czas pomyśleć o orzeźwieniu. Przedstawiałam Wam już przepis na klasyczną lemoniadę oraz tę truskawkową , na rewelacyjny napój z pokrzyw i cytrusów , wspaniałą Sangrię , mrożone koktajle, kawy i wiele innych wspaniałości, które znajdziecie TUTAJ . Dziś natomiast zamieszczam kolejny przepis na orzeźwiający napój, tym razem bardziej tradycyjny, można by rzec rustykalny, polski, a mianowicie kompot z rabarbaru(...)temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz
Rozpustne gotowanieCiasteczka bardzo delikatne w smaku, migdałowo cytrynowe, po prostu pyszne ALE wymagają bardzo dużo cierpliwości od gryzącego :) Są twarde, takie sucharkowe, ale tym samym idealne do maczania w kawie czy herbacie. Dzieci ich nie polubiły za to ja i psiapsiółki byłyśmy zachwycone! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Wloskie ciasteczka Cantuccini 250 g maki pszennej tortowej 150 g cukru(...)całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok 3-4 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 25-30 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczny, lekko kwaskowaty i kruchy, placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym to świetna propozycja wiosennego deseru lub podwieczorku z filiżanką kawy w ręku. Łatwość przygotowania tego smakołyku zachęci niejednego smakosza słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 6 łyżek cukru 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru(...)truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce
Smakowite DaniaSmaczne, kruche, delikatne, bardzo łatwe w przygotowaniu, takie właśnie są ciasteczka - pierożki z jabłkami, moja rodzina się nimi po prostu zajada. Będą świetną przekąską do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości. składniki na około 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150g masła(...)puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się z masłem a następnie dłonią zagniatamy kruche ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy na małe kawałeczki . Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy
Smakowite DaniaHerbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość. Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana(...)właśnie tej herbaty. Jest bogata w witaminy, szczególnie duża zawartość witaminy C, bogata w antyoksydanty, aminokwasy. Posiada dużą zawartość kofeiny, więc należy do herbat mocno pobudzających, więc spokojnie zastąpi kawę. Możemy zaczynać dzień herbatą Matcha mając dodatkowo komfort psychiczny, że dzień zaczynamy zdrowo i wyjątkowo. Ta herbata kojarzona jest z ceremonią parzenia kawy. Czy więc możemy zaparzyć ją w warunkach
Blondynka GotujeDziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa
Ostra na Słodkomasla * 110 g jasnego brazowego cukru * 110 g maki pszennej * pól lyzeczki proszku do pieczenia * pól lyzeczki sody oczyszczonej * 1 lyzka kakao * 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka * 1 lyzka likieru Amaretto Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej. W misie miksera utrzec maslo, na puszysta(...)drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru
w mojej kuchniDziś niedziela, jak co tydzień człowiek cierpi na "syndrom poniedziałku". Więc polecam się zrelaksować odrobiną słodkości, ze szklanką kawy lub herbaty i zapomnieć choć na chwile o trudzie jutrzejszej pracy. Składniki: 15 dag mąki szczypta soli 5 dag i 8 łyżek cukru 10 dag masła łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko i 2 białka masło i mąka do formy(...)jabłkowego 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, 5 dag cukru i masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę i żółtko (białko odłożyć do miseczki). Ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i odstawić na 30 minut do lodówki. Formę ( o średnicy 20 cm) wysmarować tłuszczem i podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość
Konrad GotujeDziś prosty przepis na pyszne rogaliki. W sam raz na śniadanie do kawy :). Składniki: (na ok. 16 średniej wielkości rogalików) -500 g mąki -250 g margaryny (schłodzonej) -1 jajko -1 żółtko -25 g drożdży świeżych -pół szklanki mleka -pół szklanki cukru (można dodać mniej, będą wtedy mniej słodkie) -szczypta soli -dowolna marmolada, np. wieloowocowa Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże(...)Następnie wlewamy do mąki i dodajemy resztę składników (jajko, żółtko, margarynę, cukier i sól). Margarynę siekamy nożem, wtedy łatwiej połączy się z mąką. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrąg o grubości 0,5 cm, dzielimy na 8 trójkątów, dajemy nadzienie i zawijamy rogaliki
KasiekGotujePokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj ! ) przełożony delikatnym
Ostra na SłodkoBabki lubię,zarówno ucierane jak i ubijane.Lubię je za to ,że szybko się je robi i świetnie smakują.Zarówno do kawy z pianką jak i do herbatki.Was również zachęcam do upieczenia . Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka kakao(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części
Ala piecze i gotujeJako dodatek do herbatki albo kawy podam przepis na pyszne , kruche ciasteczka :) Nie można im sie oprzeć ;) zapach w domu jak w cukierni :) Składniki(...)szczypta soli Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać masło , posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli.Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 0,5 cm i wycinac ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej
Słodkości i nie tylkocałuskami :) I mnie ta nazwa podoba się ogromnie! Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Ubijać dalej do uzyskania gładkie, lśniącej i bardzo sztywnej piany. Wsypać kawę /lub kakao/ i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać malutkie beziki /ok. 1cm/. Piec(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy
KUCHARNIARada . U nikać zabierania gruszek na podróż , a przede wszystkim dawania ich komuś na drogę. W Chinach gruszka przypomina fonetycznie wymową wyrażenie „rozstawać się. 9). Biszkopt Wypiekacie ciasto biszkoptowe, koniecznie zamknijcie okna i drzwi do kuchni. Kto wie jakie licho może przez nie wpaść . W końcu nie tylko n am ciacho może smakować, a poza(...)Chinach makaron symbolizuje życie . Im dłuższy tym podobno jesień życia okazalsza. Przepis na dziś - spaghetti. Tylko pamiętajcie nie rozcinajcie makaronu . Nie warto skracać sobie życia. 11). Kawa Jeśli zobaczycie bąbelki w filiżance , cz y kubku kawy, spróbujcie nabrać je na łyżeczkę i wypić . Od tej pory gotówki w portfelu podobno nie zabraknie. Cierpliwi powinni zwrócić uwagę
Grunt to przepis!lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka(...)utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez
w mojej kuchni