ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:148/223)

Orzechowiec ciasto idealne na święta 239

płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową(...)miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo kwaśny dżem Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać

Cynamonowe szczęście
Migdałowe muffiny z truskawkami kakaowym marcepanem i truskawkową bitą śmietaną. 264

Bąbel nasz wymyślił sobie, że zjadłby muffina; spełniłem jego zachciankę. Jakie składniki będą potrzebne na 10 muffinów? -10 truskawek na połówki przekrojone -1 i 3/4 kubka (tradycyjny do kawy) mąki TYP420 -180 gram jogurtu naturalnego -90 gram oleju rzepakowego -łyżeczka likieru migdałowego -5 jaj -kubek cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody -szczypta soli -kawałki marcepanu z kakaem(...)oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy.   Śmietanę ubijamy

BaRepas
Muffinki dyniowo-kakaowe 179

dodałam trochę cynamonu, imbiru i mielonych goździków. Jeśli chodzi natomiast o muffinki to inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony tutaj ( klik ). Zmieniłam go tylko nieznacznie, dodając od siebie kawę i zmniejsząc ilość kakao. Muffinky wyszły pyszne. Z miękką skorupką na zewnąrz, pulchnym wnętrzem i pięknym marmurkowym wzorem. Idealny sposób na zużycie resztkowego puree z dyni, które zalegało mi w lodówce(...)zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu.   Zupa waniliowo-dyniowa     Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem   Ciasto dyniowe ze skorupką   Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice

My simple kitchen
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 220

podsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą(...)soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej. Na taratelki nakładamy porcję jabłek, a na jabłka – bezę. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut. Do kawy, czy herbaty – na podwieczorek – tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, będą pysznym zwieńczeniem dnia. Bardzo kruche, delikatne, z cytrynową pianką niczym chmurka. Nie tylko dla łasuchów, bo smak

mojewypiekiinietylko
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 273

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu  TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru).  Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe niebo - mus 313

Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak! Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania(...)zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce... Cóż, może następnym razem. Kawowy mus czekoladowy Składniki: (na 4 porcje) 125 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml mleka 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka miodu 2 łyżki likieru kawowego Mleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mrożona kawa miętowo-malinowa 184

Kawę uwielbiam odkąd wkroczyłam w dorosłe życie. To jedna z tych rzeczy, którą bym zabrała na bezludną wyspę. Dzień bez niej to dzień stracony. Uwielbiam ją za jej cudowny aromat i smak, za poranne budzenie i za chwile przyjemności tylko dla siebie. To ona towarzyszy mi w długi jesienne wieczory kiedy otulona kocem czytam książkę, rozgrzewa po powrocie z zimowego(...)spaceru, wiosną dodaje energii i orzeźwia w letnie upalne dni. Umila rodzinne spotkania i ploteczki z przyjaciółmi. Z nią ulubione ciasto zupełnie inaczej smakuje. Czytaj więcej

Wiem co jem
Jaglane placuszki, KONKURS! 198

uzyskać mąkę jaglaną lub owsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja

Qlinarnie i Qlinarnie
Jogurtowe pancakes z figami 173

Pancakes już jako sprawdzony przepis gości u mnie w sobotę na śniadanie. Kiedy nie muszę pędzić do pracy, jadąc na kawie i misce z płatkami, w ciszy i spokoju zabieram się za te moje pulchne naleśniki. Do pary znalazłam im dziś młodą figę z pięknym wnętrzem. Składniki 1 szklanka mąki 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju(...)Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, olej, jogurt i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok 20 min. Rozgrzać patelnie i nakładać ciasto.  Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min . Figi pokroić na plastry i przekładać nimi naleśniki. Smacznego

pink envelope
CIASTO KUKUŁKA 193

przekroić na dwie części. BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić(...)śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania . Ciasto  publikowany w PP 05/2013

w mojej kuchni
Ślimaczki drożdżowe 237

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy? Polecam drodżdżowe ślimaczki. Można je upiec z dowolnym dżemem, marmoladą lub powidłami. Ja wykorzystałem przechwycony z piwnicy teściowej dżem z mirabelek. na 12 sztuk Składniki: 35 dag mąki 7 g suszonych drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka jajko 3 łyżki masła szczypta soli dżem, marmolada lub powidła 2 łyżki mleka W ciepłym(...)mleku rozmieszać drożdże, odstawić na 10 minut. Do mąki dodać szczyptę soli i cukier. Następnie posiekać z masłem. Dodać mleko z drożdżami i jajko. Zagnieść szybko ciasto tak by stało się gładkie i elastyczne ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x45 cm. Tak przygotowane ciasto posmarować

