Składniki jogurt naturalny, 350g jajka, 5 sztuk cukier, 1.5 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g mąka pszenna, 3 szklanki olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 2 lekko kopiaste łyżeczki owoce, mogą być świeże truskawki, agrest itp, lub brzoskwinie z puszki Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch(...)Masa musi być dość długo ubijana. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Na samym końcu do zmiksowanej masy dodajemy jogurt, miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce. Jeśli chcemy dodać truskawki to przecinamy je na połowę, kładziemy zawsze przecięciem do góry inaczej wyjdzie zakalec
Gotowanie moimi oczamiSkładniki jogurt naturalny, 1 szkl jajko, 1 szt cukier, 3/4 szkl aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki mąka pszenna, 2 szkl olej, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka kandyzowana skórka pomarańczowa, 50-70g Przygotowanie Jogurt, jajko, aromat, olej i cukier zmiksować razem, około 30 sekund. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do mokrych(...)składników. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę, mieszamy. Keksówkę o wymiarach 25x12 smarujemy masłem i obsypujemy grysikiem. Wylewamy ciasto, pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180st na najniższym poziomie piekarnika
Gotowanie moimi oczamikobiety w ciąży. Zachęcam! Składniki: opakowanie szpinaku w liściach 1 l rosołu bądź bulionu z kostek pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa jogurt naturalny naleśniki Przepis na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy(...)zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także jogurt (do garnka lub bezpośrednio na talerz). Zupę można podać z makaronem albo naleśnikami. Usmażone naleśniki należy zrolować, a potem pokroić na paseczki, które wrzucamy do zupy. Pychotka
upichcicjagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody i cukier(...)odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). . Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie (farsz może "wypłynąć"). Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić farsz twarogowo-jagodowy. Następnie każde kółko
Ugotowaćłyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki ciasta (z wyjątkiem jogurtu) wymieszać. Stopniowo dodawać jogurt i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i gładkie. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt
Weekendy w domu i ogrodzieoleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia farsz 800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz(...)Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często
Monia miesza i gotujegram piersi kurczaka 50 gram sera Comte (twardy, żółty ser o niezbyt intensywnym smaku) szczypta majeranku sól pieprz nać pietruszki Mąkę, jogurt naturalny, jajo, sól oraz kminek zagniatamy i formujemy kulkę. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pierś kurczaka opruszamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty(...)kilku miejscach. Po tym czasie wyciągamy upieczone ciasto i układamy na nim na przemian brokuł z kurczakiem pokrojonym w plastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy
Mango Papajacynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć i pozbawić(...)Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie. Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić 2-3 połówki czereśni. Następnie każde koło
UgotowaćNastępnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty lub blachę. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. nasionami fasoli, tak aby ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu. Piec 20 minut w 180 stopniach(...)Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić do smaku czosnkiem, pastą tahini, harrisą, kuminem, pieprzem i solą. Dodać jajko, serek ricotta i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa, a na nich ułożyć plastry łososia. Posypać całość pokruszonym kozim serem, gorgonzolą i ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Całość posypać czarnuszką i piec kolejne
Kuchnia Bon Appetitpełna 1 łyżeczka soku z buraków 1 czubata łyzka cukru gdyby było za gęste to woda gazowana wg uznania mały pojemniki jogurtu naturalnego 2,5% tł śmietanFix Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i smażymy naleśniki... Jogurt chwile miksujemy dodajemy fix i na szybkich obrotach miksujemy około 3 minut. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykaszkl FARSZ: ser biały -250 g kasza gryczana biała-0,5 szkl cebula -1 szt wegeta sól i pieprz jajko -1 szt tłuszcz do smażenia naleśników jogurt naturalny gęsty-2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor(...)wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby farsz był za suchy,to dodać jogurt naturalny. Usmażone naleśniki smarować farszem,zwijać w rulony. Podsmażyć naleśniki na patelni. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusidrobnej tarce -2 duże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne(...)łączymy z ziemniakami, cebula i łyżeczką oleju rzepakowego. Sok po odcedzeniu ziemniaków delikatnie wylewamy; na dnie powinna zostać skrobia z ziemniaków. Dodajemy ją do naszego ciasta. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i kładziemy kleksy z jednej łyżki ciasta, układając do jednolitego kształtu. Smażymy na rumiano z każdej strony Gulasz. -cebula czerwona
BaRepasnaturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, jogurt
Pyszności Słodkościpierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy
Mango Papajażółtko 0,5 łyżeczki 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier. Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - góra, dół, termoobieg. Wałkujemy ciasto i wykrajamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodługi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier lub syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę. Do każdego krążka wkładamy
W kuchennym oknie EwyDziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-), ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. No to co ? Do roboty :-). Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Proporcje
Kulinarne przygody GatityFasolowe placki czekoladowe; z kremem banan-kakao i jogurtem naturalnym Były i kremy, ciasta i nawet pralinki, a o dziwo jeszcze placków nie było, swoją drogą może tego nie widać, ale jedne z najgrubszych jakie kiedykolwiek zrobiłam
More food, love and dreamsrodzaj deseru, który jest łatwy do zrobienia, stosunkowo szybki, a efekt jest zaskakujący i zadowoli najbardziej wybrednych. Polecam tym wszystkim, którzy chcą zabłysnąć. Do odmierzania składników ciasta używam kubeczka po jogurcie naturalnym. Nowy post Oreo cupcake pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W sezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i
Marta Gotuje