ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki. Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 500 g mąki pszennej 150 g cukru szczypta soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę(...)biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie
Lili w kuchnizostało trochę pieczarek, trochę fety i końcówka jogurtu greckiego?? Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już
MarciochaKucharzySkładniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody sól +jagody, cukier, jogurt naturalny lub śmietana Do mąki wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Część ciasta rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Resztę, której nie używamy przykrywamy ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód i sypiemy nieco(...)mąką. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy pierogi, kiedy woda będzie się gotować. Pierogi można wyciągać, kiedy wypłyną na powierzchnię. Gotowe pierogi podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym posypane cukrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyWami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto z mąki orkiszowej razowej....a do tego masa z serka mascarpone i śmietany.. 60 g miękkiej margaryny 150 g cukru 2 jajka 220 g mąki orkiszowej razowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 1 szkl jogurtu naturalnego Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Mąkę(...)średnicy 23 cm. Piec około 50 minut. 25 dkg serka mascarpone 0,5 l śmietany 1 cukier waniliowy 1 śmietan -fix Wszystko razem zmiksować. Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta [ lekko odkrojony wierzchu
Moje domowe kucharzenieSkładniki : szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka brzoskwiń Przygotowanie : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy jogurt i olej Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy delikatnie Gotową masę przelewamy do natłuszczonej lub wyścielonej papierem(...)pieczenia foremkę o wym. 24 cm, na wierzchu układamy umyte, osuszone i pokrojone brzoskwinie ( lekko je wcisnęłam w ciasto) Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45 min., po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Takie ciasto udaje się również
Proste Potrawywersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka(...)smażenia Składniki na sos: - 1 mały jogurt naturalny (150 gram) - 1 jajko - szczypta soli Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy Na początku należy przygotować ciasto. Podane składniki połączyć ze sobą w misce, ugnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem
Zgrabne Gotowaniecukru pudru 1 laska wanilii maliny świeże do podania (lub mrożone, tak jak na zdjęciu) 300 gram mrożonych malin + 150 ml wody na mus malinowy jogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii(...)momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaProsty przepis na ciasto z owocami. A co najciekawsze - wszystko odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Ja dodałam do ciasta jabłka i gruszki. Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 kubeczek oleju 2 kubeczki drobnego cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy owoce (jabłka, gruszki) Do miseczki wykładamy jogurt
Pyszności SłodkościCiasto styropian ..skąd nazwa nie mam pojęcia może od tego że podobnie wygląda jak styropian..Jest to ciasto lekkie .orzeżwiające i tanie..Ma wiele możliwości można wykonać z jogurtu naturalnego lub z owocami albo ze śmietaną..Jest szybkie i niekomplikowane w przygotowaniu .. Składniki: Ciasto kruche: 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek 3 szklanki
Ugotujmy Cośascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody(...)łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykrywając je bawełnianą ściereczką. W tym czasie myjemy owoce, oczyszczamy je z szypułek, jeśli owoce mają pestki
bistro mamakawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 1/3 szkl cukru 200g masła 4 łyżki jogurtu naturalnego Mieszamy ze sobą mąki, cukier, kakao, sodę i kawę. Dodajemy masło jajko i jogurt i zagniatamy gładkie ale dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy(...)podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo
Cynamonowe szczęściemoże jakieś mega piękne, ale ich smak wynagradza wszystko. Pierwsze ciasto Madzia podpatrzyła na Eksplozji Smaku , a drugi na W Kuchennym Oknie . WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 5 łodyg rabarbaru 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Marder&Marder ManufactureJuż jutro Tłusty Czwartek! :) Jeżeli nie macie pomysłu na słodkie przekąski to zachęcam do usmażenia faworków wraz z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jestem pewna, że nikt się nie zorientuję, że śmietana została zastąpiona jogurtem. Faworki z poniższego przepisu są idealnie - ciasto nie lepi się do blatu, a faworki po upieczeniu są chrupiące. Pamiętajcie o tym, że faworki przed podaniem należy obficie(...)smażenia cukier puder do dekoracji Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka, jogurt naturalny i wlać wódkę. Za pomocą robota kuchennego (bądź ręcznie) wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa lepi się do rąk to ciasto należy podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz wyrobić. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części
Ugotowaćtruskawek (poza sezonem mrożone) 1 galaretka truskawkowa 1 płaska łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. 2. Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową(...)niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód ciasta, chłodzimy w lodówce minimum 1h. 3. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej
Szefowa kuchni