składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek
kgwjanczewoextra do natłuszczenia Składniki na farsz: 1-2 piersi z kurczaka 2 papryki 2 cebule sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy oliwa do smażenia Składniki na sos: 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu) 2-3 ząbki czosnku koperek sól, pieprz Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski(...)posypaną mąką powierzchnię i wyrabiam aż zrobi się ciasto gładkie i elastyczne. Przekładam ciasto do lekko wysmarowanej tłuszczem miski i przykrywam lekko wilgotną ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyjmuję na posypaną mąką powierzchnię i formuję ciasto w walec, który kroję na 6 części. Każdą część
UgotujmyTo.plczekoladowo-serowe 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 125 g mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw(...)sodę, następnie po środku tworzymy dołek, do którego wlewamy składniki mokre, czyli wodę, jogurt, olej i ekstrakt z wanilii i ewentualnie żółtko pozostałe z przygotowania nadzienia serowego (żółtko nie jest konieczne). Wszystko należy delikatnie wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1/3 cytryny 1. W jednej misce łączymy suche składnik w drugiej mokre (banany rozgniatamy, a jajka roztrzepujemy) 2. Teraz do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się. 3. Blaszkę wykładamy papierowymi papilotkami i wykładamy do nich ciasto
Gotowanie...to proste !Jestem prawdziwą pyzą ziemniaczaną! Ziemniaki to moje ulubione warzywo, które mogłabym jeść każdego dnia i pod każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym
Ania i Marcin gotującieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy
mojewypiekiinietylkojogurtu naturalnego 5 łyżek mleka 1/2 dużej szklanki mąki 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka sody 2 białka/jajka Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać jajka. Mąkę wymieszać z paprykami i sodą. Dodać do jogurtu i trzepaczka wyrobić na jednolitą masę. Oscypka pokroić na plastry. Patelnię rozgrzać z olejem. Każdy plaster oscypka dokładnie oblepić w cieście
Czerwony Gupikpieprzem. Ciasto orkiszowo - żytnie cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym pokrzywowym farszem. Pierożki dokładnie sklejamy i odkładamy na ściereczkę. W dużym garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy ją i dodajemy 2 łyżki oleju, po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia. Zajadamy ze smakiem z gęstym naturalnym jogurtem, masełkiem
Naturalna Kuchniajogurtu naturalnego 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka startego imbiru 1i1/2 szklanki startej gruszki Suche składniki (oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia) wsypać do jednej miski. W drugim naczyniu wymieszać ze sobą składniki mokre (olej, jogurt i jajka). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki na jednolite ciasto
My simple kitchenświetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
Plate of Joywedług mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!! Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego koperku, sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinię ścieramy na grubszych oczkach, lekko solimy i odstawiamy(...)Odciskamy ja z nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Smacznego
Passion of Cookingdzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki
Marder&Marder Manufacturejogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam cukier wanniliowy) 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g rabarbaru pociętego na małe kawałki 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 500 ml mleka Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko, jogurt i wanilię. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Ciasto dokładnie wymieszać
My simple kitchenjogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu
Smakowity Blog Kulinarny