tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole. Składniki:Ciasto: 150 g suchego maku100 g kokosu Kresto100 g mielonych migdałów Back Mit80 g cukru8 białek4 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:0,5 l mleka 1 budyń waniliowy4 łyżki cukru1 łyżeczka cukru(...)cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówkiPolewa 100 g białej czekolady4 łyżki kremówkiPrzygotowanie:Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać
Ala piecze i gotujepomocą blendera lub zgniatamy wałkiem. Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy do herbatników i zagniatamy na ciasto. KREM: Mleko, wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm. Smarujemy kremem kokosowym
Pani na deserszczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami, gorzką czekoladą i zajadamy. Smacznego
Be Fit Be StrongCzas na kolorowego pokaźnego w swych rozmiarach i rozpiętości smaków przekładańca. Przepis wypatrzyłam w Wielkiej Księdze Ciast i szczególnie zainteresowało mnie ciasto z orzechami i dużą
Domowe ciastaczas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna. W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon na rabarbar nie trwa(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło oraz żółtka – siekamy lub wyrabiamy robotem. Przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, chłodzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki szybko wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Na schłodzonym cieście układamy rabarbar, a na nim truskawki. Posypujemy cukrem ( ja dodatkowo troszkę oprószyłam kokosem ). Posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy ok. 50-60- minut
Ostra na Słodkoczęsto piekły przepyszne serniki po wiedeńsku. Prócz tradycyjnych serników, których głównym składnikiem jest zmielony ser z kostki, obecnie nie brakuje przepisów na bardziej innowacyjne, bardzo ciekawe ciasta. Można tutaj wymienić smaczne serniki z kokosem czy brzoskwiniami. Coraz częściej nowoczesne panie domu przyrządzają aromatyczny sernik z masą budyniową. sernik z budyniem czekoladowym Tradycyjne ciasto kruche zostało w tym wydaniu wzbogacone masą
sierotka maRysia w kuchnimoim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem z kokosem. To nadzienie podbiło serce również mojego syna i gdy tylko z piekarnika wyciągam takie drożdżówki od razu zaczynają znikać z deski. Kątem oka widzę tylko jak po jednej wynosi je mój syn. Świetne(...)czasie uderzam w ciasto pięścią, aby je odpowietrzyć, rozwałkowuję na kształt prostokąta na blacie oprószonym mąką. Smaruję całość nadzieniem kakaowym z kokosem, ale zostawiam 1 cm brzegi bez nadzienia. Wzdłuż dłuższego boku składam ciasto na trzy razy, potem kroję na 3-5 cm kawałki, każdy skręcam tak jak przy Drożdżówkach z malinami i czekoladą , układam je na blaszce wyłożonej papierem
Blondynka Gotujeposypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści
Kulinarne przygody GatityMój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około(...)roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki
Cukiernia Pychotkirondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kokos, smażymy na małym płomieniu do zrumienienia się kokosu cały czas mieszając. Uważajcie, ponieważ łatwo się przypala. Gotowy kokos odstawiamy do wystudzenia a następnie wykładamy go na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny żeby biszkopt zwilgotniał od kremu. Smacznego :)) rabarbar, wiórki kokosowe, kokos
Bułka z Chlebemkremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić więcej kalorii, podnoszą poziom dobrego cholesterolu(...)chronią przed chorobami serca, mają też chronić przed chorobą Alzheimera. Kokos zawiera kwasy laurynowy i kaprylowy o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych więc chronią nas przed infekcjami. Składniki : Na krem : - 1i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 2 i 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne) - 3 łyżki miodu - puszka mleczka kokosowego - pół szklanki wiórków kokosowych Na spód
zdrowa vege kuchniazawsze są mocno kokosowe w smaku. Stąd olej czy mleko kokosowe świetnie nadają się do przeróżnych kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej , oleju kokosowego , musu kokosowego oraz wody kokosowej . Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy , jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby(...)ciasta dać olej rafinowany (bo będzie poddawane obróbce termicznej), a do kremu nierafinowany (naturalny). Dodatkowo, wierzch tortu posypany jest podprażonymi wiórkami kokosowymi. Istny kokosowy raj! Egzotyka na wyciągnięcie ręki W tym roku marzyły mi się bardzo egzotyczne wakacje w środku naszej zimy. Oczami wyobraźni widziałam już te błękitne laguny, rajskie plaże usiane palmami i siebie w hamaku trzymającą drinka
Modern Cave Girlsamo, co ja w dzieciństwie. Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery. I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:) To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :) Źródło: zmodyfikowany przepis z Gotuj krok po kroku , nr 5/2014(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu. Podpiec przez około 20 minut, aż góra ciasta nabierze złotego koloru. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypać cukier i ubić na gładką i puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście
My simple kitchen28cm : - 5 jaj - 5 szklanek mąki * - 1 szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru
mojewypiekiinietylkokokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł na to ciasto wpadłam pod wpływem impulsu, w sklepie włożyłam do koszyka borówki i postanowiłam, że musi powstać z nich coś pysznego. Pomyślałam o kolorze fioletowym i do głowy przyszły mi "Gumisie" :D nucąc piosenkę z bajki pomyślałam, co może pasować do tych owoców i padło na kokos. Zrobiłam niezbędne zakupy i zabrałam się(...)pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier puder, całość ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do jogurtu z kokosem i kilkoma szybkimi ruchami łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników. Na kremie układamy
Cooking Monster