Konrad Gotuje
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 179

orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy... Panie się nimi zachwyciły, zebrałam za nie mnóstwo pochwał i komplementów. A Connie tylko żaliła się C., że nie może ich zatrzymać na pamiątkę, a bardzo, bardzo by chciała... Kruche(...)cukru 125 g zimnego masła 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 238

koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni(...)Wykorzystywany jest w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny. W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Działanie: - używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy

Wypisz Wymaluj
Migdałowo-kawowe brownies 178

mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym(...)mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało.  Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły. Lekko ostudzone brownies polewamy polewą czekoladową ( u mnie już gotowa

Mia Cucina Sofieta
Piwne brownies: Październikowe Wyzwanie Blogerek 165

fermentacji) Sweet Cow, produkowanego przez AleBrowar, piwa z laktozą. Laktoza nie jest fermentowana przez drożdże i nadaje piwu słodkawego smaku - Sweet Cow jest słodkawe, dla mnie smakuje jak wzmocniona kawa z mlekiem ;)   Niestety - tego piwa nie było, więc zastąpiłam je Organicznym Czekoladowym Stoutem z browaru Samuel Smith's ( Marku! Dziękuję za pomoc w jego zdobyciu! :)) Piwo w smaku gorzkawe(...)Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna, ale tak ma być). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno się zejść na wierzchu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 158

sensacji.  Najpierw studiujesz prognozę pogody - to rozczulający absurd: zamiast wyjrzeć na zewnątrz i zobaczyć, co szykuje dzień, destylujesz ją z drukarskiej farby i mieszasz z osłodzoną goryczą kawy.  Ale najbardziej podnosi na duchu - dzięki swej niezmienności - rubryka sportowa. Porażkom towarzyszy zawsze nadzieja na rewanż, można się odpłacić, nim się odcierpi klęskę ...  Nic się nie dzieje w gazecie(...)metody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się do ciasta właściwego. Można przygotować większe ilości i do 3 dni przechowywać w lodówce, pamiętając o tym, aby doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu

KUCHARNIA
Tort czekoladowy z bananami 271

mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 40g ciemnego kakao bez cukru 60g cukru 4 łyżeczki żelatyny 5 bananów(...)proszkiem do pieczenia. 3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około

Mała Cukierenka
Pralinki z dyni w pomarańczowym pudrze. 207

dlaczego warto zrobić  puder pomarańczowy . Otóż jak Wam niedawno wspominałam puder ten ma cudowny zapach i słoneczną barwę, a dodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru(...)magia zaczyna się dopiero po spróbowaniu. Smaki współgrają w pełnej harmonii, żaden dodatek nie jest przesadzony, kremowa konsystencja nie pozwala poprzestać na jednej sztuce, więc sięgam po kolejną, sączę kawę, jest mi dobrze.... Składniki na pralinki z dyni w pomarańczowym pudrze: 200 g obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Proste ciasteczka czekoladowe 256

Uwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Rolada kokosowa 179

Coś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy(...)ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie

NA MOIM TALERZU
Pierniczki brukowce 286

miód, przyprawę i wszytko zagotować aż się cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości(...)się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze. Pierniczki w oryginalnym przepisie są nadziewane marmoladą ja pominęłam ten etap. Lukier kawowy 1/2 szklanka cukru 2 łyżki bardzo gorącej kawy Cukier puder przesiać dodać kawę i rozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrować pierniczki. Ja swoje pierniczki lukruję gdy zmiękną :) Aby pierniczki szybciej zmiękły

Delicious Titbits
Drożdżowe rogaliki 148

Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :) Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja(...)ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem i solą. Wymieszać to z jajkami, drożdżami i mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia,  do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć

charlotte gotuje
Breakfast with You #1 Made in USA 218

tygodniu rzadko nam się zdarza zjeść razem śniadanie. Zwykle sprowadza się ono do jedzonych w biegu płatków z mlekiem i łyka kawy. A przecież to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego kiedy przychodzi weekend staram się, aby było ono niecodzienne i wyjątkowe.  "Smażone" śniadanie to nie tylko jajecznica lub naleśniki. Alternatywą dla nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki(...)cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej więcej 2 łyżki masy). Kiedy

bastalena

Proponowane wyszukiwania