Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello(...)wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam na minimum 3h do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoje pierwsze Tiramisu i już teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :) Składniki: - 500 g serka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100
Zainspirowana w kuchniAch, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkiBielską od ZT Bielmar , jest pełnotłusta, o dużej zawartości tłuszczu (80%). Ta margaryna szczególnie jest polecana do przygotowywania kremów, gdyż bardzo dobrze i szybko się napowietrza, co powoduje, że kremy przygotowane na jej bazie są delikatne i puszyste. Ja wykorzystałam ją jednak do przygotowania ciasteczek, więc mogę ją polecić również do przygotowania wypieków. Nie ma smaku charakterystycznego dla margaryn(...)wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na sernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale(...)mini serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim
Niezły MłynekCzas czytania: 2 min Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plRozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki jogurtowe – Fritule appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoklasyczne tapas: plastry szynki iberyjskiej, lomo (polędwica dojrzewająca, oczywiście ze świń rasy iberyjskiej*), plasterki sera. Następnie na stół wjechał smażony na oliwie szpinak z ciecierzycą, dorsz w cieście, łopatka ze świni iberyjskiej z frytkami i smażonymi Pimientos de Padron (papryczki z Padron). I oczywiście słodycze, które dla mnie są jednak za słodkie. Ostatnim punktem programu pobytu(...)tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej
królestwo garówRozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki jogurtowe – Fritule appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoczęsto robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku! ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. Składniki: 5 - 6 mięsistych papryk czerwonych 2 ząbki czosnku 1 jabłko około 600 ml bulionu estragon sól pieprz czarny pieprz cayenne(...)ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychKakaowe scones z kremem awokado-daktyle */nutellą i bananem *awokado-daktyle-kakao-cynamon-gorzka czekolada Takich jeszcze nie jadłam ;) Bo czasami można "wziąć sobie wolne od szkoły" ;) (kalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :) Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia do posypania płatki owsiane/starta czekolada/ surowe kakao Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreams29 października 2019 roku w pensjonacie "Pan Tu Nie Spał" na Mazurach odbyło się kulinarne wydarzenie. W przepięknych i inspirujących okolicznościach przyrody Gałkowa, razem z
kulinarnyJaOstatnio na moje urodziny tort postanowił przygotować mój mąż. Z racji, że prawie nigdy nic nie piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy
Kuchnia co dniaŚmietanowy tort motylek Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed
na moim stole...ciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut. Składniki: 350 g kakaowych herbatników 400 g mleka w proszku 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)następnie już tak samo blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia orzechy prażymy na patelni :) na spód układamy warstwę herbatników następnie połowę masy mlecznej na kremie kolejną warstwę herbatników następnie połowę masy kajmakowej na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy mlecznej na masie mlecznej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy kajmakowej ostatnia warstwa
Gotowanie z pasjąciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut. Składniki: 350 g kakaowych herbatników 400 g mleka w proszku 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)następnie już tak samo blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia orzechy prażymy na patelni :) na spód układamy warstwę herbatników następnie połowę masy mlecznej na kremie kolejną warstwę herbatników następnie połowę masy kajmakowej na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy mlecznej na masie mlecznej kolejna warstwa herbatników następnie reszta masy kajmakowej ostatnia warstwa
Gotowanie z pasjąpołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki
królestwo garówSkładniki: 800 g śliwek 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice(...)większe koło od tortownicy ) W misce robotem kuchennym ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki. Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto
Niezły Młynek