duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników(...)szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła. W międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować
Gosia gotujesię powstrzymać! Zresztą czemu odmawiać sobie czegoś tak smacznego nawet jeśli to już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie naturalny i takie troszkę większej pojemności) 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 całe jajka 1 kubeczek(...)umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ja zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli
Dzieje kuchennej Wiewióryskładników wychodzi około 40 pierogów. Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy płukać kapusty. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję. Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz(...)pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów. Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku. Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie , farsz - Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamąki pszennej 250 ml mleka szczypta soli Nadzienie z sera białego: 250 g twarogu 1 żółtko cukier wanilinowy do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce na gładką masę. Dodać żółtka, cukier oraz jogurt
cooklifesię prawdziwym wybawieniem wtedy, kiedy nie ma czasu na gotowanie. CZAD! Dietetyczna tarta szpinakowa – składniki mąka żytnia razowa – 160 gram jogurt naturalny odtłuszczony – 100 gram 1 jajco łyżeczka soli To są wszystkie składniki na ciasto. Teraz farsz. chudy twaróg – 300 gram mrożony szpinak – 450 gram – używam takiego rozdrobnionego już czosnek – wrzucam suszony(...)może być też świeży odtłuszczony jogurt naturalny – najlepiej gęsty 1 jajko przyprawy do smaku Dietetyczna tarta szpinakowa – przygotowanie Proponuję od razu włączyć piekarnik na 180 stopni. Grzałka góra i dół. Nie ufam termoobiegowi, i świetnie radzę sobie bez niego. Wam też polecam. Składniki na ciasto zagniatamy. Powstanie nam dość klejąca masa. Foremkę do tarty smarujemy olejem kokosowym
Matylda Gotujenasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki. Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania gwiazdy Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie
Lili w kuchnilata temu przygotowałam dla Was ciasto na zimno z pokrojonymi galaretkami i białą masą na bazie jogurtu naturalnego . Postanowiłam lekko odświeżyć przepis i zaprezentować nową wersję galaretkowca. Poniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*: 5 różnych galaretek (np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa
Ugotowaćpomysł upieczenia tego ciasta wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki(...)jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy
Kulinarne przygody Gatityzrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :( Opakowanie zawiera: * 12 foremek * konfiturę malinową * ciasto Trzeba dodać: * 3 jaja * 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu ) * 100 ml oleju Sposób przygotowania: 1) Przygotowanie foremek: Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni
kolorowotorcikowofrancuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa do smażenia 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól morska 50 g fety 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy kroimy w kostkę, łodyżki i listki na 2 cm kawałki(...)ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i pieprzymy. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około
Kulinarne przygody GatityTo kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że
Słodko-Słony Świat Ilonyatmosfera mimowolnie zaczyna się robić świąteczna, pierwszy z serii piernikowych przepisów. Znalazłam go w książce Signe Johansen Scandilicious baking , i po prostu nie mogłam się oprzeć. Ciasto nie jest lekkie i puszyste, ale też nie tak ciężkie, jak się spodziewałam. Lekko jakby kleista konsystencja i obłędnie intensywny aromat korzennych przypraw sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie. Ani poprzestać(...)zamiast maślanki - ylette . Smakuje troszkę delikatniej niż maślanka, i jest gęstszy - Duńczycy mają tyle wersji zakwaszonego mleka, że naprawdę ciężko je wszystkie ogarnąć... Użyjcie maślanki lub jogurtu naturalnego - wyjdzie tak czy inaczej. Piernikowe ciasto z imbirem i melasą Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 125 g masła 175 g ciemnego cukru muscovado 150 ml melasy 250 ml maślanki (ylette) 2 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Czy często zdarza się Wam wyrzucić czarne, mocno przejrzałe banany? Jeżeli tak to dzisiaj podsuwam Wam pomysł jak je wykorzystać aby
Marta Gotujedlatego ja również postanowiłem czynnie brać w nim udział i przygotować tartę od serca z karmelem i migdałami To zaczynamy od składników: Ciasto: - 200g mąki pszennej - 100g masła - 75g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu naturalnego Karmel (przepis z TEJ strony): - 120g cukru - 200g śmietanki 30%+ 120g migdałów Najpierw zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wrzucamy wszystkie składniki (mąka, cukier, jajko
Kuchenne Wariacjeudanych, szczegolnie ze nie zostalo po nim sladu, a jedynie puste talerzyki. Bardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato. Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki(...)jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka. Piec w temperaturze 180°C przez godzine. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego
Przysmaki Karolkiodczucia i walory smakowe. Jednym słowem, ciasto jest przepyszne, niskokaloryczne i koniecznie musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą(...)stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków
Be Fit Be Strongsię do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao w proszku 1/2 gorzkiej czekolady(...)polewę. Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st
Z butelką mleczka w tle