwu stron

maniapieczenia
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 483

domowego zeszytu, orzechowe, z bezami i karmelem. Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym. Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości, karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem: 300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany sok z 1 cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle

Made By Mom And Son
Nutellinka 135

szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowego kremu odkładamy około(...)dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy

Smakowy Raj
Mangomisu czyli mango tiramisu 230

Mangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ). 4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem ( patrz FILM ). Mango

Mała Cukierenka
Czekoladowy biszkopt z karmelizowanymi gruszkami 195

Końcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas.  Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem.  Składniki:  Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm)  -125g cukru kryształ  -80g mąki tortowej  -40g kakao -5 jajek(...)cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę.  Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół.  Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone

Smakuj życie!
BEZA PAVLOVA Z KREMEM KAKAOWYM I MALINAMI 120

Beza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki

Zasmakuj Kuchni
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 102

zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki(...)cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

MyCookBook.pl