korzystałam z niego już niejednokrotnie. Ciasto jest niezwykle proste i naprawdę baaardzo smaczne. Ma delikatną konsystencję (jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem. W najbliższym czasie przedstawię wersję, w której ciasta użyłam jako blatów - przełożonych serkiem, bitą śmietaną i galaretką. (Tortownica o średnicy 22 cm) 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej
Di gotujePachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku(...)śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów
Smakołyki AsiPiana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 10 dag kokosu, Dodatkowo: 1/2 kg śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika(...)cieście na blaszce. 3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam na owoce na blaszce, wyrównuję. 4. Na pianę ścieram pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasipierniczków warto je schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu i cukru , Staropolski piernik dojrzewający , Ciastka korzenne z lukrem , Białkowiec z kokosem Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy nasze najpiękniejsze pierniczki. Zaczynamy od dużych kształtów, w nich przy pomocy mniejszych foremek wykrawamy okienka na witrażyki . Pierniki
Korniszonkipierniczków warto je schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu i cukru , Staropolski piernik dojrzewający , Ciastka korzenne z lukrem , Białkowiec z kokosem Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy nasze najpiękniejsze pierniczki. Zaczynamy od dużych kształtów, w nich przy pomocy mniejszych foremek wykrawamy okienka na witrażyki . Pierniki
Gotujemy i jemyciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru 50 g kokosu dodatkowo: słoiczek dżemu ananas z marakują Stovit Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne!!! Puszyste, delikatne, z lekką nutą kokosu, a do tego nutella czekoladowa (u mnie:)). Raj dla podniebienia. Nie wiem, czy Wy, ale ja za tydzień piekę te drożdżówki ponownie:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 15 drożdżówek: 300 ml mleka kokosowego; 21 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka + 80 g cukru; 450-500 g mąki pszennej; 75 g masła; 1 jajko(...)nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona, a nie twarda. 3. Do ciasta dodałam kilka kropli olejku kokosowego, wówczas drożdżówki mają bardziej intensywny zapach kokosu. 4. Moich drożdżówek nie zdążyłam posypać cukrem pudrem, zniknęły w błyskawicznym tempie
In my kitchenjest właśnie to co wyróżnia ten sernik. Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście,dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia 180 C w kąpieli(...)sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia. Polewa
Różne smaki w kuchnimyśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :)Wymiary foremki : średnica 24 cmCzas pieczenia : ok. 1 godzinyTemp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej(...)sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia. Polewa
Słodkości i nie tylkociastek ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Ubij pianę dodając stopniowo cukier puder oraz pod koniec ocet jabłkowy. Gdy piana będzie sztywna dodaj orzechy (lub kokos). Nakładaj masę orzechową na ciastka. Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek. Upiecz je w temperaturze około 170 st.C. Po ostudzeniu udekoruj je stopioną czekoladą
Gotuj Sam!margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kokos, płatki owsiane i wszystko króciutko miksować. Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach od siebie. Uformowane kuleczki delikatnie rozpłaszczyć widelce
Aromatyczne PodróżeJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na Słodkoubić śmietanę ze "Śnieżką". Do ubitej śmietany wlać ser z galaretką i wymieszać mikserem. Wylać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta .Posmarować dżemem .Na patelni roztopić masło z cukrem,dodać kokos i migdały. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem
Moje domowe kucharzeniekisiel czerwony Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ). Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozsmarowujemy
Kuchnia u Bietki