całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu w spód, powinna wydać \"pusty\" dźwięk) Podajemy najlepiej na ciepło, posypaną cukrem z prawdziwą wanilią, z mlekiem lub białą kawą
Kuchenna Kontrrewolucyaaromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia otrzymałam do firmy piękną filiżankę z dzbanuszkiem. Jeśli się Wam podoba koniecznie zajrzyjcie TUTAJ , znajdziecie tam wiele pysznych mieszanek herbat, a także pyszne kawy do parzenia
Z Majeczką w kuchnitego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego? Faworki Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 kieliszek spirytusu 5 dag masła Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na małe kawałeczki i wszystkie te składniki trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie. Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować
Lawendowe Niebowyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc jest szansa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechy , kakao , kawa.... Wykonanie : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek. Wyłożyć na wierzch naszego ciasta , udekorować
Malinowa Kawiarenkabyło bez dodatków roślinnych... Potrzebujemy także garnka o grubym dnie i łyżki do zbierania szumowin. Gotowe masło warto również przecedzić przez kilka warstw gazy lub przez filtr do kawy (ten pierwszy sposób chyba lepszy, przez filtr przelatuje bowiem baaardzo wolno...). Można również delikatnie zlać tłuszcz bez dolnej warstwy (białko) bez filtrowania. Ja klaruję od razu 4 kostki masła, czyli(...)swoje mam jednak zawsze w lodówce. Warto więc przygotować od razu większą ilość, "by nie stać ciągle przy garach"... Tym bardziej, że takie masło można dodawać nie tylko do ciast (ja piekłam już na nim babkę, wyszła cudnie maślana), ale praktycznie do wszystkiego: do kasz, warzyw, mięs, itp,itd. Składniki: - 1kg dobrego masła 82% tłuszczu - garnek z grubym dnem
Smaczne ZdroweJedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W
Kuchnia PROzdrowotnaPozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też
Przepisy AleksandryGdy zostaną nam białka, warto zaszaleć I zrobić przepyszne I proste w wykonaniu - kokosanki. Największą zaletą tych pysznych ciasteczek jest to że są niemal w
Smaki Edytysięgnąć po kolejny kawałek Następnym razem na pewno upiekę go z podwójnej porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Składniki: (na blaszkę 20×20 cm) 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury(...)piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę z borówki, wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie 20×20 cm). Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piernik piekę około
Słodkie okruszkipopołudniowej kawy :) Składniki : 60 g masła 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka nasion słonecznika Masło roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce
Chocolate Muffin Blogmarzę o kawie i pączku, ostatnim jaki się ostał z Tłustego Czwartku! Dzisiejszy post będzie takim właśnie tłustoczwartkowym wspomnieniem. Co roku staram się smażyć/piec pączki z innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki
Dzieje kuchennej Wiewiórymłynku do kawy na drobny proszek lub rozcieramy w moździerzu - semolinę mieszamy wraz z jajkami, oliwą, solą i naszymi zmielonymi grzybami - wyrabiamy na jednolitą masę, gotową kulę wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć ok 30 min. -po tym czasie odcinamy kawałek, resztę nadal trzymamy w woreczku, aby nie wyschło, Wykonanie maszynką do makaronu - kawałek ciasta zaczynamy wałkować
Basia w kuchnicieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie. Goździki, ponieważ nie udało mi się kupić sproszkowanych, zmieliłam w całości w młynku do kawy. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaciasta: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej - 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g ) - 250ml mleka - 125g masła - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł - 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy
Smaczne Zdrowenieco do kawy.. 50 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo szczypta soli dowolne nadzienie -np. jabłka W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę
Moje domowe kucharzenieresztki kawy rozpuszczalnej..ale i tak ciasteczka wyszły bardzo smaczne...takie kruche..pycha.. 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne
Moje domowe kucharzeniekawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce , dodać jajko , jogurt i wystudzona masę . Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto
Malinowa Kawiarenkaplotkowałyśmy o tym co się wydarzyło u każdej z nas tego dnia. Dlatego gdy już przyjeżdża to zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia i jakąś słodycz do kawy. Tym razem przygotowałam ten torcik i był obłędny!!! Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków(...)spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe
Rozpustne gotowanie