pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na czekoladowy krążek : 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem do przekładania : 60 dkg masła ( 3 kostki ) 20 dkg cukru kryształu 3 duże jajka 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao olejek cytrynowy i rumowy do dekoracji : polewa czekoladowa np. 1 czekolada(...)kremu kakao studzimy, powinno mieć temperaturę pokojową. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z każdego krążka zdejmujemy wierzchnią cienką warstwę ciasta oraz papier ze spodu. Na spód dajemy krążek biszkoptowy jasny, przekładamy kremem czekoladowym. Na krem kładziemy krążek czekoladowy, przekładamy kremem. Na górę dajemy drugi krążek biszkoptowy jasny, lekko przygniatamy dłońmi. Boki tortu wyrównujemy kremem czekoladowym i odsypujemy
Przepisy i porady kulinarneNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody Gatityprzemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Na dno papilotek układamy po jednym ciasteczku Oreo, następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie gdy pieczemy muffinki, robimy krem. Mascarpone ubijamy. Ciasteczka blendujemy na drobny pył, dodajemy do sera i miksujemy. Jak ciasteczka ostygną dekorujemy masą i całymi Oreo babeczki. Pyszności
Ania i Marcin gotująkawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny listki(...)spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru
Pyry na Gazkońcu są :-) Pyszne, kremowe rurki z cukrem pudrem. Pracochłonne, ale myślę że następnym razem pójdzie mi o wiele szybciej. Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło 250 g, śmietana 18% 250 g, sól szczypta, krem: śmietanka 30% 360 ml, śnieżka w proszku 3 opakowania, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. Ciasto(...)grubość 1,5 cm. Foremki smarujemy olejem, paski ciasta nawijamy na foremki zaczynając od węższej części. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. aż będą lekko złote. Studzimy, wyciągamy foremkę. Śmietankę łączymy ze śnieżką i ubijamy na sztywny krem. Nadziewamy rurki za pomocą szprycy. Posypujemy cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty
kulinarne odsłony patiSkładniki Beza 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem orzechowy 250 g mascarpone 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego 150 g … Czytaj dalej Ciasto bezowe z orzechami
gotuj ze mnązawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami
Pychotkaaatortownicy 26 cm 8 dużych jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Czekoladowy krem maślany 1 biała czekolada 500 g prawdziwego masła 82% tłuszczu 100 g cappuccino w proszku śmietankowego 5 dużych jaj 2/3 szkl cukru Do nasączenia: 1 szklanka rozpuszczonego cappuccino Masa cukrowa(...)kształt donicy na kwiaty. Ściętych resztek nie wyrzucamy. Kruszymy je do miseczki w dwóch łyżkach cappuccino rozpuszczamy szczyptę czarnego barwnika i mieszamy z okruchami z ciasta- To będzie nasza ziemia do kwiatów. Krem maślany.Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę
Krylowa Kuchniagładkiego cista. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego(...)pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. aby pierniczki zmiękły
Domowy Smak JedzeniaJestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści., zdejmujemy z garnka miskę stawiamy na blacie i mieszając dodajemy stopniowo w kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem. Tutaj na filmiku fajny trik od #beko jak zmiksować bez bałaganu: Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą
Wanilia i Kardamonduże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz(...)cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania 1/2 szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno
MyCookBook.plTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)jajka i zmiksować. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. KREM: Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki
Gotuję Testujęktóry podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą
Trzeci talerzponownie na moim stole :) Składniki: ciasto: 4 jajka, 125 g masła, 250 ml zimnej wody, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem: 2 budynie waniliowe Dr Oetker, 500 ml mleka, 200 g masła. Przygotowanie: ciasto: W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie(...)małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu) i kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu przekrawamy na wzdłuż. krem: Budynie gotujemy (tak jak na opakowaniu) na mleku. Zostawiamy gotowy budyń
Aga w kuchniPalma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka(...)przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego
Kuchnia w czekoladzie